Αξιωματούχοι των ΗΠΑ  προειδοποιούν για τις δυνητικά απειλητικές επιπτώσεις του τυφώνα Milton καθώς βαραίνει προς τις ακτές της Φλόριντα. Ο Milton είναι μια από τις πιο ισχυρές καταιγίδες που σχηματίστηκαν στον Βόρειο Ατλαντικό τα τελευταία χρόνια.

Έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο τυφώνας Helene προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε όλες τις ΗΠΑ.

Η καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει σήμερα Τετάρτη.

Πότε θα χτυπήσει ο τυφώνας Μίλτον τη Φλόριντα;

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) αναμένει ότι ο Μίλτον θα φτάσει στην ξηρά ως «εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας» στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης, τοπική ώρα.

Θα μπορούσε να χτυπήσει κοντά στην πόλη Τάμπα, της οποίας η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει πληθυσμό άνω των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για καταρρακτώδεις βροχές, ξαφνικές πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και πιθανές καταιγίδες - που συμβαίνουν όταν το νερό κινείται προς την ενδοχώρα από την ακτή.

Λένε ότι ο Milton θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε την περιοχή εδώ και περίπου έναν αιώνα - με κύμα 10-15ft (3-4,5m) δυνατό και τοπικές βροχοπτώσεις έως και 1,5ft.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός για τον τυφώνα Milton στις ΗΠΑ-Αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5 (VID)

Πού βρίσκεται ο τυφώνας Milton - και ποια είναι η πορεία του;

Ο Μίλτον έγινε τυφώνας κατηγορίας 1 την Κυριακή και κινείται σταθερά προς τα ανατολικά, μέσω του Κόλπου του Μεξικού, αφού πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Ο παρουσιαστής του καιρού του BBC, Chris Fawkes, είπε ότι είχε υποστεί εκρηκτική εντατικοποίηση σε ένα 24ωρο, με αποκορύφωμα τις συνεχείς ριπές ανέμου με ταχύτητα 200 mph (321 km/h).

Τοποθετήθηκε στην κατηγορία των ισχυρότερων τυφώνων - πέντε - αν και παρουσίασε διακυμάνσεις σε ισχύ.

Ενώ ο τυφώνας έπεσε σε ένταση την Τρίτη πριν επιστρέψει στην κατηγορία πέντε, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε μέγεθος πριν χτυπήσει τη Φλόριντα την Τετάρτη.

Ο πυρήνας του τυφώνα αναμένεται να περάσει πάνω από τη δυτική-κεντρική Φλόριντα, με μια μεγάλη καταιγίδα να αναμένεται κατά μήκος ενός τμήματος των ακτών της πολιτείας πριν από την πτώση.

Ακόμη και οι πιο ακριβείς προβλέψεις είναι συνήθως μακριά κατά περίπου 60 μίλια (100 χιλιόμετρα) όταν η καταιγίδα απέχει 36 ώρες, είπαν οι μετεωρολόγοι.

Στη συνέχεια, ο Milton πρόκειται να διασχίσει τη χερσόνησο πριν καταλήξει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τι είναι ο τυφώνας και πώς σχηματίζονται;

Οι τυφώνες - μερικές φορές γνωστοί ως κυκλώνες ή τυφώνες - είναι ένας τύπος τροπικής καταιγίδας που σχηματίζεται στον Βόρειο Ατλαντικό. Φέρνουν δυνατούς ανέμους και δυνατή βροχή.

Όταν ο αέρας του ωκεανού είναι ζεστός και υγρός, ανεβαίνει και μετά αρχίζει να ψύχεται - κάτι που προκαλεί τη δημιουργία νεφών.

Μερικές φορές αυτός ο ανερχόμενος αέρας μπορεί να απομακρυνθεί στην κορυφή του τυφώνα πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να αντικατασταθεί στην επιφάνεια, προκαλώντας πτώση της πίεσης στην επιφάνεια.

Η πτώση της πίεσης κάνει τους ανέμους να επιταχύνονται με περισσότερο αέρα και στη συνέχεια να τραβιέται μέσα καθώς ενισχύεται ο τυφώνας.

Η National Oceanic Atmospheric Association (Noaa) προέβλεψε ότι η εποχή των τυφώνων του 2024 θα είναι πιο ενεργή από ό,τι συνήθως. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο ευθύνεται εν μέρει, είπε.

Τι είναι ένας τυφώνας κατηγορίας πέντε;

Οι τυφώνες της κατηγορίας πέντε θεωρούνται «καταστροφικοί» από τον Noaa.

Μεταφέρουν ταχύτητες ανέμου μεγαλύτερες από 155 μίλια/ώρα (249 χλμ/ώρα) και μπορούν να προκαλέσουν «πολύ σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές».

Η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία προτρέπει «μαζικές εκκενώσεις» σε κατοικημένες περιοχές κοντά στις ακτές, καθώς ένας τυφώνας κατηγορίας πέντε μπορεί επίσης να προκαλέσει καταιγίδες που ξεπερνούν τα 18 πόδια (5 μέτρα) και να καταστρέψει πολλά σπίτια.

Δέντρα και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί επίσης να πέσουν, προκαλώντας απομόνωση κατοικημένων περιοχών και μεγάλες διακοπές ρεύματος. Ο Noaa λέει ότι οι πληγείσες περιοχές μπορούν να μείνουν μη κατοικήσιμες για εβδομάδες ή μήνες.

Πηγή: BBC