Σε πολιτική αγχόνη έχει εξελιχθεί το σκηνικό στην Τουρκία, μετά την πρόταση-έκπληξη του εταίρου της κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να απελευθερωθεί ο Οτζαλάν με αντάλλαγμα να διαλυθεί το ΡΚΚ.

Ο Μουσαβάτ Ντερβίσογλου, πρόεδρος του Καλού Κόμματος, σόκαρε το τουρκικό κοινοβούλιο κρατώντας ένα σχοινί, το οποίο έτεινε στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί στέλνοντάς του μήνυμα με αφορμή την πρότασή του να απελευθερωθεί ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε αντάλλαγμα για τη διάλυση του PKK. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν θύμιζαν μονομαχία σε αρένα, παρά ομιλία στη βουλή.

«Καταστρέψατε τις μνήμες αυτού του σπουδαίου έθνους. Καταστρέψατε το μέλλον αυτού του σπουδαίου έθνους. Πάρε αυτό το σχοινί και κρέμασε το πάνω από το κεφάλι σου!», είπε ο Ντερβίσογλου πετώντας ένα σχοινί από το βήμα της βουλής.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μπαχτσελί, ο οποίος απαντώντας σαρκαστικά, ζήτησε το σχοινί για να το κρεμάσει... στο γραφείο του (ο Μπαχτσελί).

Η σκληρή αντίδραση από τους υπερ-εθνικιστές του Καλού Κόμματος στο κάλεσμα του επίσης εθνικιστή Μπαχτσελί προς τον Οτζαλάν προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων και δίχασε την τουρκική δημόσια συζήτηση σχετικά με το θέμα-ταμπού που άνοιξε χθες ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν με τη σύμφωνη γνώμη -βέβαια- του Τούρκου προέδρου, ο οποίος προσβλέπει με την κίνηση ‘Οτζαλάν’ σε έναν προσεταιρισμό των Κούρδων για τη συνταγματική αναθεώρηση.