21 χρόνια από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν του 2004, κατά το οποίο το 76% των Ελληνοκυπρίων τάχθηκε κατά της προτεινόμενης από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ λύσης για το Κυπριακό. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που ύψωσαν ανάστημα κατά του Σχεδίο ήταν και ο Μίκης Θεοδωράκης.  Με γραπτή δήλωσή του στις 21 Απριλίου 2004, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα , εξήγησε τους δύο βασικούς λόγους που τον οδήγησαν να επανεξετάσει τη μέχρι πρότινος στάση σιωπής του.

Ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης, αν και αρχικά είχε αποφασίσει να μην τοποθετηθεί δημόσια για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, εξηγεί ότι η ενδελεχής μελέτη του Σχεδίου Ανάν αποκαλύπτει τον «απόλυτα αρνητικό του χαρακτήρα». Παράλληλα, κάνει λόγο για «πρωτοφανείς και απαράδεκτες πιέσεις» από ΗΠΑ και Βρετανία υπέρ της αποδοχής του σχεδίου, καταγγέλλοντας πως οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν το ελεύθερο δημοκρατικό δικαίωμα της κυπριακής λαού να αποφασίσει χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα το όχι στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν

Ο Θεοδωράκης επικρίνει ιδιαίτερα τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας, σημειώνοντας ότι «η πιο ξεδιάντροπη από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις» επιχειρεί ξανά να εξασφαλίσει γεωστρατηγικά συμφέροντα μέσα από το Σχέδιο Ανάν. Υπενθυμίζει τη στάση της κατά την τουρκική εισβολή του 1974, καταδικάζοντας την ανοχή της προς την Τουρκία και την ευθύνη της για τη διχοτόμηση του νησιού.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, εκφράζει την ελπίδα πως η ιστορική συνείδηση του κυπριακού λαού θα τον οδηγήσει σε μια απόφαση που θα αποτρέψει τη «μονιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης», προτρέποντας ευθέως τους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Η δήλωση φέρει ημερομηνία 21 Απριλίου 2004 και επισημαίνεται ότι συντάχθηκε με πλήρη επίγνωση των συνεπειών, καθώς και σε απόλυτη συνείδηση του ιστορικού βάρους της στιγμής.


Διαβάστε επίσης: Μίκης Θεοδωράκης & Κύπρος: Από την Εθνοφρουρά του 1964 στο ΟΧΙ του 2004