Οι ΗΠΑ και η Βρετανία χρησιμοποιούν την Κύπρο ως στρατιωτική βάση για την υποστήριξη του Ισραήλ σε μια περίοδο αυξημένων περιφερειακών εντάσεων, αναφέρει δημοσίευμα της Χουριέτ.

Στο πλαίσιο αυτό κάνει λόγο για  στρατηγικό ενεργειακό Διάδρομο ΕΕ-Ισραήλ. Όπως σημειώνεται, η ΕΕ σχεδιάζει ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια από την Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο ως πρώτο σταθμό ενός σχεδίου που περιλαμβάνει υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρεται στο «Μεγάλο Σχέδιο«  των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ προωθούν το 'Mega Plan' για να ενώσουν τις αραβικές χώρες με το Ισραήλ μέσω ενεργειακών και εμπορικών οδών, με την Κύπρο να παίζει κεντρικό ρόλο ως η πρώτη στάση της ΕΕ.

Όσον αφορά την συνάντηση της Ομάδας MED-9 που έγινε στην Πάφο την περασμένη βδομάδα, σημειώνεται πως  οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου συζήτησαν  την κρίση στην Ουκρανία, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό κύμα, δείχνοντας πλήρη υποστήριξη στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.