Αποδράσεις που άφησαν εποχή. Από τις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου, μέχρι τις… φυλακές υψίστης ασφαλείας Αλκατράζ, κρατούμενοι μηχανεύτηκαν κάθε είδους τρόπο για να αποδράσουν, γράφοντας ιστορία.
Πιο κάτω μια ιστορική αναδρομή στις αποδράσεις που άφησαν ιστορία σε τοπικό, πανελλαδικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Η απόδραση του Αλκατράζ
Πρόκειται για την πιο γνωστή απόδραση όλων των εποχών, καθώς οι κρατούμενοι που κατάφεραν να αποδράσουν από την περιβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας αναδείχθηκαν σε θρύλους, αφού όλες οι προηγούμενες απόπειρες είχαν αποτύχει παταγωδώς.
Τον Ιούνιο του 1962, οι δραπέτες σύμφωνα με τη ταινία «Απόδραση από το Αλκατράζ», έσκαψαν τούνελ στους τοίχους των κελιών τους χρησιμοποιώντας κουτάλια, ενώ έφτιαξαν μάσκες από χαρτί για να ξεγελάσουν τους φύλακες, που νόμιζαν ότι οι φυλακισμένοι βρίσκονταν στα κρεβάτια τους.
Οι τρεις δραπέτες φέρεται να απομακρύνθηκαν από το νησί με μια αυτοσχέδια φουσκωτή βάρκα και κουπιά. Από τότε οι αρχές αναφέρουν ότι οι τρεις άνδρες είναι αγνοούμενοι, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, υποστηρίζοντας ότι πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του ωκεανού.
Η απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο
Στις 4 Ιουνίου το 2006 ο Βασίλης Παλαιοκώστας θα αποδράσει για πρώτη φορά με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό. Δεν θα είναι η πρώτη φορά αλλά ούτε και η τελευταία. Μαζί του θα διαφύγει και ο Αλκέτ Ριζάι.
Λίγα χρόνια αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 κι αφού στο μεταξύ έχει και πάλι συλληφθεί, θα επαναλάβει για δεύτερη φορά τον «άθλο», ξανά με ελικόπτερο και πάλι από τις φυλακές Κορυδαλλού, παρέα και πάλι με τον Ριζάι.
Έτσι θα περάσει στην ιστορία ως ο πλέον καταζητούμενος Έλληνας δραπέτης, ζώντας ωστόσο έκτοτε ελεύθερος, καθώς παραμένει ασύλληπτος.
Διαβάστε επίσης: Γιατί δίδεται εκ νέου φωτό του Παλαιοκώστα – Η αμοιβή 1εκ
Κύπρος: Η απόδραση του Αλ Καπόνε
Μία από τις πιο εκκωφαντικές αποδράσεις κατάδικου στην ιστορία της Κύπρου ήταν αυτή του Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως Αλ Καπόνε, από την Αθηένου. Είχε οδηγήσει τους τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, Κύπρο Χρυσοστομίδη, και Αρχηγό Αστυνομίας, Ιάκωβο Παπακώστα να υποβάλουν παραιτήσεις. Επίσης, τέθηκαν υπό διαθεσιμότητα λειτουργοί των φυλακών, ενώ αργότερα ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις.
Ο Κίτας καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση για τον βιασμό και τον φόνο δύο αλλοδαπών γυναικών το 1993. Προηγουμένως, είχε απασχολήσει την Αστυνομία, επανειλημμένα, για διαρρήξεις, κλοπές και άλλα αδικήματα. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1994, μαζί με τον οδηγό ταξί Μιχάλη Ιακωβίδη, για τους φόνους της 28χρονης Κριστίν Κωνσταντινίδου, οικιακής βοηθού, και της 21χρονης Οξάνα Λίσνα.
Διαβάστε επίσης: «Όχι» στην αποφυλάκιση του Κίτα:Οι δολοφονίες και η κλοπή της σορού του Τάσσου
Η Κριστίν Κωνσταντινίδου θάφτηκε στον σκουπιδότοπο του Κοτσιάτη, ενώ η Οξάνα Λίσνα ρίχθηκε σε ξεροπήγαδο στα Λιβάδια. Χρειάστηκε η επιστράτευση δέκα εκσκαφέων, για να εντοπιστεί η σορός της Κριστίν που ήταν κρυμμένη κάτω από τόνους σκουπιδιών. Οι σοροί των δύο γυναικών βρέθηκαν σε πλήρη αποσύνθεση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Σημερινής», την τότε εποχή, ο Αλ Καπόνε απέδρασε δύο φορές, μια φορά το 1993, όταν είχε συλληφθεί στην Αθηένου για κλοπή κοσμηματοπωλείου. Είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς να περάσουν από το σπίτι του, λέγοντας πως ήθελε να αλλάξει ρούχα. Οι αστυνομικοί τον ανέμεναν στην είσοδο της οικίας, ωστόσο, αυτός το έσκασε από την πίσω πόρτα.
