Μέτρα που απευθύνονται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες αλλά και συνολικά στη μεσαία τάξη και κυρίως στα νέα ζευγάρια, και τα οποία αφορούν προϊόντα με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «πριν το 2026, θα μπορεί η Κυβέρνηση να ανακοινώνει «σταδιακά κάποια μέτρα» τα οποία θα είναι μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης, που ετοιμάζεται.
Συγκεκριμένα, ανακοινώνοντας, μετά τη σύσκεψη, τα προϊόντα τα οποία θα συμπεριληφθούν στην πρόταση που θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτά είναι οι παιδικές πάνες, οι πάνες ενηλίκων, το παιδικό γάλα, τα είδη γυναικείας υγιεινής προστασίας, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία θα πωλούνται «με μηδενικό ΦΠΑ, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος» λήξης αυτού του μέτρου.
«Πιστεύουμε ότι αυτά τα προϊόντα είναι προϊόντα τα οποία αφορούν κυρίως τα νέα ζευγάρια, τη μεσαία τάξη και παρακολουθώντας από τις εξελίξεις των τιμών νοιώθουμε ότι αυτή τη στιγμή – όπως πάρα πολλές φορές έχουμε πει ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία – είναι η ώρα αυτή η κατηγορία προϊόντων να ξαναμπεί στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ», υπογράμμισε.
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση «είναι μια πολιτική που στοχεύει, μεταξύ άλλων, πέραν από τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα και αντοχή της οικονομίας μέσα σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον που ζούμε στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων».
«Πρόσφατα έχουμε παρουσιάσει στοιχεία που έδειχναν ότι ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε η μεσαία τάξη πληθυσμιακά έχει ενισχυθεί και από 58,6% που ήταν το 2015 έχει φθάσει στο 64,1%», πρόσθεσε.
Επομένως, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «πάντα γνώμονας της όποιας οικονομικο-κοινωνικής πολιτικής είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης που παραδοσιακά ήταν η σπονδυλική στήλη της οικονομίας και της κοινωνίας».
Επίσης, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στην οικονομία και «έχουμε την επόμενη περίοδο να εξετάσουμε πάρα πολλά θέματα τα οποία εμπίπτουν και στη γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση τα οποία, μεταξύ άλλων, θα στοχεύουν επίσης στη μεσαία τάξη».
Φορολογική μεταρρύθμιση
Κληθείς να πει πότε θα ανακοινωθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση που έγινε το 2003 και στην οποία ήταν και ο ίδιος εμπλεκόμενος, πήρε ενάμιση χρόνο, και πρόσθεσε πως «σήμερα γίνεται μια φορολογική μεταρρύθμιση όπου η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ με σωρεία πρόσθετες νομοθεσίες και οδηγίες».
«Επομένως σε μια νέα πρωτοβουλία για φορολογική μεταρρύθμιση όπου θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το νομοθετικό έχουμε πάρα πολλά θέματα να εξετάσουμε», ανέφερε, και πρόσθεσε πως ο στόχος που έχει τεθεί είναι ότι «μέχρι τα μέσα του 2026 να έχει ολοκληρωθεί».
Σημείωσε ότι «είναι ένα τεράστιο έργο να εξετάσεις όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που διέπουν αυτό το θέμα για να έχουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο».
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα προχωρεί πολύ κανονικά η διαδικασία για τη φορολογική μεταρρύθμιση και δεν υπάρχει καμιά χρονική καθυστέρηση, ανακοινώνοντας ότι «πριν το 2026 θα μπορούμε να ανακοινώνουμε σταδιακά κάποια μέτρα τα οποία θα είναι μέρος αυτής της φορολογικής μεταρρύθμισης».
«Δεν παραμένουμε αδρανείς ως Κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα γιατί συνεχώς η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για χορηγίες, επιχορηγήσεις, ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος διαφόρων κατηγοριών πολιτών», ενώ «οι κοινωνικές παροχές στον προϋπολογισμό του 2025 φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μέχρι την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης η Κυβέρνηση παρακολουθεί ενεργά και φροντίζει για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης».
Σε παρατήρηση ότι κάποιοι θα κάνουν λόγο για αναδίπλωση της Κυβέρνησης και επαναφορά μέτρων με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, ύστερα από πιέσεις και κατακραυγή των πολιτών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «τέτοιες τοποθετήσεις δεν ξενίζουν» την Κυβέρνηση και υπενθύμισε ότι όταν η Κυβέρνηση ανακοίνωνε «τα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν, μας κατηγορούσαν ότι δίναμε σε ένα σοβαρά άρρωστο ασπιρίνες».
