Σε αυθόρμητη διαμαρτυρία συμμετείχαν το πρωί της Δευτέρας οι δεσμοφύλακες των Κεντρικών Φυλακών, δηλώνοντας έτσι τη στήριξή τους προς τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών, Χάρη Φιλιππίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όπως προβεί στις δέουσες ενέργειες για τερματισμό του διορισμού του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών λόγω της απόδρασης του ισοβίτη, Θεόδωρου Θεοφάνους. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα προχωρήσει με σύσταση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για διορισμό του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή Κεντρικών Φυλακών.

Η Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ και η ΠΑΣΥΔΥ κάλεσαν τους δεσμοφύλακες να συμμετάσχουν μαζικά και αύριο το πρωί, 1η Οκτωβρίου, σε νέα διαμαρτυρία για τον ίδιο σκοπό, στις 8:00 π.μ. στην είσοδο των Κεντρικών Φυλακών. Τόσο ο Γιώργος Μαλτέζος, Πρόεδρος του Κλάδου Δεσμοφυλάκων της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, όσο και ο Αντρέας Νεάρχου, εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ, ανέφεραν ότι ζητούν να παραμείνει στη Διεύθυνση των Φυλακών ο κ. Φιλιππίδης, αναφέροντας ότι έχει στηρίξει το προσωπικό των φυλακών και έχει συμβάλει στη βελτίωση του ηθικού του.

Στη σημερινή διαμαρτυρία, συμμετείχαν δεκάδες δεσμοφύλακες, με τη στήριξη τόσο της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, όσο και της ΠΑΣΥΔΥ. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Γιώργος Μαλτέζος ανέφερε ότι ο κ. Φιλιππίδης «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επανένωσε το προσωπικό και το επανεκκίνησε». Επίσης, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο με ήθος και αξιοπρέπεια, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά το προσωπικό ένιωσε ότι υπήρχε «φως στο τούνελ».

Ακόμα, ο κ. Μαλτέζος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την πρόθεσή του για τερματισμό του διορισμού του κ. Φιλιππίδη και «να ερευνήσει εάν όντως υπάρχουν ευθύνες στον Αναπληρωτή Διευθυντή, αφού απουσίαζε στο εξωτερικό, όπως γνωρίζουμε καλά».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μαλτέζος διευκρίνισε ότι ο κ. Φιλιππίδης, λόγω απουσίας, δεν συμμετείχε στην επιτροπή που αποφάσισε για παραχώρηση άδειας στον ισοβίτη, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να αποδράσει, ενώ βρισκόταν στην άδεια που του παραχωρήθηκε, αλλά είχε τοποθετηθεί άλλος υπεύθυνος για να αποφασίσει, αντί του Αναπληρωτή Διευθυντή. Ανέφερε, πάντως, ότι για το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη διοικητική έρευνα.

Ακολούθως, απαντώντας στο αν είχε την οποιαδήποτε ευθύνη ο κ. Φιλιππίδης για το επιχειρησιακό σχέδιο τω φυλακών, ο κ. Μαλτέζος είπε ότι δεν είχε ευθύνη, αφού βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στη Σιγκαπούρη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία καταρτισμού πρωτοκόλλων, που προηγουμένως ήταν ανύπαρκτα και τα οποία είναι πρωτόκολλα που ορίζουν ποιος κάνει τι και πού βρίσκεται ο καθένας, όπως είπε.

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος του Κλάδου Υπαλλήλων Φυλακών της ΠΑΣΥΔΥ, Κωνσταντίνος Μούζουρος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Φιλιππίδης είχε εστιάσει από τον περασμένο Ιούνιο στα κενά που εντοπίστηκαν σε πρωτόκολλα κι έτσι σήμερα η ετοιμασία τους βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Από την πλευρά της ΠΑΣΥΔΥ, ο Αντρέας Νεάρχου, ανέφερε ότι η απόφαση για τερματισμό του κ. Φιλιππίδη «είναι άδικη», ενώ επιφυλάχθηκε για το μέγεθος των αντιδράσεων που μπορεί να υπάρξουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ο άνθρωπος αυτό άλλαξε την ψυχολογία όλου του προσωπικού, είχαμε ελπίδες ότι θα δούμε άσπρη μέρα», πρόσθεσε.

«Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναγνωρίσουν το έργο του κ. Φιλιππίδη και να διασφαλίσουν την παραμονή του ως Αναπληρωτή Διευθυντή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλάδος Δεσμοφυλάκων της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, προσθέτοντας ότι «η συνέχιση της θητείας του είναι κρίσιμη για την επιτυχή ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει».

Η ΙΣΟΤΗΤΑ επεσήμανε, εξάλλου, ότι «ο κ. Φιλιππίδης έχει επιδείξει εξαιρετικό επαγγελματισμό, εργαζόμενος ακατάπαυστα για την αναβάθμιση του τμήματος», εκφράζοντας τη θέση ότι η απομάκρυνσή του θα είναι ιδιαίτερα επιζήμια. Κατέληξε, δε, ότι «η απόδραση του βαρυποινίτη δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο για την απομάκρυνση ενός ικανού και αφοσιωμένου στελέχους».

Διαβάστε επίσης: Άκυρος ο «συναγερμός» - Δεν πάει Δικαστήριο ο κομμωτής, πίσω Φυλακές

 

Η ανακοίνωση:

Γινόμαστε για μια ακόμα φορά μάρτυρες παράλογων αποφάσεων εκ μέρους της πολιτείας και χρησιμοποίησης του πολύπαθου χώρου του Τμήματος Φυλακών ως μέσο αποφασιστικής πολιτικής. Σε ένα Τμήμα, που διαχρονικά αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα, σε ένα χώρο που απουσιάζει η ηγεσία με απόσπαση και χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο με αλλαγή Διευθυντών ωσάν να πρόκειται για πουκάμισα – δείγμα της σοβαρότητας ενός κράτους. Καρατομείται ένας Αναπληρωτής Διευθυντής ο οποίος έδωσε όραμα, στόχους και μαθήματα εντιμότητας και ευσυνειδησίας. Ο κ. Χάρης Φιλιππίδης, κατάφερε να ενώσει και να κινητοποιήσει το Προσωπικό με απτά και ορατά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να έχει καμία ουσιαστική ευθύνη για την πρόσφατη απόδραση. Καρατομήθηκε για σκοπούς εντυπώσεων, χωρίς ουσιαστικά να διερευνηθεί η όποια εμπλοκή του στην υπό διερεύνηση απόδραση. Μπήκε και αυτός στη λίστα με τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, όπως νιώθουν και είναι τα μέλη του Προσωπικού των Φυλακών. Φτάνει πια. Το Προσωπικό του Τμήματος Φυλακών των δύο Συντεχνιών καλείται αύριο 01/10/2024 στις 08.00 σε δίωρη στάση διαμαρτυρίας στην Πύλη του Τμήματος Φυλακών για να εκφράσει την οργή και αγανάκτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι αυτή θα είναι η πρώτη αντίδραση σε μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων που θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του Κλάδου. Καλούμε όλο το Προσωπικό να συμμετάσχει στην πιο πάνω εκδήλωση. Ενωμένοι πλέον, θα διεκδικήσουμε αξιοπρέπεια, σεβασμό και υλοποίηση των διαχρονικών υποσχέσεων της πολιτείας. Η παρούσα ανακοίνωση δεν στρέφεται εναντίον του νέου Αναπληρωτή Διευθυντή Τμήματος Φυλακών, ο οποίος θα κριθεί στην βάση του έργου του.