Για τις επαφές που είχε η Κυβέρνηση χθες στο Ισραήλ, την Πενταμερή αλλά και τις αναφορές για «βρετανικό σχέδιο επίλυσης στο Κυπριακό» μίλησε στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο  ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
 
Όπως είπε, πέραν από το ζήτημα του τουρισμού και της διαχείρισης του κορωνοϊού, αυτό που προκύπτει από τις επαφές με το Ισραήλ είναι και θέματα πολιτικής φύσεως: To ενδιαφέρον του Ισραήλ για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας με περισσότερα κράτη και τα επόμενα βήματα τις διακυβέρνησης Μπάιντεν στην περιοχή μας.
 
«Το Ισραήλ είναι αναμφίβολα ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή άρα η ανταλλαγή απόψεων επί της συγκεκριμένης πτυχής και ενδεχόμενες κοινές προσεγγίσεις προς την  Ουάσιγκτον ήταν θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις», είπε.
 
Για το θέμα της Πενταμερούς, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν προκύπτει απροθυμία από το Γενικό Γραμματέα  για σύγκλιση αυτής της άτυπης διάσκεψης.
 
«Να αναφέρω ότι εντός Μαρτίου είχαν συζητηθεί  πολλές ημερομηνίες. Κάποιες από αυτές δεν βόλευαν κάποιους, κάποιες άλλες κάποιους άλλους συμμετέχοντες.
 
Υπάρχει η πτυχή και είναι γεγονός ότι η Νέα Υόρκη προϋποθέτει 4 μέρες αυτοπεριορισμό, από τον οποίο δεν εξαιρείται κανείς. Υπάρχει το δεδομένο πως αν γίνει στην Γενεύη, ο Γ.Γ θα πρέπει να μεταβεί ο ίδιος εκεί. Άρα με την επιστροφή του στην έδρα του στην Νέα Υόρκη θα πρέπει να μπει και ο ίδιος σε αυτοπεριορισμό.
 
Όλα αυτά δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη κατάσταση. Συζητούμε αυτή την στιγμή και έχουμε προτείνει κάποιες καινούργιες ημερομηνίες. Αναμένουμε και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα σε σχέση με την ημερομηνία σύγκλισης», επεσήμανε.
 
 Δεν μας έχει μεταφερθεί μέχρι στιγμής κάποια ένδειξη για αναβολή της Πενταμερούς, είπε.
 
Για τις προθέσεις της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θα γίνει επίσκεψη του κ. Μπορέλ  την ίδια ώρα που πολλά κράτη μέλη είναι σε επαφή με την Άγκυρα. «προκύπτει σύγκλιση όλων αυτή την στιγμή, εκτός Τουρκίας, ότι δεν τίθεται συζήτηση εκτός του καθορισμένου πλαισίου λύσης που ΔΔΟ. Η προσοχή εστιάζεται σε αυτό το θέμα.»
 

Αναφορικά με δημοσιεύματα που θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να προωθεί μια φόρμουλα συνομοσπονδίας στο Κυπριακό, ο  Υπουργός Εξωτερικών είπε, «διαχρονικά οι βρετανοί έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο. Εξάλλου και στο Συμβούλιο Ασφαλείας βλέπουμε ότι είναι η χώρα που ετοιμάζει το πρώτο προσχέδιο  των ψηφισμάτων για την Κύπρο. Επιπλέον, να τονίζω ότι δεν δόθηκε γραπτό σχέδιο λύσης των Βρετανών  για το Κυπριακό. Το θέμα αλλαγής της βάσης του σχεδίου λύσης  δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Όχι δεν θα το αποδεχτούμε σε συζήτηση που θα γίνει αλλά δεν είναι θέμα προς συζήτηση».
 
Μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΞ είπε πως οι Βρετανοί ξέρουν καλύτερα από εμάς ποια είναι τα συμφέροντά τους και πώς να τα διεκδικήσουν. Δεν χρειάζονται εμάς για να τους τα υποδείξει. «Οποιαδήποτε λύση ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου και οδηγούν σε προσεγγίσεις που ακούμε από τουρκική και τ/κ πλευρά ή δημιουργούν με οποιοδήποτε τρόπο εποικοδομητική ασάφεια, επηρεάζουν  αρνητικά και τα βρετανικά συμφέροντα στην Κύπρο.