Η δεύτερη απόδρασή του ήταν το 2008, από το παράθυρο του Απολλώνειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία, χρησιμοποιώντας σκάλα που του έφεραν άλλα πρόσωπα. Διέφυγε μαζί τους με αυτοκίνητο. Η απόδρασή του δεν έγινε αμέσως αντιληπτή. Κατά την διάρκεια άγριας καταδίωξης και πυροβολισμών στους δρόμους της πρωτεύουσας, αστυνομικοί αναγνώρισαν τον Κίτα ως έναν από τους δράστες. Τελικά, ο Κίτας συνελήφθη στις 5 Ιανουαρίου 2009 στο Παραλίμνι και έκτοτε παραμένει στη φυλακή.
H πρώτη γυναίκα που απέδρασε από τις φυλακές Κορυδαλλού
Τον Ιούλιο του 2012 η Όλια Κρίκοβιτς, κρατούμενη για συμμετοχή στην συμμορία των «Ροζ Πανθήρων», κατάφερε να καταγράψει μια πρωτιά. Έγινε η πρώτη γυναίκα που απέδρασε από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
Η Σέρβα κρατούμενη κατάφερε να πείσει έναν υπάλληλο των φυλακών να ανοίξει την πόρτα, ισχυριζόμενη ότι ήθελε να παραλάβει χρώματα. Όταν η πόρτα άνοιξε, ο υπάλληλος δέχτηκε επίθεση από τον φίλο της 43χρονης γυναίκας, η οποία διέφυγε μπροστά στα μάτια των φρουρών.
Διαβάστε επίσης: Ο «βαλές» Ροζ Πάνθηρας που καταζητείται για ληστεία στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)
Η «επαγγελματική» απόδραση του Παναγιώτη Νετζατί
Στη λίστα των top καταζητούμενων, όχι μόνο των κυπριακών Αρχών αλλά και της Interpol, βρίσκεται ο Τουρκοκύπριος Παναγιώτης Νετζατί ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Αύγουστο του 2007 και λίγους μήνες αργότερα κατάφερε και απέδρασε από τις Κεντρικές Φυλακές μαζί με άλλο ένα πρόσωπο, και έκτοτε παραμένει ασύλληπτος.
Στις 14 Οκτωβρίου 2007, περίπου 3 μήνες μετά την καταδίκη του, ο Νετζατί μαζί με τον Οδυσσέα Καλανίδη, απέδρασε από τις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία.
Η απόδραση του Νεζιατί «έδειχνε» τον επαγγελματισμό του ισοβίτη, ο οποίος ξέφυγε μπροστά από τα μάτια ένοπλου δεσμοφύλακα.
Ο ισοβίτης κρατείτο στην πτέρυγα 4, η οποία ήταν υψίστης ασφαλείας και είχε επί 24ωρου βάσεως ένοπλο φρουρό δεσμοφύλακα.
Τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ είχαν δημοσιεύσει πληροφορίες που ήθελαν τον δραπέτη Παναγιώτη Νετζατί πράκτορα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Διαβάστε επίσης: Στον ύπνο οι δεσμοφύλακες - Η απόδραση που θυμίζει Νετζατί
Η ιατορία του Pascal Payet
Η υπόθεση του Pascal Payet μοιάζει έντονα με αυτή του Παλαιοκώστα, καθώς και οι δυο κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις πιο εντυπωσιακές αποδράσεις, καθώς χρησιμοποίησαν ελικόπτερο. Το 2003, ενώ εκπλήρωνε την 30 ετών ποινή που του είχε επιβληθεί για δολοφονία και αεροπειρατεία, αποφάσισε να νοικιάσει ένα ελικόπτερο και να το σκάσει από τις φυλακές στην Νότια Γαλλία, ωστόσο οι αστυνομικές Αρχές τον συνέλαβαν την ώρα της απόδρασης. Παρόλα αυτά δεν το έβαλε κάτω και ξαναπροσπάθησε το 2007, με ένα διαφορετικό σκηνικό. Αυτή τη φορά ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στην φυλακή και τον φυγάδευσαν με ελικόπτερο. Μερικούς μήνες αργότερα συνελήφθη στη Βαρκελώνη.
