Την έντονη τους αντίδραση για συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου εξέφρασαν μέσω των δικηγόρων τους οι εν αργία μοναχοί της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.
Μεταξύ άλλων, διερωτώνται εάν «είναι δυνατόν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου να αναφέρεται σε μοναχούς και ιερομονάχους της Εκκλησίας της Κύπρου - και μάλιστα δημοσίως – παρομοιάζοντας τους με δύσοσμα κρέατα, που εκπέμπουν βρώμα και δυσωδία; Και τα μπαχαρικά, ποια είναι; Αφήνουμε τον Μακαριώτατο, να το ξεκαθαρίσει».
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Μετά λύπης ενημερωθήκαμε, ότι αναρτήθηκε απόσπασμα (demo) από συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, η οποία θα δημοσιευθεί ολόκληρη την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 κρίνοντας απόλυτα αναγκαίο η παρούσα τοποθέτηση.
Στο απόσπασμα αυτό, όπως το εκλαμβάνουμε εμείς και οι πελάτες μας, ακούγοντας το αλλά επιφυλασσόμενοι να έχουμε πλήρη εικόνα εάν και εφόσον δημοσιευθεί ολόκληρη η συνέντευξη, ο Μακαριώτατος ακούγεται να διατυπώνει απόψεις όχι μόνον απαράδεκτες και προσβλητικές για τους πατέρες πελάτες μας αλλά που ελέγχονται και για την δογματική ορθότητα τους, ξεχνώντας ταυτοχρόνως ότι είναι:
Α) Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της έκτης κατ’ αρχαιότητα των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, έχοντας μάλιστα το εξαιρετικό προνόμιο να υπογράφει με ερυθρά μελάνη όπως ο βυζαντινός αυτοκράτορας και
Β) Πρόεδρος Συνοδικού Δικαστηρίου και αυτονοήτως Δικαστής στην εκκρεμούσα υπόθεση της καταγγελίας του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, κατά μελών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ με τους συναφείς με τα καθήκοντα αυτά περιορισμούς.
Ερωτώμενος για την εν εξελίξει υπόθεση, ακούγεται να δηλώνει σχετικώς με τις «καταγγελόμενες πράξεις» ότι: «όπου υπάρχουν πολλές και έντονες μυρωδιές είναι για να καλύψουν άλλες ανεπιθύμητες. Π.χ. το κάνουμε στην χημεία των τροφίμων στα αλλαντικά, όταν τα κρέατα άρχισαν να μυρίζουν, τους έβαλαν μπαχαρικά».
Είναι δυνατόν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου να αναφέρεται σε μοναχούς και ιερομονάχους της Εκκλησίας της Κύπρου - και μάλιστα δημοσίως – παρομοιάζοντας τους με δύσοσμα κρέατα, που εκπέμπουν βρώμα και δυσωδία; Και τα μπαχαρικά, ποια είναι; Αφήνουμε τον Μακαριώτατο, να το ξεκαθαρίσει, ο οποίος λέει στην συνέντευξη κατά λέξη: «Και εδώ κάποιες φήμες που έλεγαν για κοσμοσυρροή, για θαύματα κ.λ.π., δημιουργούσαν κάποιες αμφιβολίες, μήπως έπρεπε να κρύψουν κάτι άλλο;». Και πιο κάτω λέει, επίσης κατά λέξη: «επομένως κάποιες υπόνοιες εδημιούργησεν αυτή η μεγάλη δράση τους σε διαφόρους τομείς». Συνεπώς, τα μπαχαρικά, που κάλυπταν την βρώμα και την δυσωδία είναι κατά την ρητή ομολογία του Μακαριωτάτου ο σταυρός του Αγίου Πορφυρίου με την αγιοποιό και θαυματοποιό δύναμή του, ο θαυματουργός όσιος Αββακούμ, τα ανύπαρκτα κατ’ αυτόν θαύματα του Αγίου και το τεράστιο έργο της Αδελφότητας.
