Οι υπουργοί Άμυνας της G7 εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο καθώς οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Νάπολη της Ιταλίας, οι υπουργοί της G7 ανέφεραν ότι «σε μια σύγκρουση, η προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων είναι υποχρέωση όλων των μερών».

«Ανησυχούμε για τα τελευταία γεγονότα στο Λίβανο και για τον κίνδυνο περαιτέρω για κλιμάκωση. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πλήρη παύση των εχθροπραξιών σύμφωνα με την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για μια διπλωματική λύση στις συγκρούσεις, αναγνωρίζοντας τον θεμελιώδη σταθεροποιητικό ρόλο των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων και επιβεβαιώνοντας τον ουσιαστικό ρόλο της UNIFIL», αναφέρει η δήλωση.

Η UNIFIL είναι μια διεθνής αποστολή που ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 1978 για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στο νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ 

Η αποστολή αποτελείται από 10.000 ειρηνευτές από 50 εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένων 16 χωρών της ΕΕ, και περιπολεί τακτικά την μπλε γραμμή, τα σύνορα που έχει χαράξει ο ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε ότι η UNIFIL θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική, αλλά δήλωσε ότι εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της.

«Οι επιθέσεις κατά της UNIFIL είναι εντελώς απαράδεκτες. Συνεχίζονται επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να γίνονται σεβαστές σε όλο τον κόσμο και ιδίως εκεί όπου κάνουν απίστευτη δουλειά ως ειρηνευτές. Ίσως η αποστολή της UNIFIL πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μπορέλ.

Την Παρασκευή, η UNIFIL δήλωσε ότι διατηρεί τις θέσεις της παρά τις προειδοποιήσεις των IDF να απομακρυνθούν.

Η εκπρόσωπος της UNIFIL Αντρέα Τενέντι δήλωσε ότι ελήφθη «ομόφωνη» απόφαση από τις 50 χώρες που παρέχουν στρατεύματα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατηρήσει τις θέσεις της στο πλαίσιο του στόχου της να παρακολουθεί τη σύγκρουση και να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους πολίτες που έχουν ανάγκη.

«Οι IDF έχουν επανειλημμένα στοχεύσει τις θέσεις μας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των στρατευμάτων μας, επιπλέον η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ από κοντά στις θέσεις μας, γεγονός που θέτει επίσης σε κίνδυνο τους ειρηνευτές μας», δήλωσε ο Τενέντι σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μέσω βίντεο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η UNIFIL δήλωσε ότι ένα ισραηλινό άρμα μάχης «έπληξε απευθείας» το αρχηγείο της στην πόλη Νακούρα, γκρεμίζοντας έναν πύργο παρατήρησης και τραυματίζοντας δύο Ινδονήσιους ειρηνευτές.

Ο Τενέντι δήλωσε ότι η επιδείνωση της κρίσης τις τελευταίες εβδομάδες στις μάχες Χεζμπολάχ και ισραηλινών δυνάμεων ανάγκασε τη UNIFIL να αναστείλει τις περισσότερες, αλλά όχι όλες, τις περιπολίες της κοντά στη Γαλάζια Γραμμή.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη UNIFIL ότι είναι αναποτελεσματική στην αναχαίτιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ και έχει ισχυριστεί ότι η ένοπλη ομάδα διαθέτει στρατιωτική υποδομή πολύ κοντά στις βάσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων.

Παγκόσμιες συγκρούσεις

Στην κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Άμυνας της G7 επιβεβαίωσαν επίσης την ενότητά τους εν μέσω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι επικεφαλής των υπουργών Άμυνας των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, εξέφρασαν το Σάββατο την κοινή αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας σε «μια περίοδο της ιστορίας που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια».

«Υπογραμμίζουμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσαν οι υπουργοί της G7.

Στην κοινή δήλωσή τους καταδίκασαν επίσης την εκτόξευση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων και τις επιθέσεις μεγάλης κλίμακας κατά του Ισραήλ τονίζοντας τη σημασία να ενεργούν όλα τα μέρη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Συζητήθηκαν επίσης η ασφάλεια στην Αφρική και οι εξελίξεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Για το 2024, την προεδρία της G7 έχει η Ιταλία.