«Αντιμετωπίζουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης», δήλωσε ο διευθυντής της CIA - της αμερικανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών - σε συνέδριο στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ χθες το βράδυ.

Ο William J. Burns είπε ότι η CIA δεν πιστεύει πως το Ισραήλ ούτε το Ιράν αναζητούσαν μια ολοκληρωτική σύγκρουση - αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένας κίνδυνος.

Οι κίνδυνοι, είπε, προέρχονταν από λανθασμένες εκτιμήσεις από ηγέτες ή γεγονότα - όπως μια στρατιωτική επίθεση που είχε σχεδιαστεί να είναι ακριβής και οδήγησε σε απρόβλεπτες απώλειες.

Είπε ότι το Ισραήλ είχε προκαλέσει "τεράστια ζημιά" στον πιο σημαντικό και ισχυρό αντιπρόσωπο του Ιράν, τη Χεζμπολάχ.

Αλλά ενώ το Ισραήλ είχε μια σειρά από τακτικές επιτυχίες, η πρόκληση θα ήταν να συνδυάσει τη χρήση της δύναμης με την πληροφόρηση και τη διπλωματία για να επιτύχει κατάπαυση πυρός στα βόρεια του Ισραήλ στο Λίβανο, καθώς και στη Γάζα.

Ο Burns έχει εμπλακεί στενά στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα. Είπε ότι κατά καιρούς μια συμφωνία ήταν κοντά αλλά παρέμενε χωρίς τελικό αποτέλεσμα..

Υπάρχε επί του παρόντος ένα "εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον" που κυριαρχείται από στρατιωτική δράση. Όταν τον ρώτησαν αν αναμένει μια συμφωνία τους επόμενους μήνες είπε: «Έχω μάθει να μην έχω μεγάλες προσδοκίες».