Προβολή ντοκιμαντέρ «Τούτον το χωρκόν θωρώ το όρομαν» 

Μία παραγωγή του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου Κυθρέας, με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή

Έσσιει νύχτες που το θωρώ όρομαν», Χαμπής Γιώρκας, 98 ετών

Το Νέο Χωρίο Κυθρέας παρουσιάζει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ παραγωγής του με τίτλο «Τούτον το χωρκόν θωρώ το όρομαν», με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή. 

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται σύντομη αναφορά στην ιστορία της κοινότητας, και συμμετέχουν Νιοχωρίτες και Νιοχωρίτισσες, που αφηγούνται τις ιστορίες τους, και μοιράζονται τις θύμησές τους από τα ανέμελα χρόνια, πριν από το καλοκαίρι του 1974, αλλά και τις σκοτεινές στιγμές του καλοκαιριού του 1974 και δίνουν το δικό τους μήνυμα για το αύριο της Κύπρου.

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να επανακαθορίσει τη σχέση των Νιοχωριτών/σσών με τον γενέθλιο τόπο, να συστήσει την κοινότητα του Νιοχώρκου στις νεότερες γενιές, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο να μιλήσει για τις περιπέτειες και τις μαύρες μέρες που φέρνει η διχόνοια, ο πόλεμος και οι ακραίες θέσεις.  

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από το χωριό προ του 1974, ιστορικό υλικό σχετικό με τη θεματική του ντοκιμαντέρ, καθώς και πρωτότυπα κείμενα.

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, o θεοφιλέστατος επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου Κυθρέας κ. Χρίστος Λαμπρίας. 

Στον χώρο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η Μόνιμη Έκθεση Φωτογραφίας του Νέου Χωρίου Κυθρέας (πεσόντες/αγνοούμενοι, καθώς και φωτογραφίες από το χωριό –ιστορικές και σύγχρονες).

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – επιμέλεια υλικού – σενάριο: Ειρήνη Ανδρέου

Επιμέλεια παραγωγής – κείμενα – συνεντεύξεις: Απόστολος Γ. Κουρουπάκης

Διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ: Ραφαήλ Μαρκιτανής

Απαγγελίες ποιημάτων: Βασιλική Κυπραίου, Παναγιώτης Λάρκου

Αφήγηση: Ηλιάνα Κάκκουρα

Ηθοποιοί: Παναγιώτης Λάρκου, Παναγιώτης Στεφανίδης

Πληροφορίες

«Τούτον το χωρκόν θωρώ το όρομαν», Σάββατο,12 Οκτωβρίου, 6:30 μ.μ., Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία, 1678).

Μεγάλος Χορηγός 

Ξηροί Καρποί Serano

Χορηγός

Athanasios Ktorides Foundation

Παρακαλούμε για κάλυψη της εκδήλωσης.