«Τώρα όμως που τα οι δημοσιονομικοί δείκτες και γενικά οι δείκτες της οικονομίας επιτρέπουν να λήξουν αυτά τα μέτρα, παίρνουμε πολύ έντονες κατηγορίες ότι καταργήσαμε τα μέτρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν ακολουθεί «οποιονδήποτε λαϊκισμό ή κριτική η οποία δεν είναι ουσιώδης», αλλά «ακολουθούμε και εφαρμόζουμε πολιτικές στη βάση των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας».
«Όποτε κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη η Κυβέρνηση είναι παρούσα για να ανταποκριθεί με πολύ συγκεκριμένα μέτρα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει το σχέδιο για επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου, ο κ. Κεραυνός είπε ότι μετά τις τελευταίες αναφορές του «υπήρξε μια κινητικότητα και άρχισε μια συνεργασία με τις τράπεζες και τα βήματα είναι πολύ γρήγορα».
«Δεν μπορώ να πω ακριβώς πότε, αλλά κινείται το θέμα με μεγάλη ταχύτητα για να υπάρξει και ανταπόκριση και σε αυτό το θέμα της επιχορήγησης των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια», πρόσθεσε.
Κληθείς σε σχέση με τα επιτόκια των τραπεζών να σχολιάσει αναφορές του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τον κίνδυνο να αμαυρωθεί η εικόνα των τραπεζών από δηλώσεις για το ύψος των επιτοκίων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η τοποθέτηση του Διοικητή της ΚΤ ενισχύει ακριβώς τις θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών όταν κάναμε τις παρεμβάσεις στο μέτρον των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας και μάλιστα τυγχάναμε και κριτικής ότι παρακαλούσαμε και ικετεύαμε».
«Επομένως οι παρεμβάσεις ήταν πολύ συγκεκριμένες και προς αυτούς που πήγαιναν οι παρεμβάσεις ήξεραν καλά το θέμα και έρχεται τώρα η δήλωση του Διοικητή της ΚΤ που είναι ο αρμόδιος φορέας για τις τράπεζες, ακριβώς να επιβεβαιώσει όποιες ανησυχίες και όποιες παραινέσεις κάναμε εμείς ως Κυβέρνηση».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση για το θέμα της αυξημένης τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις» και «αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο οι τιμές του πετρελαίου».
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την ώρα που θα χρειαστεί θα είμαστε σε θέση να δώσουμε μέτρα», πρόσθεσε.
Επίσης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κινείται σε πολλαπλά επίπεδα είτε αυτά λέγονται φωτοβολταϊκά για όλους, είτε με έντονες προσπάθειες για να επαναρχίσει η διαδικασία του έργου για το φυσικό αέριο, που θα είναι ένα καθοριστικό μέτρο για να μειωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Είπε, ακόμη, ότι αυτά τα θέματα συζητήθηκαν τόσο στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας» και πρόσθεσε πως η Κύπρος δεν είναι «από τις πιο ακριβές (στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος) χώρες, όπως ήμασταν κάποια στιγμή».
«Υπάρχουν χώρες και μεγάλες χώρες όπου είναι πιο ψηλή η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους πολέμους που γίνονται γύρω μας, οι οποίοι πόλεμοι έχουν φέρει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και στα δίκτυα ενέργειας και στις μεταφορές και στα κόστη και λοιπά. Δυστυχώς είναι μια συγκυρία πολλαπλών προκλήσεων», πρόσθεσε.
Κληθείς να αναφερθεί στον μέσο μηνιαίο μισθό στην Κύπρο σε σχέση με την ΕΕ, ο Υπουργός Οικονομικών είπε σε ό,τι αφορά τους μισθούς «έχουμε τον ένατο πιο ψηλό ελάχιστο εγγυημένο μισθό, έχουμε τον πιο χαμηλό δείκτη φτώχειας από τις χώρες της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «αυτοί οι δείκτες δεν είναι τυχαίοι» και «δεν γίνονται από μόνοι τους».
«Είναι αποτέλεσμα οικονομικο-κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται την τελευταία περίοδο και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε», πρόσθεσε.
Ο κ. Κεραυνός είπε ότι η Κυβέρνηση κατανοεί και γνωρίζει τα προβλήματα, αλλά αυτά τα προβλήματα, όπως είπε, «είναι και εξωγενή, κυρίως, και δεν λύνονται μέσα σε μια νύχτα».
«Χρειάζεται μια συγκροτημένη, συνεχής, σταδιακή οικονομικο-κοινωνική πολιτική», κατέληξε.