Οι δηλώσεις πάντως αυτές, έστω και υπό την μορφή του αποσπάσματος, είναι ξεκάθαρο - κάτι που ο Μακαριώτατος μάλλον δεν το γνωρίζει - ότι θεμελιώνουν το αδίκημα της εξυβρίσεως κληρικού, που προβλέπεται στον 56ο κανόνα των Αποστόλων και τιμωρείται με αφορισμό.
Περαιτέρω, οι δηλώσεις αυτές προβληματίζουν, διότι φαίνεται να διαστρεβλώνουν και να παραποιούν την διδασκαλία περί του προσώπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οδηγώντας τον Μακαριώτατο προ των πυλών της αιρέσεως. Ενώ η Εκκλησία μας, μάς διδάσκει ότι ο άνθρωπος δημιούργημα του Θεού, είναι πρόσωπο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού, με ελεύθερη βούληση, ο Μακαριώτατος παρομοιάζει τα μέλη της Αδελφότητας με δύσοσμα κρέατα και χάρις στα μπαχαρικά, αίρεται η δυσοσμία που παράγουν οι μοναχοί - κρέατα!!
Συνεπώς, θα περιμένουμε την ανάρτηση του συνόλου της συνεντεύξεως του Μακαριωτάτου, προκειμένου στην συνέχεια να εξετάσουμε τις περαιτέρω πιθανές ενέργειες μας σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.
Εκτός αν ο Μακαριώτατος δημοσίως ζητήσει συγνώμη και δημοσίως δηλώσει:
1. ότι ανακαλεί τα όσα δήλωσε στο αναρτηθέν απόσπασμα (demo)
2. Ότι αναγνωρίζει το τεκμήριο αθωότητας
3. Ότι σέβεται και υπολήπτεται τα πέντε μέλη της Αδελφότητας και
4. ότι δεν επιθυμεί την ανάρτηση ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση της συνεντεύξεως του αυτής.
Όσον αφορά το υπόλοιπο του αποσπάσματος (demo) και τα όσα υποστηρίζει ο Μακαριώτατος, ότι δήθεν συνέβησαν, δεν επιθυμούμε να τα σχολιάσουμε τώρα.
Επειδή όμως ο Μακαριώτατος δήλωσε προσφάτως, ότι όλα είναι νόμιμα και σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και τον Καταστατικό Χάρτη, του υπενθυμίζουμε:
α) ότι για το αξιόπιστο της κατηγορίας κατά κληρικού απαιτούνται όχι ένας αλλά τουλάχιστον δύο ή τρεις μάρτυρες (85ος κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής συνόδου)
β) ότι όταν υπάρχει καταγγελία για περισσότερα κανονικά παραπτώματα και ένα αποδειχθεί αβάσιμο, απορρίπτονται όλα (κανόνας 130 της συνόδου της Καρθαγένης)
γ) ότι δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα Δικαστή, όποιος έχει εκφέρει γνώμη ήδη για την υπόθεση και στην συνέντευξη του σαφώς δηλώνει, ότι είναι σκάνδαλο και θεωρεί ως δεδομένη την ενοχή των πελατών μας (άρθρο 6 δ΄ του Καταστατικού Χάρτη – Παράρτημα Β΄)
δ) ότι δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα Δικαστή, όποιος διεγείρει υπόνοιες μεροληψίας (άρθρο 7 πργφ. 2 του Καταστατικού Χάρτη - Παράρτημα Β΄) και εδώ υπάρχουν σαφείς αποδείξεις μεροληψίας.
Επίσης, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στον Μακαριώτατο:
α) ότι δεν έχει ακόμη απαντήσει στα 20 ερωτήματα, που του θέσαμε ως προς την νομιμότητα της διαδικασίας. Ιδίως δε:
- Ως προς τους δύο κληρικούς – ανακριτές, οι οποίοι διεξάγουν ανακρίσεις, ενώ δεν είναι μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής. Διότι στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Α΄ τακτικής συνεδρίας (τεύχος Ιαν.-Φεβ. 2021, 82, Απόστολου Βαρνάβα) περιλαμβάνονται τα ονόματα μόνο των τριών Αρχιερέων (Πάφου, Λήδρας, Χύτρων), όχι όμως και τα δικά τους ονόματα, ενώ αντιθέτως στην αντίστοιχη απόφαση της έκτακτης συνεδρίας της 7ης Μαρτίου του 2016 (τεύχος Μαρ.-Απρ. 2016, 77, Απόστολου Βαρνάβα) αναφέρονται πέντε ονόματα (Αρχιερέων Λήδρας, Νεαπόλεως, Μεσαορίας και δύο κληρικών Μιχαήλ Πηγασίου και Παναγιώτη Κώστα).
- ως προς το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, του οποίου η θητεία άρχισε την 5η Σεπτεμβρίου 2022 βάσει της αποφάσεως της Γ΄ τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου (τεύχος Σεπ.-Οκτ. 2022, 83, Απόστολου Βαρνάβα) και έχει λήξει από τον Σεπτέμβριο του 2023 - ως προς το δεδικασμένο, το οποίο παύει υποχρεωτικώς κάθε περαιτέρω δίωξη
β) ότι δεν έχει διαψεύσει ακόμα τα δημοσιεύματα περί «συμφωνίας» μεταξύ του ιδίου και του καταγγέλοντος Μητροπολίτη Ταμασού, για την παροχή ανταλλαγμάτων στον τελευταίο, σε περίπτωση που με την στήριξη αυτού εκλεγόταν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (εκλογή η οποία έγινε).
Είναι με λύπη που παρατηρούμε ότι τα όσα διαδραματίζονται σήμερα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα γνωρίζαμε, δυστυχώς, που να το φανταζόταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, όταν δήλωνε κατά την επίσημη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για την έγκριση του νέου Καταστατικού Χάρτη:
«Στον καταστατικό Χάρτη του 1980 δεν υπήρχε τέτοια λεπτομερής αναφορά (εννοεί την διαδικασία εκδικάσεως των εκκλησιαστικών αδικημάτων), η δε απονομή της δικαιοσύνης αφηνόταν στον οικείο Επίσκοπο, ή στην Ιερά Σύνοδο, η οποία αυτοσχεδίαζε πολλάκις, λόγω της μη υπάρξεως πλαισίων, στα οποία θα έπρεπε να εκινείτο», ότι 14 χρόνια μετά γυρίζουμε πίσω στο 1980!!!
Αναμένουμε από τον Μακαριώτατο, να δηλώσει, ότι μετά από αυτήν την συνέντευξη, αυτοεξαιρείται και δεν θα ασκήσει καθήκοντα δικαστή.
Παρά ταύτα οι πελάτες μας εκφράζουν τον σεβασμό και την εκτίμησή τους στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και με βαθύτατη λύπη διαπιστώνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος έτυχε παραπλάνησης και παραπληροφόρησης εν σχέση με τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν την εν λόγω υπόθεση τα οποία ενδεχομένως να τον ώθησαν να προβεί στις πιο πάνω ανυπόστατες δηλώσεις.
Ευελπιστούμε πως ο Μακαριώτατος θα προβεί στα δέοντα προς αποκατάσταση των όσων εσφαλμένα έχουν δηλωθεί και να παραμείνει αμερόληπτος μέχρι την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.
Τέλος, με τον παρόν διαψεύδουμε και καταδικάζουμε όλα τα δημοσιεύματα που έχουν αναρτηθεί σήμερα και ισχυρίζονται εσφαλμένα ότι αύριο Πέμπτη είχαν σκοπό οι πατέρες – πελάτες μας να επιστρέψουν στη Μονή. Η επιθυμία τους να επιστρέψουν στο Μοναστήρι δεν υπερισχύει του σεβασμού προς τήρηση για απόλυτη νομιμότητα της διαδικασίας.
Διαβάστε επίσης: Δικηγόρος μοναχών: Αύριο επιστρέφουν στα καθήκοντα τους οι εν αργία μοναχοί