Η ανυπέρβλητη αγάπη προς την πατρίδα μπορεί να οδηγήσει τον καθένα μας σε ουσιαστικές πράξεις με στόχο να βοηθηθεί η χώρα μας.
Έτσι και ο κ. Κωνσταντίνος Παπαλεοντίου, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και πυροσβέστης στο επάγγελμα ανέλαβε μια ξεχωριστή δράση για προώθηση των εθνικών συμφερόντων του τόπου μας στο εξωτερικό. Μη μπορώντας να βλέπει τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές σε Κύπρο και Ελλάδα, απέστειλε πριν από δύο χρόνια επιστολές σε όλους του Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Παπαλεοντίου θέλησε να μιλήσει στο SigmaLive για όλη αυτή την εμπειρία που έζησε με Γερμανό Ευρωβουλευτή, ξεναγώντας τον σε αρκετά μέρη της ελεύθερης και κατεχόμενης Κύπρου.
Αρχικά ανέφερε ότι ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία όταν άρχισε η Τουρκία τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς το θεώρησε ως μια νέα εισβολή. «Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μας δεν ασχολούνταν και εγώ ήθελα να κάνω κάτι άσχετα αν δεν είμαι πολιτικός».
Συμπλήρωσε ότι έγραψε μια επιστολή και την απέστειλε σε 751 Ευρωβουλευτές. «Από αυτούς μου απάντησαν 8 άτομα. Μάλιστα οι δύο απαντήσεις ήταν αρνητικές».
Τόνισε ότι οι άλλες έξι απαντήσεις ήταν θετικές, ενώ ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Helmut Geuking, ο οποίος ανήκει στο γερμανικό κόμμα Familien-partei και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κράτησαν επαφή. «Του είπα αφού δείχνεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρκικά, γιατί δεν έρχεσαι στην Κύπρο για να σε πάρω να δεις από κοντά την κατοχή».
Εξήγησε ότι πριν από δύο μήνες του απάντησε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπως και έκανε από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. «Το θεώρησα μεγάλη ευθύνη και γι' αυτό έπιασα 10 μέρες άδεια από την δουλειά». Ο κ.Παπαλεοντίου απέστειλε επιστολές σε όλα τα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους.
«Από αυτούς μου απάντησαν ορισμένοι. Συναντηθήκαμε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, τον Μαρίνο Σιζόπουλο και ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ». Διευκρίνισε ότι o Γερμανός Ευρωβουλευτής αντάλλαξε στοιχεία επικοινωνίας με όλα τα κόμματα που είδε.
Μεταξύ των τοποθεσιών που επισκέφθηκαν ήταν η κατεχόμενη Αμμόχωστος. «Μου ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένος και ότι ντρέπεται με αυτά που βλέπει τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη. Πήγαμε στο Λήδρα Πάλας και στα φυλακισμένα μνήματα. Ο Δήμος Λευκωσίας μάλιστα τους παραχώρησε ξεναγό έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια σωστή ξενάγηση στη παλιά Λευκωσία.
«Ο κ. Geuking μου ομολόγησε ότι στο πρόγραμμα του κόμματος του, δεν ήταν το Κυπριακό αλλά μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο θα αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα». Σημείωσε ότι ήξερε αρκετά πράγματα για το Κυπριακό και έφερε μαζί του μεταφραστή έτσι ώστε να καταλαβαίνει όλα όσα θα του έλεγαν οι συνομιλητές του.
Επεσήμανε ότι ο Helmut Geuking θα στηρίζει από εδώ και πέρα την Ελλάδα και την Κύπρο. «Όταν τον πήγα στο σπίτι μου στο Βαρώσι και του εξήγησα ότι δεν μπορώ να μείνω εδώ, έκανε ολόκληρη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξηγήσει τι σημαίνει Κυπριακό πρόβλημα. Μου δήλωσε ότι νιώθει ντροπή για αυτά που βλέπει».
Ο κ. Παπαλεοντίου τόνισε ότι ο ίδιος συνεχίζει να στέλνει επιστολές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Θεωρώ τον εαυτό μου έναν ενεργό ευρωπαίο πολίτη. Ξέρω ότι τις πλείστες επιστολές δεν τις διαβάζουν αλλά μπορούμε να κάνουμε και εμείς κάτι».