Άρθρο από το ολλανδικό Het Parool(08/10/24) αναδεικνύει το πώς οι Ρώσοι που θέλουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις λειτουργούν στα κατεχόμενα, όπου πουλούν ρούβλια μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων. 

Συγκεκριμένα το άρθρο αναλύει πως οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τα κατεχόμενα ως βάση για να αποφύγουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές οντότητες λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Ρώσοι φέρεται να εμπλέκονται σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ρουβλίων, η οποία τους βοηθά να διαχειρίζονται ή ενδεχομένως να ξεπλένουν χρήματα ή να μετατρέπουν το νόμισμά τους σε άλλα νομίσματα που επηρεάζονται λιγότερο από τις κυρώσεις.

Μια ανησυχητική αναφορά μέσα στο άρθρο είναι η ύπαρξη ατόμων που ισχυρίζονται πως ήταν στις τάξεις της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης του ΙSIS.

Όπως αναφέρεται,  η δραστηριότητα αυτή υπογραμμίζει το ευρύτερο ζήτημα της αποφυγής κυρώσεων, όπου οι οντότητες χρησιμοποιούν ημι-αναγνωρισμένα ή μη αναγνωρισμένα κράτη για να παρακάμψουν τους διεθνείς νόμους, περιπλέκοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των παγκόσμιων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η χρήση τόπων όπως η Βόρεια Κύπρος για τέτοιες δραστηριότητες υπογραμμίζει τις προκλήσεις στο διεθνές νομικό σύστημα για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών ροών σε γεωπολιτικά περίπλοκες περιοχές.