Ένα νέο κεφάλαιο θα προσπαθήσει να ανοίξει απόψε στο Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας «Ντουβάρ» στην Κύπρο, αναμένεται να παρουσιάσει στο δείπνο απόψε (02.00 ώρα Ελλάδας/Κύπρου) με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ έναν καινούριο "οδικό χάρτη".

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο μάλιστα και για μια άτυπη τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό που θα ακολουθήσει, μετά την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για εντατικότερες διαβουλεύσεις, καθώς οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει "αθόρυβα" αλλάξει τη στάση της.

"Οδικός χάρτης" Γκουτέρες: η νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Στέλγια από την Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προτίθεται να παρουσιάσει έναν νέο οδικό χάρτη, που θα δίνει έμφαση σε θέματα, όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και η πολιτική ισότητα, ώστε να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα των προηγούμενων συνομιλιών.

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017 είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω διαφωνιών για την ασφάλεια και την πολιτική ισότητα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος επιθυμεί την άρση του αδιεξόδου, θα θέσει υπόψη των μερών ένα έγγραφο που θα είναι συντομότερο από το "Πλαίσιο Γκουτέρες", το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται στην ατζέντα τα τελευταία χρόνια.

Έπεται άτυπη τετραμερής

Ο ανταποκριτής της Ντουβάρ, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές από την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει ότι, μετά την παρουσίαση του οδικού χάρτη και την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει μία άτυπη τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ελλάδα και την Τουρκία, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

«Διπλωματικές πηγές στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρουν ότι μια νέα άτυπη τετραμερής διάσκεψη θα οργανωθεί μετά την παρουσίαση τις επόμενες ώρες του "οδικού χάρτη" στα μέρη. Εκτός από τους Κύπριους ηγέτες, στη συνάντηση αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι από την Τουρκία και την Ελλάδα. Πριν από αυτή την (τετραμερή) συνάντηση, θα προηγηθεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, η οποία προκάλεσε ενθουσιασμό στη Λευκωσία», αναφέρει το ρεπορτάζ του Νίκου Στέλγια.

Η αθόρυβη αλλαγή στάσης της Τουρκίας και ο ρόλος Φιντάν

Παρόλο που η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει την πολιτική των "δύο κρατών" στο Κυπριακό, φαίνεται, ωστόσο, πως έχει "αθόρυβα" αναπροσαρμόσει τη στάση της, δίνοντας έγκριση για εντατικοποίηση των συζητήσεων, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, φέρεται να έχει παίξει κεντρικό ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος.

«Η Άγκυρα έχει αλλάξει "αθόρυβα" τη στάση της στο Κυπριακό τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο στον ΟΗΕ να παρουσιάσει ένα νέο οδικό χάρτη και να προετοιμάσει το έδαφος για μια τετραμερή διάσκεψη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο θέμα. Σύμφωνα με την πηγή, η Άγκυρα, η οποία έχει λάβει θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα ενεργειακά ζητήματα, έχει δώσει την έγκρισή της για εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων με τα μέρη, αν και δεν έχει εγκαταλείψει επίσημα την πολιτική της λύσης των δύο κρατών. Στο νότιο τμήμα της Κύπρου επικρατεί η άποψη ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις», αναφέρει η Ντουβάρ.

Η αδιάλλακτη στάση των δύο πλευρών

Όπως τονίζεται, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες για διαβούλευση, οι θέσεις των δύο πλευρών θα παραμείνουν -επισήμως- αμετακίνητες. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επιμείνει στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ ο Ερσίν Τατάρ θα προβάλει ως προϋπόθεση την αναγνώριση του ισότιμου καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς και την εγκαθίδρυση άμεσων δεσμών με τον έξω κόσμο.

Οι επόμενες ώρες θα δείξουν, αν αυτή η νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ μπορεί να φέρει τα μέρη όχι σε συμφωνία, αλλά πιο κοντά για έναρξη νέων διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης: Στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ–«Στόχος η διερεύνηση για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»