Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μελ Γκίμπσον ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε μια περιορισμένη σειρά για τη Μεγάλη Πολιορκία της Μάλτας κατά των Οθωμανών το 1565.

«Δουλεύω επίσης σε μια περιορισμένη τηλεοπτική σειρά για την Πολιορκία της Μάλτας, η οποία είναι μια απίστευτη ιστορία, και υπάρχει μόνο ένα μέρος για να κινηματογραφηθεί, εννοώ, στη Μάλτα. Γιατί εκεί συνέβη, σε αυτά τα φρούρια όπου 700 ιππότες υπερασπίστηκαν τη Μάλτα από την επίθεση των Τούρκων και ο Σουλεϊμάν έστειλε 40.000 άνδρες και πλοία και, ουάου, οι ιππότες νίκησαν. Οπότε, είναι μια αρκετά τρελή, υπέροχη ιστορία», είπε στο Movieweb.

Σύμφωνα με το Malta Today, o Γκίμπσον βρέθηκε πρόσφατα στη Μάλτα για να αναζητήσει τοποθεσίες για μια σειρά που αναμένεται να ξεκινήσει τα γυρίσματα τα επόμενα χρόνια. Συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό Robert Abela, όπου συζήτησαν λεπτομέρειες σχετικά με την εμφάνιση της παραγωγής Γκίμπσον για γυρίσματα στη Μάλτα.

Ερωτηθείς για το πόσο θέλει να συμμετάσχει στην περιορισμένη σειρά για τη Μεγάλη Πολιορκία, είπε: «Θα ήθελα να συμμετάσχω σε αυτήν, αλλά δεν ξέρω αν θα έχω χρόνο, ξέρεις; Αλλά σίγουρα θέλω να γίνω σαν παραγωγός του, και έχω δουλέψει με έναν πολύ ταλαντούχο συγγραφέα στο σενάριο, οπότε θα είναι καλό για κάποιον. Ξέρω ότι είναι μια υπέροχη ιστορία».

Η Μεγάλη Πολιορκία του 1565

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, προσπάθησε να καταλάβει το νησί της Μάλτας, που βρισκόταν σε στρατηγική θέση στη Μεσόγειο. Υπερασπιζόμενοι τη Μάλτα ήταν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, ένα επίλεκτο στρατιωτικό τάγμα, μαζί με τους Μαλτέζους. Η πολιορκία, η οποία διήρκεσε από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, γνώρισε άγριες μάχες, με τους Οθωμανούς να χρησιμοποιούν συντριπτική δύναμη και αριθμούς. Παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ λιγότεροι αριθμητικά, οι υπερασπιστές παρέμειναν σταθεροί, χρησιμοποιώντας την πόλη-φρούριο τους Μπίργκου και το οχυρό του Φορτ Σεντ Έλμα.

Τελικά, οι Οθωμανοί αναγκάστηκαν να αποσυρθούν αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες, σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής στον μεσογειακό αγώνα μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών δυνάμεων. Η νίκη ενίσχυσε το ευρωπαϊκό ηθικό και εδραίωσε τη φήμη των Ιπποτών ως υπερασπιστών του Χριστιανικού κόσμου.