Η Ουκρανία επιθυμεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν ο Μπάιντεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι η παρακαταθήκη που αρμόζει στον Αμερικανό πρόεδρο, δήλωσε υψηλόβαθμη Ουκρανή διπλωμάτης.

«Η ιδέα μας είναι ότι το να δοθεί στην Ουκρανία πρόσκληση αυτή τη στιγμή είναι πολιτικό μήνυμα», δήλωσε στο Reuters η Ναταλία Γκαλιμπαρένκο, πρεσβευτής του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

«Ειλικρινά πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος της παρακαταθήκης της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στην ουκρανική αποστολή στο ΝΑΤΟ, που βρίσκεται απέναντι από την έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για την Ουκρανία καθώς η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο στον πόλεμό του κατά της ρωσικής εισβολής.

Ενώ η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί η στήριξη προς την Ουκρανία, δεν έχει διευκρινίσει το επίπεδο της στήριξης αυτής. Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρος ως προς το πώς θα χειριστεί τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι θεωρεί πως το να λάβει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ είναι μέρος του «σχεδίου νίκης» του.

Στη συνέντευξη, η Γκαλιμπαρένκο εξήγησε τη λογική γι' αυτή την επιδίωξη του Κιέβου. Υποστήριξε ότι μια πρόσκληση θα άρει ένα σημαντικό σημείο έριδας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Μόσχα επικαλείται την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να αιτιολογήσει τον πόλεμο ενώ η Ουκρανία επιμένει ότι χρειάζεται να ενταχθεί στην συμμαχία για να προστατευθεί απέναντι στην όποια μελλοντική ρωσική επίθεση.

«Εάν πούμε ότι υπάρχει η πρόσκληση, για τη Ρωσική Ομοσπονδία θα είναι σαν μια τελική ετυμηγορία – άρα αυτό είναι, άρα δεν μπορείς να αυξάνεις το διακύβευμα χρησιμοποιώντας πλέον αυτό το ζήτημα», δήλωσε η Γκαλιμπαρένκο στη συνέντευξη που έδωσε χθες.

Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στις τάξεις του και η πορεία της προς τη συμμαχία είναι μη αναστρέψιμη. Αλλά έχει δηλώσει ότι το Κίεβο δεν μπορεί να ενταχθεί ενόσω βρίσκεται σε πόλεμο και αρνήθηκε να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη.

Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν έχουν επιδείξει προθυμία να απευθύνουν πρόσκληση ένταξης στην Ουκρανία σε αυτή τη φάση.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Ουάσινγκτον.

Η Γκαλιμπαρένκο δήλωσε ότι το Κίεβο δεν πιέζει για άμεση έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, αλλά μια επίσημη πρόσκληση τώρα θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα.

Ερωτηθείσα πότε η Ουκρανία θα επιθυμούσε να απευθυνθεί η πρόσκληση αυτή, η ίδια δήλωσε: «Όσο συντομότερα, τόσο καλύτερα».

Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών περιφερειών 

Η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με στόχο το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, προκαλώντας πυρκαγιά σε βιομηχανική εγκατάσταση στη δυτική ουκρανική περιφέρεια του Τερνόπιλ, δήλωσαν σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι.

Μέχρι τις 07:40 (ώρα Κύπρου), η Ρωσία είχε εξαπολύσει 136 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στόχο την Ουκρανία, καθώς και τρεις πυραύλους. Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 51 από τα drones, ανέφερε μέσω του Telegram η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Είκοσι από τα drones εξακολουθούσαν να βρίσκονται στον ουρανό της Ουκρανίας ενώ αγνοείται η τύχη 60, που πιθανόν αναχαιτίσθηκαν από ουκρανικά πυρά, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας είχαν κηρυχθεί σήμερα το πρωί συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές. Η περιφέρεια του Κιέβου παρέμενε σε κατάσταση συναγερμού από χθες, Τρίτη, στις 20:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με στρατιωτικά δεδομένα. Η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως η Ρωσία εξαπολύει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κατά κύματα και προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τα 51 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν ενώ πετούσαν πάνω από 14 ουκρανικές περιφέρειες, περιλαμβανομένης αυτής του Κιέβου.

Δεν είναι σαφές τι συνέβη με τους τρεις πυραύλους.

Η «μεγάλης κλίμακας πυρκαγιά» στην περιφέρεια του Τερνόπιλ έχει κατασβεσθεί και για την κατάσβεσή της χρειάσθηκαν 46 πυροσβέστες και 12 μονάδες ειδικού εξοπλισμού, ανέφερε μέσω του Telegram η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας.

«Δεν υπάρχουν τραυματίες», πρόσθεσε η διοίκηση.

Δεν έχει γίνει σαφές σε ποιά εγκατάσταση εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Όλα τα drones, που είχαν στοχοθετήσει νωρίτερα τη νύκτα το Κίεβο, καταστράφηκαν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματίες, όμως υπάρχει νέος κίνδυνος επιθέσεων, ανέφερε μέσω του Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου Σέρχιι Πόπκο.

Εξάλλου ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ολεκσάντρ Σίρσκιι δήλωσε σήμερα, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία του με τον βρετανό ομόλογό του Τόνι Ράντακιν, ότι η Βρετανία εργάζεται πάνω σε δικές της προτάσεις για την εφαρμογή του «σχεδίου νίκης» της Ουκρανίας.

«Συζητήσαμε χωριστά την πιθανότητα να πληγούν εχθρικοί στρατιωτικοί στόχοι σε επιχειρησιακό και στρατηγικό βάθος», ανέφερε ο Σίρσκιι σε δήλωσή του μέσω του Telegram.

«Η βρετανική πλευρά εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω στις δικές της προτάσεις για την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Νίκης», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters