Ο Necip Kurdo Sirka Baksi, γεννημένος στις 5 Ιουνίου 1965 στο Μπάτμαν της Τουρκίας, είναι Σουηδός αρθρογράφος και συγγραφέας. Ο Baksi είναι κουρδικής καταγωγής και αδερφός της Nalin Pekgul. Πήγε στη Σουηδία το 1980 μαζί με τους γονείς και τα τέσσερα αδέρφια του.
 
Σύμφωνα με το ιστολόγιο Υπερβόρειοι, ο Baksi είναι έμπειρος συγγραφέας και έχει γράψει πολλά άρθρα που ασχολούνται με θέματα όπως η Τουρκία, οι Γκρίζοι Λύκοι, η Γενοκτονία των Αρμενίων, η ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά τώρα και η Κύπρος. 
 
Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο όπου και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού. Ο Kurdo Baksi καλεί τώρα τον Υπεξ Σουηδίας Tobias Billström (M) να γίνει ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας που θα δηλώσει ότι η κατοχή στην Κύπρο είναι όντως κατοχή. 
 
Ο Kurdo Baksi μέσα από άρθρο του στην Dagens Nyheter είχε αναφέρει τα εξής:
 
«Το Σάββατο 20 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο κράτος-μαριονέτα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει. Συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από τότε που η Τουρκία κατέλαβε την Κύπρο με τη λεγόμενη ''ειρηνευτική επιχείρηση''.
 
Η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία είναι ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες Ελληνοκύπριους. Μεγάλη είναι η λίστα με τις θηριωδίες των Τούρκων στρατιωτών στο παραδεισένιο νησί. Περίπου 150.000 Ελληνοκύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εξακολουθούν να τους αρνείται να επιστρέψουν μέχρι σήμερα. Για να αλλάξουν τα δημογραφικά στοιχεία, εκατό χιλιάδες Τούρκοι μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του καθεστώτος της Άγκυρας στην Κύπρο.
 
Το εννιάχρονο παιδί μέσα μου θυμάται πώς δαιμονοποιήθηκαν οι Χριστιανοί κύπριοι στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του έτους της κατοχής το 1974. Οι λέξεις «ειδωλολάτρες», «Έλληνες καθάρματα» «βρώμικοι χριστιανοί» και «θάνατος στον Μακάριο» (1913-1977) όπου ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Κύπρου) αντηχούν μέχρι σήμερα στα αυτιά μου.
 
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης γέμισαν με ρητορική μίσους κατά των χριστιανών τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας. Οι φίλοι μας, οι χριστιανοί γείτονές μας, Σύριοι/Ασσύριοι και Αρμένιοι διώχθηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους μέρη για να βρουν καταφύγιο κυρίως στη Σουηδία και τη Γερμανία.
 
Μια αφελής φωνή μέσα μου έλεγε πάντα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να διώξει την τουρκική δύναμη κατοχής από το νησί.
 
Αλλά έκανα λάθος. Ούτε το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Ελλάδα, ούτε η ΕΕ, μέλος της οποίας είναι η Κύπρος, δεν ήθελαν σοβαρά να εκδιώξουν την κατοχική δύναμη Τουρκία από την Κύπρο. Και ακόμη πιο περίεργο, φαίνεται ότι η ΕΕ κλείνει τα μάτια στην κατοχή από την Τουρκία των περίπου τριών χιλιάδων κυπριακών τετραγωνικών χιλιομέτρων.
 
Όταν έκλεισα τα δεκαοχτώ, τα κατεχόμενα ανακηρύχθηκαν κράτος που μόνο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει: «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Και ήταν τότε, το 1983, που κατάλαβα γιατί οι μεγάλες δυνάμεις κλείνουν τα μάτια στις καταχρήσεις, τις μαζικές δολοφονίες και τις παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας: Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας.

 
Διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη τον Νοέμβριο του 1983 κατά της τουρκικής κατοχής της βόρειας Κύπρου.
 
Και αντί να χρησιμοποιήσει τη θέση της στον χάρτη για να συμβάλει στην ειρήνη στη γη, η Τουρκία για εκατό χρόνια εκμεταλλεύεται τη θέση της ως κακού καουμπόη στο αμερικανικό λιβάδι. Ιστορικά, η Τουρκία είχε δύο μηνύματα στον κόσμο:
 
• Η Τουρκία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να κατέχει γειτονικές χώρες για να διασφαλίσει την ασφάλειά της.
 
• Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχθεί ότι μόνο η τουρκική εκδοχή της ιστορίας είναι αληθινή. Όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος.
 
Τότε, το 1983, κατάλαβα γιατί οι μεγάλες δυνάμεις κλείνουν τα μάτια στις καταχρήσεις, τις μαζικές δολοφονίες και τις παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας εντός και εκτός Τουρκίας.
 
Η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αναγκάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την Κύπρο για πενήντα χρόνια με ανησυχεί για το παρόν και το μέλλον μας: Πώς τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ και οι δυτικές χώρες θα αναγκάσουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει την Ουκρανία όταν δεν μπορούν να αναγκάσουν την Τουρκία να φύγει από την Κύπρο;
 
Σύμφωνα με το ψήφισμα 541 (1983) του ΟΗΕ, η Σουηδία δεν αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», αλλά με πληγώνει που κανένας Σουηδός υπουργός Εξωτερικών εδώ και μισό αιώνα δεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία κατέλαβε την Κύπρο.
 
Tobias Billström, θα είστε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας που θα ορίσει την κατοχή της Κύπρου ακριβώς ως κατοχή";