Οι δηλώσεις του εκλελεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία απηχούν πάγια συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Μιχάλης Κοντός, εκτιμώντας ότι τα ακραία σενάρια θα 'φιλτραριστούν' και δεν αποκλείεται η Ουάσιγκτον να διεκδικήσει μια συμφωνία για πιο αναβαθμισμένη παρουσία στην περιοχή.
"Η στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας για τις ΗΠΑ δεν είναι κάτι νέο. Εκείνο που ξενίζει είναι το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ, κατά την επίμαχη δήλωση, δεν απέκλεισε την χρήση οικονομικής ή στρατιωτικής βίας για την προσάρτηση του νησιού" είπε ο κ. Κοντός.
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, η Γροιλανδία βρίσκεται σε στρατηγική σημείο σε κοντινή απόσταση από τη Ρωσία, γεγονός που την καθιστά σημαντική για την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα δε σε περίπτωση επίθεσης με βαλλιστικούς ή υπερηχητικούς πυραύλους.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η τοποθεσία της Γροιλανδίας στον Αρκτικό Κύκλο, όπου λόγω της υποχώρησης των πάγων δημιουργούνται θαλάσσια περάσματα που μειώνουν σημαντικά τις αποστάσεις για το διεθνές εμπόριο, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη τις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να εδραιώσουν την παρουσία τους σε αυτά τα περάσματα.
Ο κ. Κοντός είπε στο ΚΥΠΕ ότι το νησί αυτό είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την παραγωγή επαναφορτιζόμενων μπαταριών, ενώ υπάρχει και η δεδηλωμένη πρόθεση του Προέδρου Τραμπ να εντείνει τις προσπάθειες εξόρυξης πετρελαίου.
Η Γροιλανδία διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, γεγονός που σημαίνει μια πολύ μεγάλη αποκλειστική οικονομική ζώνη σε μια περιοχή πλούσια σε υδρογονάνθρακες και πλήρως ανεκμετάλλευτη, συνέχισε.
"Οι ΗΠΑ ήδη έχουν θαλάσσια δικαιοδοσία στην εν λόγω περιοχή λόγω της Αλάσκας, αλλά τυχόν προσάρτηση της Γροιλανδίας θα αυξήσει κατά πολύ αυτό το μερίδιο" επισήμανε ο Καθηγητής.
Ο κ. Κοντός ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η εξόρυξη μεταλλευμάτων και πετρελαίου είναι ίσως και τα μόνα πλεονεκτήματα του νησιού τα οποία οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αξιοποιήσουν υπό το παρόν καθεστώς, δεδομένης της ήδη παρουσίας εκεί αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.
"Γενικά, η περίπτωση αγοράς της Γροιλανδίας έχει αποκλειστεί από τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από την κυβέρνηση της Δανίας, στην οποία υπάγεται το νησί. Η δε περίπτωση βίαιης προσάρτησης θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα για τις ΗΠΑ δεδομένου του γεγονότος ότι η Δανία αποτελεί κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, άρα σύμμαχο των ΗΠΑ" εκτίμησε ο Καθηγητής.
Αναμένω, είπε, "ότι τα ακραία σενάρια θα "φιλτραριστούν" από το σύστημα ελέγχου και εξισορροπήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν αποκλείεται όμως η Ουάσιγκτον να διεκδικήσει μια συμφωνία για πιο αναβαθμισμένη παρουσία στην περιοχή."
Πηγή: ΚΥΠΕ