Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν από ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων από συσκευές ασύρματης επικοινωνίας στον Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Walkie-talkies που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ ανατινάχθηκαν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού, στην κοιλάδα Bekaa και στο νότιο Λίβανο - περιοχές που θεωρούνται προπύργια της.

Μερικές από τις εκρήξεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια κηδειών σε κάποια από τα 12 άτομα που σύμφωνα με το υπουργείο σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν τηλεειδοποιητές μελών της Χεζμπολάχ την Τρίτη. Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για αυτή την επίθεση. Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν σχολίασε.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ Λιβάνου: Φοβόμαστε να μπούμε σε πόλεμο, γιατί δεν θέλουμε πόλεμο (BINTEO)

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν καθώς ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant ανακοίνωσε μια «νέα φάση στον πόλεμο» και καθώς μια μεραρχία του ισραηλινού στρατού αναπτύχθηκε στο βορρά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο δραματικής κλιμάκωσης» και κάλεσε όλα τα μέρη να «επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Προφανώς η λογική του να εκραγούν όλες αυτές οι συσκευές είναι ένα προληπτικό χτύπημα πριν από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση», είπε στους δημοσιογράφους.

Υπήρχαν ήδη αυξανόμενοι φόβοι για μια συνολική σύγκρουση μετά από 11 μήνες διασυνοριακών μαχών που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

Ώρες μετά τις εκρήξεις της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να επιστρέψει τους δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τα βόρεια της χώρας «με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι το Ισραήλ «ανοίγει μια νέα φάση στον πόλεμο» και ότι «το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τα βόρεια μέσω της εκτροπής πόρων και δυνάμεων».

Μια μεραρχία του στρατού που είχε πρόσφατα εμπλακεί στη Γάζα έχει αναδιαταχθεί στο βορρά, επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι δρα για την υποστήριξη της Χαμάς -η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ και πολλές δυτικές χώρες- και θα σταματήσει τις διασυνοριακές της επιθέσεις μόνο όταν τελειώσουν οι μάχες στη Γάζα.

Ενδεχομένως ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της Χεζμπολάχ ίσως έχουμε σήμερα Πέμπτη, καθώς ο ισχυρός ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, πρόκειται να προβεί σε μιλία.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Τετάρτη το θάνατο 13 μαχητών της, μεταξύ των οποίων ένα αγόρι 16 ετών, μετά το δεύτερο κύμα εκρήξεων.

Ανέφερε επίσης ότι η ομάδα στόχευσε τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στα σύνορα και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτοξεύοντας ρουκέτες κατά θέσεων ισραηλινού πυροβολικού.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι περίπου 30 βλήματα πέρασαν από τον Λίβανο την Τετάρτη, προκαλώντας πυρκαγιά, αλλά δεν προκάλεσαν τραυματισμούς.Ανέφερε ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν μαχητές της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Διαβάστε ακόμη