«Πότε και πού θα χτυπήσει το Ισραήλ το Ιράν;.. Τι θα δούμε στο επόμενο επεισόδιο - Μείνετε συντονισμένοι» Αυτό είναι το βασανιστικό ερώτημα που ταλανίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη με δεκάδες αναλύσεις καθημερινά στα διεθνή ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Είναι γεγονός πως οι σύγχρονοι πόλεμοι, (συμπεριλαμβανομένης της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς-Χεζμπολάχ-Ιράν) συχνά μοιάζουν με τηλεοπτικές σειρές του Neftlix λόγω του κυρίαρχου ρόλου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο απεικονίζονται, καταναλώνονται και κατανοούνται οι συγκρούσεις από το παγκόσμιο κοινό. 

Αυτή η σύγκριση προκύπτει από διάφορους βασικούς παράγοντες τους οποίους εντοπίζουν και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης:

Ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter (X), το Instagram και το TikTok παρέχουν ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για τις εν εξελίξει συγκρούσεις, όπως ακριβώς οι τηλεοπτικές σειρές κυκλοφορούν επεισόδια ή ειδήσεις.

Βίντεο από μάχες, ζωντανές ενημερώσεις, πλάνα από drones και ακόμη και μαρτυρίες στρατιωτών δημοσιεύονται άμεσα, επιτρέποντας στο παγκόσμιο κοινό να παρακολουθεί τα γεγονότα λεπτό προς λεπτό. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση αμεσότητας και συνεχούς συμμετοχής.

Αφηγηματικές δομές και αφηγήματα 

Όπως οι τηλεοπτικές σειρές ακολουθούν σενάρια, οι σύγχρονοι πόλεμοι παρουσιάζονται με ξεκάθαρες αφηγήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Κυβερνήσεις, πολιτικές ομάδες και άτομα χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες για να πλαισιώσουν τη δική τους πλευρά της σύγκρουσης, τονίζοντας συγκεκριμένα γεγονότα ή δημιουργώντας ήρωες και κακούς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετατρέπουν τους πολέμους σε ιστορίες με επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες (ηγέτες, στρατιώτες, θύματα) και επεισοδιακή δράση, διαμορφώνοντας το πώς το κοινό αντιλαμβάνεται και συναισθηματικά αντιδρά στις συγκρούσεις.

Influencers και προσωπικότητες

Στους σύγχρονους πολέμους, εμφανίζονται συγκεκριμένα άτομα ως influencers ή ψηφιακές προσωπικότητες. Δημοσιογράφοι, αναλυτές, ακτιβιστές και ακόμη και μαχητές δημοσιεύουν τακτικά περιεχόμενο, μοιράζοντας τις απόψεις και τις ενημερώσεις τους με εκατομμύρια ακολούθους. Αυτές οι προσωπικότητες αποκτούν κοινό παρόμοιο με τους πρωταγωνιστές τηλεοπτικών σειρών, κάνοντας τον πόλεμο να μοιάζει περισσότερο με μια συνεχή παράσταση προσωπικών εμπειριών και απόψεων, ειδικά με βίντεο ημερολογίων ή συνεντεύξεις από το πεδίο της μάχης.

Συμμετοχή του κοινού

Στους σύγχρονους πολέμους, το κοινό δεν είναι πλέον παθητικός θεατής, όπως στους παραδοσιακούς πολέμους ή στα δελτία ειδήσεων. Στα κοινωνικά δίκτυα, το κοινό αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο μέσω likes, κοινοποιήσεων, σχολίων και ακόμη και memes. Αυτό δίνει στον πόλεμο μια συμμετοχική αίσθηση—οι άνθρωποι παγκοσμίως μπορούν να εμπλακούν, να ενισχύσουν ή να κρίνουν τα γεγονότα καθώς συμβαίνουν, όπως οι φαν που συζητούν τα σημεία της πλοκής μιας τηλεοπτικής σειράς.

Συναισθηματική χειραγώγηση και δόγμα σοκ

Όπως οι τηλεοπτικές σειρές χρησιμοποιούν cliffhangers, συναισθηματικούς συνδέσμους και σοκαριστικές ανατροπές στην πλοκή για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των θεατών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν έμφαση σε δραματικές ή συναισθηματικές στιγμές από πολέμους—εντυπωσιακές εικόνες καταστροφής, ανθρώπινης δυστυχίας ή αντίστασης. Αυτές οι στιγμές συχνά γίνονται viral, τραβώντας την παγκόσμια προσοχή σε συγκεκριμένα επεισόδια της σύγκρουσης.

Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση

Στον πόλεμο, η προπαγάνδα ήταν πάντα καθοριστική, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ενισχύουν. Όπως τα teaser μιας τηλεοπτικής σειράς, κυβερνήσεις, πολιτικά κινήματα και ομάδες που συμμετέχουν στον πόλεμο κατασκευάζουν προσεκτικά αναρτήσεις, βίντεο και δηλώσεις που ταιριάζουν στο ευρύτερο αφήγημά τους για να κερδίσουν τη δημόσια γνώμη. Ταυτόχρονα, η παραπληροφόρηση ή τα "fake news" εξαπλώνονται εύκολα, μπερδεύοντας το κοινό και καθιστώντας δύσκολο να διακριθεί η πραγματικότητα από το σκηνοθετημένο περιεχόμενο.

Επεισοδιακή εστίαση

Όπως οι τηλεοπτικές σειρές που κυκλοφορούν επεισόδια σταδιακά, οι πόλεμοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες μάχες, γεγονότα ή καθοριστικές στιγμές, δίνοντας στη σύγκρουση μια αίσθηση επεισοδιακής αφήγησης. Μια μέρα, η προσοχή μπορεί να στραφεί σε μια δραματική μάχη. Την επόμενη, σε ένα διπλωματικό επεισόδιο. Αυτές οι στιγμές πλαισιώνονται ως "επεισόδια", δημιουργώντας ένα κατακερματισμένο αλλά συναρπαστικό αφήγημα.

Σύντομη προσοχή του κοινού

Η κάλυψη πολέμων στα κοινωνικά δίκτυα τείνει να επικεντρώνεται σε στιγμές που γίνονται viral και σύντομα αποσπάσματα, τα οποία συχνά προτιμούν το δραματικό και εύπεπτο περιεχόμενο. Αυτό μοιάζει με τον τρόπο που οι τηλεοπτικές σειρές προσελκύουν το κοινό με γρήγορες, εντυπωσιακές σκηνές για να διατηρήσουν την τηλεθέαση. Οι συγκρούσεις, όπως τα επεισόδια, ανταγωνίζονται για την προσοχή σε ένα γεμάτο τοπίο μέσων, όπου άλλα παγκόσμια γεγονότα, ψυχαγωγία και αποσπάσεις της προσοχής διεκδικούν ορατότητα.

Παγκόσμια κοινότητα θεατών

Όπως μια δημοφιλής τηλεοπτική σειρά συγκεντρώνει φαν από όλο τον κόσμο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν σε ανθρώπους από όλη την υφήλιο να παρακολουθούν και να σχολιάζουν τον πόλεμο καθώς εξελίσσεται. Η κοινή εμπειρία θέασης και σχολιασμού της σύγκρουσης σε πραγματικό χρόνο δημιουργεί μια παγκόσμια κοινότητα που διαμορφώνει τη συλλογική κατανόηση και συζήτηση.

Συνοψίζοντας, η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους σύγχρονους πολέμους είναι μεταμορφωτική. Συσκευάζει τον πόλεμο σε καταναλώσιμες στιγμές, αφηγείται συναρπαστικές ιστορίες και μετατρέπει τις στρατιωτικές συγκρούσεις σε κάτι που συχνά αντικατοπτρίζει τη ροή, τη συμμετοχή και τη συναισθηματική χειραγώγηση μιας δραματικής τηλεοπτικής σειράς.