Για τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.

 

Σύμφωνα με μήνυμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη που είχε αναρτηθεί την επόμενη της συνάντησης στην πλατφόρμα «Χ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο την 2024 στις 10:30 π.μ. το πρωί της Τρίτης, όπου, όπως ανέφερε, θα ενημερώσει τα μέλη του σώματος για τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησε με τον Γενικό Γραμματέα των Εθνών και τον κ. Τατάρ, καθώς και για τα επόμενα βήματα που έχουν καθοριστεί με την πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας.

«Η προσήλωση προς τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου παραμένει σταθερή, η επιθυμία όλων μας για επίλυση του Κυπριακού είναι κοινή, όπως κοινή πρέπει να είναι και η προσπάθεια», σημείωσε σχετικά.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε επαναλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού ή συζήτηση που ξεφεύγει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών

Είπε ακόμη ότι επιθυμητό για τον ίδιο αποτέλεσμα θα «ήταν να πετύχουμε να ανακοινώσουμε την επανέναρξη των συνομιλιών», κάτι που όπως σημείωσε «δεν κατέστη εφικτό», προσθέτοντας ωστόσο πως η συνάντηση αποτελεί «ένα θετικό βήμα».

Σημείωσε ακόμη ότι αναμένει καθορισμό της ημερομηνίας της διευρυμένης συνάντησης και ότι η βοηθός Γενική Γραμματέας των ΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, θα αναλάβει τον ρόλο του απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ και θα προετοιμάσει αυτή τη συνάντηση.

Σε ερώτηση για τον ρόλο που μπορεί να έχει η ΕΕ σε όλη αυτή τη διαδικασία του Κυπριακού, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ «και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση», επομένως το περιεχόμενο της λύσης, επηρεάζει και την ίδια την ΕΕ.

Σε δηλώσεις του άλλωστε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αναμένει ανακοινώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του 2024 σε σχέση με το Κυπριακό.

Όπως σημείωσε, θα πρόκειται για ανακοινώσεις «που θα δείχνουν και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι ανακοινώσεις αυτές θα έρθουν μετά την έγκριση των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