Επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν σήμερα αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές και περιορισμένη πρόσβαση στη μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τους χειρότερες φόβους τους, επιβάλλοντας δασμούς σε όλο τον κόσμο.
Ο Τραμπ κλιμάκωσε τον εμπορικό του πολέμου με δασμούς από 10% έως σχεδόν 50%. Λέει ότι οι δασμοί θα φέρουν θέσεις εργασίας πίσω στις ΗΠΑ –αλλά τα στελέχη επιχειρήσεων επικεντρώνονται κυρίως στην αύξηση των τιμών, την μείωση των φορτίων που αποστέλλουν ή τον περιορισμό της επενδυτικής τους δραστηριότητας.
«Αυτός είναι τρόπος να σαμποτάρεις την παγκόσμια οικονομική μηχανή ενώ υποστηρίζεις ότι την τροφοδοτείς», δήλωσε ο Νάιτζελ Γκριν, διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς ομίλου παροχής χρηματοπιστωτικών συμβουλών deVere Group. «Η πραγματικότητα είναι σκληρή: οι δασμοί αυτοί θα οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές σε χιλιάδες καθημερινά προϊόντα –από τα τηλέφωνα έως τα τρόφιμα—και θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό σε μια περίοδο που είναι ήδη επίμονος».
Οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις είναι πιθανόν να γίνουν σχεδόν άμεσα αισθητές, καθώς θα διαταραχθούν οι καθιερωμένες εμπορικές διαδρομές.
Η γερμανική εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hapag-Lloyd δήλωσε σήμερα ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να πλήξουν τη ζήτηση, τη ροή εμπορευμάτων και τα κόστη. Η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία μεταφοράς κοντέινερ δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να προσαρμόσει το δίκτυο υπηρεσιών της για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή.
Τους ίδιους φόβους εξέφρασε ο Ντιρκ Γιαντούρα, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης BGA, που εκπροσωπεί τους εισαγωγές και τους εξαγωγείς. «Θα πρέπει να μεταφράσουμε τους δασμούς σε αυξήσεις τιμών και σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει μείωση στις πωλήσεις», δήλωσε.
ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Ο Τραμπ θεωρεί τους δασμούς έναν τρόπο για να προστατεύσει την εγχώρια οικονομία από τον αθέμιτο παγκόσμιο ανταγωνισμό καθώς και ένα διαπραγματευτικό χαρτί για να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για τις ΗΠΑ.
Η πιο συνήθης μέθοδος να αντιμετωπίσει κανείς τους δασμούς είναι να αυξήσει τις τιμές, μετακυλίοντας το κόστος στους καταναλωτές σε όση το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση. Άλλες εταιρείες ίσως προσπαθήσουν να διαφοροποιήσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες αλλά οι αμοιβαίοι δασμοί 34% του Τραμπ στην Κίνα συνοδεύονταν από δασμούς 46%και 49% στο Βιετνάμ και την Καμπότζη, αντίστοιχα --όλες τους ασιατικές χώρες στις οποίες οι εταιρίες έστρεψαν την παραγωγή τους.
Οι μετοχές των δυτικών εταιριών αθλητικών ειδών Nike, Adidas και Puma κατέγραψαν σήμερα μεγάλες απώλειες καθώς το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Κίνα είναι βασικές αγορές για να προμηθεύονται και να παράγουν τα προϊόντα τους.
Στις ΗΠΑ, οι λιανικές εταιρίες Target και Best Buy έχουν δηλώσει ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές, αλλά τα περιθώριά τους είναι πιθανότερο να πιεσθούν, ενώ η Target και η Walmart προσπαθούν να διαπραγματευτούν με Κινέζους προμηθευτές.
Κάποιες ευρωπαϊκές εταιρίες που απευθύνονται κυρίως σε καταναλωτές με υψηλότερο εισόδημα σχεδίαζαν να αυξήσουν τις τιμές ακόμα και πριν επιβεβαιωθεί η επιβολή δασμών 20% σε εισαγωγές στην ΕΕ.
Οι ιταλικές Illy Caffe και Ferrari έχουν δηλώσει ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους, θεωρώντας ότι όσοι προτιμούν τον καφέ υψηλότερης ποιότητας και οδηγούν σπορ οχήματα θα μπορούν να αφομοιώσουν το επιπλέον κόστος.
Η Τζοβάνα Τσεολίνι, επικεφαλής της οργάνωσης Confindustria Accessori Moda, που εκπροσωπεί ιταλικές εταιρίες στη βιομηχανία υποδημάτων, γούνας και δερμάτινων ειδών, δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί έρχονται σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις ήδη παλεύουν με το αυξημένο κόστος.
«Ήδη φοβούμαστε ότι για τις επιχειρήσεις μας θα υπάρξει επιβράδυνση (στη ζήτηση). Θα εξαρτηθεί από το εάν οι Αμερικάνοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν λίγο παραπάνω (για τα προϊόντα μας)», δήλωσε.
«Τα προϊόντα ‘Made in Italy’….χαίρουν εκτίμησης σε όλο τον κόσμο αλλά δεν μπορούν να ξεπεράσουν ένα όριο τιμής καθώς δεν θα μπορούν να πωληθούν».
Αναλυτές της Jefferies ανέμεναν αύξηση 6% στις αμερικανικές τιμές ειδών πολυτελείας καθώς οι εταιρίες θέλουν να προστατεύσουν τα περιθώρια.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα ενθαρρύνουν την επιστροφή στην αμερικανική ήπειρο, όπως συνέβη με την αναθεωρημένη εμπορική συμφωνία USMCA που υπέγραψε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία που ενθάρρυνε την μετατόπιση της μεταποιητικής δραστηριότητας από την Κίνα στο Μεξικό.
Η γερμανική εταιρία ebm-papst, που κατασκευάζει ανεμιστήρες και κινητήρες, εξετάζει εάν θα κατασκευάσει και τρίτη παραγωγική μονάδα ή θα επεκτείνει την υφιστάμενη εγκατάστασή της στο Τενεσί. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κλάους Γκέισντέρφερ δήλωσε ότι αρχικά είχε σκεφθεί την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Μεξικό αλλά «κάποιοι λένε, ‘ίσως είναι καλύτερα να πάμε στις ΗΠΑ καθώς εν τέλει θα πρέπει να πληρώσουμε δασμούς τελωνείων στο Μεξικό».
Ο σοβαρότερος κίνδυνος, σύμφωνα με στελέχη με τα οποία μίλησε το Reuters, είναι οι επιχειρήσεις να σταματήσουν τις επενδύσεις.
Πολλά στελέχη δήλωσαν ότι πέρασαν τους τελευταίους μήνες επισπεύδοντας τις αγορές τους για να φέρουν αποθέματα στις ΗΠΑ.
Αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρίες αεροδιαστημικής, λιανικής πώλησης αλλά και βιομηχανίες έχουν όλες αυξήσει τις εισαγωγές τους –που διόγκωσαν το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα προϊόντων στο επίπεδο ρεκόρ των 157 δισεκ. δολαρίων τον Ιανουάριο— εν αναμονή της επιβολής δασμών. Τώρα, είναι πιθανότερο να καθυστερήσουν τα σχέδια τους για δαπάνες.
«Θα ετοιμαστούν για τα δύσκολα, δεν θα επενδύσουν, δεν θα κάνουν συμφωνίες και θα αφαιρέσουν κόστη για να προσπαθήσουν να προλάβουν την όποια επερχόμενη οικονομική δυσκολία ή ακόμα και ύφεση», δήλωσε ο Μπιλ Τζορτζ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Medtronic και ακαδημαϊκός.
Διαβάστε επίσης: Απογοητευμένη από τους δασμούς η Σιγκαπούρη θα επιδιώξει διαπραγμάτευση με ΗΠΑ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters