Άλμα κερδών τρίτου τριμήνου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός της Γερμανίας, Deutsche Bank, ενισχυμένα από τον διακανονισμό αγωγών επενδυτών που σχετίζονται με το τμήμα της Postbank.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,46 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 42% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων FactSet ανέμεναν κέρδη 1,32 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη ενισχύθηκαν από τον διακανονισμό το 2024 των αγωγών ορισμένων από τους πρώην μετόχους της Postbank, οι οποίοι προσέφυγαν νομικά κατά της Deutsche Bank υποστηρίζοντας ότι αδικήθηκαν από την εξαγορά της Postbank το 2010.

Αυτό επέτρεψε στην γερμανική τράπεζα να μειώσει τις προβλέψεις που έθεσε στο περιθώριο σε σχέση με τις δικαστικές υποθέσεις.

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στην τακτοποίηση των παλαιών δικαστικών υποθέσεων, ενώ παράλληλα σημειώσαμε κέρδη ρεκόρ στο τρίτο τρίμηνο στις λειτουργικές μας δραστηριότητες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank Christian Sewing.

Στο δεύτερο τρίμηνο, η Deutsche Bank είχε καταγράψει ζημίες 143 εκατ. ευρώ, λόγω του μεγάλου ποσού προβλέψεων που έπρεπε να θέσει στο περιθώριο σε σχέση με τις υποθέσεις της Postbank.

Μετά τα αποτελέσματα της Τετάρτης, ο κ. Sewing είπε ότι η Deutsche Bank πρόκειται τώρα να υποβάλει αίτηση για περαιτέρω επαναγορά ιδίων μετοχών.

Την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5%, σε ετήσια βάση, στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω του άλματος εσόδων 11% του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής και επίσης 11% από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό αντιστάθμισε τις μειώσεις στην εταιρική τραπεζική και τη λιανική τραπεζική, όπου εξασθενεί ο θετικός αντίκτυπος στα έσοδα από τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρωζώνης.

Η Deutsche Bank έχει υποστεί σημαντική αναδιάρθρωση τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας να στηριχθεί περισσότερο στη λιανική και την εταιρική τραπεζική, αφού η επιθετική στροφή της στις αρχές της δεκαετίας του 2000 προς την επενδυτική τραπεζική την οδήγησε σε πολλαπλά σκάνδαλα.

Η στρατηγική αυτή έχει αποδώσει σε μεγάλο βαθμό, με την τράπεζα να αποκομίζει μεγαλύτερα κέρδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