Θετική χαρακτηρίζει την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τον ΠτΔ και τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας για την πραγματοποίηση μιας άτυπης τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου, η Αννίτα Δημητρίου.

Αυτούσια η δήλωση:

Η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τον ΠτΔ και τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας για την πραγματοποίηση μιας άτυπης τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου, είναι μια θετική εξέλιξη την οποία και χαιρετίζουμε.

Κάθε συνάντηση των δύο πλευρών με τον ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί μια ευκαιρία για τη δική μας πλευρά να καταθέσει την ετοιμότητα και την ειλικρινή μας βούληση για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΣΑ, οι οποίες θα στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΓΓ γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις των δύο πλευρών καθώς επίσης και το χάσμα που τις χωρίζει, εκτιμούμε ότι ο ΓΓ επιθυμεί να διερευνήσει τη δυνατότητα γεφύρωσης αυτού του χάσματος – έστω και επί της διαδικασίας – μέσα από κάποιες ιδέες ή προτάσεις που θα συζητήσει με τους δύο ηγέτες.

Ως εκ τούτου και ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά, εμείς θα πρέπει να επιμείνουμε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που αυτές διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση των παραμέτρων και της φιλοσοφίας που έθεσε ο ΓΓ με το Πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι εκείνου του σημείου.