Κίνδυνοι που υπερβαίνουν το ένα δις ευρώ θέτουν βόμβα στα θεμέλια του δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Μόνο από το μεγαλεπίβολο έργο του Βασιλικού, πάνω στο οποίο επικρεμάται η σκιά του σκανδάλου, ο δημοσιονομικός κίνδυνος προσεγγίζει τα 530 εκατομμύρια ευρώ.

Ακτινογραφώντας, το πρωί, στη Βουλή, τις δημοσιονομικές προκλήσεις, ο υπ. Οικονομικών στη Βουλή, έκρουσε τον κόδωνα του κινδύνου και για τα ελλείμματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία Δήμων και ημικρατικών οργανισμών, τα οποία υπερβαίνουν τα 256 εκ. ευρώ.

Στον μακρύ κατάλογο των ενδογενών δημοσιονομικών κινδύνων συγκαταλέγονται, επίσης:

Κίνδυνοι εκ των έσω

- Τα ΜΕΔ, που έλαβαν φυσικά πρόσωπα από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

- Οι πιθανές αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων από εκκρεμούσες δικαστικές αποφάσεις.

- Η χρηματοδότηση του ΟΚΥΠΥ για έλλειμμα €95 εκ. του 2024 και πρόσθετα €300 εκ για μισθούς.

- Τα πρόστιμα εξαιτίας των ρύπων, της μη συμμόρφωσης με ΑΠΕ και της κακής διαχείρισης των λυμάτων.

- Η καταβολή της ΑΤΑ, που θα φτάσει τα €331,5 εκ. το 2025.

Κι ενώ οι εσωτερικοί κίνδυνοι όλο κι' επιτείνονται βαρίδι στις προσπάθειες για δημοσιονομική ισορροπία, αποτελεί η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός ήταν η πρώτη ίσως και μεγαλύτερη βολή για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Ανησυχούν, όμως, τα σενάρια νέων μεταναστευτικών ροών και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, παράμετροι οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη.

«Ένας προϋπολογισμός με σημαντικές κοινωνικές παροχές, ένας προϋπολογισμός ισορροπημένος ο οποίος σταθμίζει τις αβεβαιότητες που δημιουργούνται γύρω μας από το γεωπολιτικό περιβάλλον και δημιουργεί ασφάλεια για τη συνέχιση της καλής πορείας της οικονομίας μας», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Αναφορικά με τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει επιστροφή των €68 εκατ. για την εισαγωγή φυσικού αερίου, ο Μάκης Κεραυνός, υπέδειξε ότι μπορεί να αποσοβηθεί έαν το έργο ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Δείτε το ρεπορτάζ: