Αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε πυραύλους αναχαίτισης του αντιπυραυλικού του σύστηματος δίνει το Ισραήλ, καθώς  ενισχύει την άμυνα του απέναντι σε πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους τoυ. 

Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times.

Εάν το Ιράν και η Χεζμπολάχ επιτεθούν ταυτόχρονα στο Ισραήλ, η αεράμυνα του Ισραήλ μπορεί να εξουδετερωθεί, εξήγησε στους Financial Times η Ντέινα Στρουλ, πρώην ανώτερη αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας. «Εάν το Ιράν απαντήσει σε μια επίθεση του Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συμμετάσχει επίσης, η αεράμυνα του Ισραήλ θα τεντωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η Jerusalem Post.

Η Στρουλ σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διατηρήσουν επ' αόριστον τις προσπάθειες εφοδιασμού τόσο της Ουκρανίας όσο και του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Μποάζ Λεβί, διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, του κρατικού κατασκευαστή των αναχαιτιστικών συσκευών Arrow για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων, δήλωσε στην εφημερίδα ότι λειτουργεί σε τριπλές βάρδιες για να κρατήσει τις γραμμές παραγωγής ενεργές.

«Ορισμένες από τις γραμμές μας λειτουργούν 24 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας», εξήγησε ο Λεβί.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο χρόνος παραγωγής των πυραύλων αναχαίτισης «δεν είναι θέμα ημερών».

Αν και το μέγεθος των αποθεμάτων των πυραύλων αναχαίτισης του Ισραήλ δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό, ο Λέβι τόνισε: «Δεν είναι μυστικό ότι πρέπει να αναπληρώσουμε τα αποθέματα».

Το δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει ακόμη ότι η τριπλή αεράμυνα του Ισραήλ κατάφερε ως επί το πλείστον να αναχαιτίσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν και τους συμμάχους του από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Σιδηρούς Θόλος σταματά τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς από τη Γάζα, η Σφεντόνα του Δαυίδ αναχαιτίζει τους βαρύτερους πυραύλους από τον Λίβανο και το σύστημα Arrow εμποδίζει τους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν.

Τον Απρίλιο, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, το Ισραήλ κατάφερε να σταματήσει το 99% μιας ιρανικής επίθεσης που περιελάμβανε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο, οι Financial Times σημείωσαν ότι την 1η Οκτωβρίου, το Ισραήλ δέχθηκε μια άλλη επίθεση, καθώς περίπου 30 πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση Νεβατίμ και ένας εξερράγη κοντά στην έδρα της Μοσάντ.

Πηγή: cnn.gr