Η πρόσφατη πολιτική και στρατηγική ανακατάταξη της Χαμάς έχει προκαλέσει εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης του Κατάρ και Παλαιστίνιων αξιωματούχων, τα ανώτερα στελέχη της Χαμάς που διαμένουν εκτός Γάζας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της διαπραγματευτικής ομάδας, έχουν απομακρυνθεί από τη Ντόχα.
Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι το γραφείο της Χαμάς στη Ντόχα ανέστειλε τη λειτουργία του, καθώς οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα έχουν σταματήσει. Ωστόσο, υπογραμμίστηκε πως το γραφείο δεν έχει κλείσει οριστικά. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Κατάρ αρνήθηκε ότι ζητήθηκε από τη Χαμάς να φύγει από τη χώρα, αν και φαίνεται πως η Ντόχα επιθυμεί να διατηρήσει ισορροπίες στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα μέλη της Χαμάς έχουν προσαρμόσει τη θέση τους στην περιοχή και διατηρούν τις τοποθεσίες τους μυστικές για να μην προκαλέσουν διπλωματικά προβλήματα στις χώρες που τους φιλοξενούν. Κυκλοφορούν πάντως φήμες για παρουσία στη Τουρκία, την οποία η Άγκυρα και η Χαμάς διέψευσαν.
Η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές χώρες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υπερασπιστεί τη Χαμάς ως αντιστασιακό κίνημα και έχει επικρίνει έντονα την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων και την απαγωγή άλλων 251. Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, 97 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι, ενώ το συνολικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές στη Γάζα ξεπερνά τους 43.970, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς.