Τη λύπη του για το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες της Προσωπικής του Απεσταλμένης δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών για την πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενθαρρύνοντάς τους, κατά το άτυπο δείπνο που είχαν μαζί του στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη ώστε να επιτρέψουν μια κινητικότητα που θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με το άτυπο δείπνο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, στο οποίο σημειώνεται πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν άτυπα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός και πως υμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας, όπως αναφέρεται, υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενιών".

Διαβάστε ακόμη: ΠτΔ: Δεν υπήρξε πρόοδος σε θέματα ουσίας-Δεν άκουσα κάτι διαφορετικό από Τατάρ

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "ο Γενικός Γραμματέας φιλοξένησε σήμερα ένα άτυπο δείπνο με τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Ερσίν Τατάρ".

"Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση της Προσωπικής του Απεσταλμένης για την Κύπρο, κ. Mαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία του υπέβαλε την τελική της έκθεση τον Ιούλιο. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες της Προσωπικής του Απεσταλμένης και την εμπλοκή της με τους δύο ηγέτες, τους πολιτικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών στο νησί, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών για την πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό", προστίθεται.

Αναφέρεται πως "ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη ώστε να επιτρέψουν μια κινητικότητα που θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση".

"Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης", προστίθεται

"Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενιών", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