Πάνω από εκατό άνθρωποι συνελήφθησαν χθες Κυριακή διότι καλλιεργούσαν παπαρούνα, προοριζόμενη για την παραγωγή οπίου, σε περιοχή του βορειοανατολικού Αφγανιστάν που αντιστέκεται στην απαγόρευση αυτής της δραστηριότητας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.

«Κατά τη διάρκεια επιχείρησης (...) οι δυνάμεις μας συνέλαβαν πάνω από εκατό ανθρώπους σε διάφορα χωριά καθώς καλλιεργούσαν παπαρούνα», δήλωσε αξιωματικός στον οποίο έχει ανατεθεί η καταπολέμηση των ναρκωτικών στην επαρχία Μπανταχσάν, ο Σαφικουλά Χαφιζί.

Οι συλληφθέντες «παρουσιάστηκαν ενώπιον πρωτοδικείου» της επαρχίας Μπανταχσάν «ενόψει της παραπομπής τους σε δίκη», πρόσθεσε.

Το 2022, το καθεστώς των Ταλιμπάν, έπειτα από φετφά που εξέδωσε ο ανώτατος ηγέτης τους Χιμπατουλά Αχουνζάντα, απαγόρευσε την παραγωγή παπαρούνας που προορίζεται για την παραγωγή οπίου σ’ όλο το Αφγανιστάν.

Ως εκείνη τη χρονιά, το Αφγανιστάν ήταν το κράτος με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπίου και ηρωίνης στον πλανήτη.

Η απαγόρευση προκάλεσε τη μετακίνηση των καλλιεργειών προς το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Μπανταχσάν, ενώ ως τότε οι καλλιέργειες εντοπίζονταν στην πλειονότητά τους στον νότο, στα παραδοσιακά οχυρά των Ταλιμπάν.

Τον Μάιο καταγράφτηκαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε γεωργούς και στοιχεία της αστυνομίας τα οποία στάλθηκαν να καταστρέψουν καλλιέργειες παπαρούνας με αρκετούς νεκρούς στην επαρχία αυτή.

Περίπου το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από τον αγροτικό τομέα στο Αφγανιστάν, μια από τις πιο φτωχές χώρες της υφηλίου.

«Οι υψηλές τιμές και η μείωση των στοκ οπίου μπορεί να ενθαρρύνουν τους αγρότες να παραβιάσουν την απαγόρευση, ιδιαίτερα σε ζώνες εκτός των παραδοσιακών κέντρων καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων γειτονικών χωρών», επισήμαινε στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, τον Νοέμβριο, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC).

Το ONUDC και η αποστολή αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (MANUA) καλούν τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους αγρότες να περάσουν σε άλλες, εναλλακτικές καλλιέργειες ή να βρουν άλλο βιός, κάτι που ζητεί επίσης έντονα η κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Μετά την απαγόρευση της καλλιέργειας παπαρούνας, οι τιμές της ρητίνης της που αποτελεί τη βάση για την παρασκευή οπίου και ηρωίνης αυξήθηκαν κατακόρυφα, όμως πλέον έχουν σταθεροποιηθεί περί τα 730 δολάρια το κιλό, σύμφωνα με το ONUDC, ενώ ήταν περίπου 100 δολάρια το κιλό πριν από το 2022.

Η Μιανμάρ, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στο στρατιωτικό καθεστώς και διάφορες ένοπλες οργανώσεις που εναντιώνονται στην εξουσία του, έχει πλέον μετατραπεί στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπίου στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Συρία:Τζιχαντιστές αναγκάζουν αιχμάλωτο να ουρλιάζει για Γκρίζους Λύκους (VID)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP