Ποια είναι τα κρυφά κίνητρα της Άγκυρας πίσω από την έγκριση για μία συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου αναζητεί η τουρκική αρθρογραφία όσο πλησιάζει η ημερομηνία του κρίσιμου ραντεβού. 

Αν και φαίνεται πως η Άγκυρα έδωσε το ‘πράσινο φως’ για αυτή τη συνάντηση, οι σχολιαστές στα τουρκικά μέσα, ιδιαίτερα στον εθνικιστικό τύπο, αντιμετωπίζουν την απόφαση αυτή με σκεπτικισμό και επικριτικό πνεύμα. Για πολλούς, το δείπνο δεν είναι παρά ένας ‘συμβιβασμός’ της Τουρκίας, υπαγορευμένος από την ανάγκη για ομαλές σχέσεις με τη Δύση.

3 οι λόγοι του ‘ΝΑΙ’ της Άγκυρας

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Χουσείν Ματζίτ Γιουσούφ στην εθνικιστική εφημερίδα Γενίτσαγ, η Τουρκία προχώρησε σε αυτή την κίνηση για τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον, για να αποφύγει την «αναστάτωση» των δυτικών χρηματοπιστωτικών κέντρων, αν αρνούνταν το ραντεβού, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Άγκυρα. 

Δεύτερον, για να μη διαταράξει την προσέγγιση με την Ελλάδα, ακόμη και αν αυτή θεωρείται «ψεύτικη» στα μάτια της τουρκικής πλευράς. 

Και τρίτον, για να διατηρήσει ανοιχτό το κανάλι διαλόγου με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ελπίζοντας σε μια ομαλότερη διαδικασία σε μία σειρά από διαπραγματεύσεις για διάφορα θέματα. 

Πισωγύρισμα το δείπνο

Αν και τα συμφέροντα της Άγκυρας επιβάλλουν, λοιπόν, αυτή τη συνάντηση, ο εθνικιστικός χώρος στην Τουρκία δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το επερχόμενο δείπνο μεταξύ του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στις 15 Οκτωβρίου. Όπως τονίζει ο Γιουσούφ, η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες προσπάθειες του Ερντογάν να εξασφαλίσει την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», θεωρώντας ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να υπονομεύσει τον μακροχρόνιο αγώνα της Τουρκίας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Αφού ο Ερντογάν ζήτησε τρεις φορές την αναγνώριση της ΤΔΒΚ, ήταν απογοητευτικό το γεγονός ότι μας συμβούλεψαν να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι με τους Ε/Κ, την ώρα που επρόκειτο να ξεκινήσει η διαδικασία της πραγματικής αναγνώρισης της ΤΔΒΚ», σημειώνει ο Γιουσούφ.

Η αγωνία, μάλιστα, εντείνεται ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα το επόμενο έτος. Ο Γιουσούφ δεν κρύβει το φόβο ότι η έλλειψη προόδου στην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες των Τ/Κ ‘υποψηφίων’, που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση. «Αν δεν υπάρξει εξέλιξη πριν από τις εκλογές», αναφέρει, «η εθνική μας πολιτική θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα και οι πιθανότητες του υποψηφίου υπέρ της ομοσπονδίας στις εκλογές θα αυξηθούν».

Οι αναλυτές, επομένως, του εθνικιστικού χώρου βλέπουν την απόφαση για το δείπνο ως ένα πισωγύρισμα στην πορεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους και αναρωτιούνται, αν οι Τ/Κ δεχθούν να γίνουν τελικά το ‘μπάλωμα’ των Ε/Κ.  

«Αναρωτιέμαι, ξοδεύτηκαν όλοι αυτοί οι αγώνες, οι κόποι και οι κακουχίες για να μπούμε ξανά στη διαδικασία της ομοσπονδίας και να γίνουμε το μπάλωμα των Ε/Κ;», ρωτά ο Τούρκος αρθρογράφος.