Ο Ρώσος κατάσκοπος, επικηρυγμένος από το FBI
Τον Ιούνιο του 2010, οι κυπριακές Αρχές είχαν στα χέρια τους τον Κρίστοφερ Μέτσος (Christopher Metsos), έναν Ρώσο υπερκατάσκοπο, σύμφωνα με την υπόδειξη των ΗΠΑ για την δράση του. Το FBI είχε επικηρύξει τον Μέτσος με 50.000 δολάρια, ως ύποπτο για κατασκοπεία και ξέπλυμα χρήματος. Τα χρήματα θα δίνονταν σε όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην σύλληψη του κατασκόπου.
Σύμφωνα με στοιχεία, που επικαλούνταν οι αμερικανικές Αρχές, δρούσε από το 1993 έως το 2005 ως κατάσκοπος των Ρώσων στις ΗΠΑ και από το 2005 έως το 2010 έπαιζε τον ρόλο του μεταφορέα χρημάτων προς το δίκτυο κατασκόπων της Μόσχας που είχε αποκαλυφθεί στην Αμερική.
Εξασφαλίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν τον Μέτσος να ανταλλάζει φακέλους και τσάντες με άλλους κατασκόπους σε μετρό και υπόγειες διαβάσεις στην Αμερική. Τελικά, ο περιβόητος κατάσκοπος έμελλε να συλληφθεί στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στην βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει οι Αμερικάνοι.
Ο ύποπτος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και παραδόξως, παρ' ότι ύποπτος για κατασκοπεία, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 27.000 ευρώ και την υποχρέωση να εμφανίζεται σε αστυνομικό σταθμό. Φυσικό επακόλουθο ήταν ο Μέτσος να εξαφανιστεί. Αμερικανικές πηγές, βάσει και εγγράφων από τον γνωστό ιστότοπο διαρροής απόρρητων εγγράφων «wikileaks», δημιούργησαν εικασίες και φημολογίες ότι η διαφυγή του Μέτσος υποβοηθήθηκε από την τότε κυπριακή Κυβέρνηση, λόγω των στενών σχέσεων με την Ρωσία. Οι εικασίες παρέμειναν εικασίες, αφού η αμερικανική Κυβέρνηση ουδέποτε κατηγόρησε τις κυπριακές Αρχές ανοικτά και η υπόθεση ξεχάστηκε, όπως και ο Μέτσος.
Διαβάστε επίσης: Ο άφαντος κατάσκοπος μας έκανε ρεζίλι παγκοσμίως
Η απόδραση του «θηρίου» από τα Βαλκάνια
Ο Κώστας Πάσσαρης απασχόλησε έντονα την ελληνική κοινή γνώμη το 2001, όταν σκότωσε δύο αστυνομικούς και τραυμάτισε σοβαρά έναν σωφρονιστικό υπάλληλο. Σήμερα είναι φυλακισμένος με ισόβια στην Κραϊόβα της Ρουμανίας.
Άρχισε να έχει προβλήματα με τον νόμο πολύ νωρίς, καθώς από παιδί είχε παραβατική συμπεριφορά. Σε ηλικία 15 ετών οδηγήθηκε στο αναμορφωτήριο για έξι μήνες, όταν η Αστυνομία βρήκε κλεμμένα αντικείμενα στο σπίτι του μετά από καταγγελίες. Μόλις βγήκε από το αναμορφωτήριο, συνελήφθη εκ νέου για επαιτεία.
Όταν υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στο 29ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κομοτηνή, κατηγορήθηκε για κλοπές μέσα κι έξω από το στρατόπεδο. Στις αρχές του 1995 συνελήφθη από την Στρατονομία και κλείστηκε στις στρατιωτικές φυλακές Αυλώνα, από όπου όμως κατάφερε να αποδράσει. Κηρύχθηκε λιποτάκτης και καταζητούνταν.
Διαβάστε επίσης: Σε 4 φορές ισόβια καταδικάστηκε ο Κώστας Πάσσαρης
Τότε άρχισε να προβαίνει σε ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις. Τελικά, η αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει στα τέλη του 1996, μετά από περιπετειώδη καταδίωξη, αφού είχε ληστέψει μία γυναίκα έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στην Καλλιθέα.
Εξέτισε την ποινή του στις φυλακές Κασσάνδρας στην Χαλκιδική. Εκεί γνωρίσθηκε με τον Ρουμάνο κατάδικο Nικολάε Γκόρεα, με τον οποίο έγιναν στενοί φίλοι. Ο Πάσσαρης και ο Γκόρεα αποφυλακίσθηκαν μαζί το 1999 και μαζί με έναν άλλον Ρουμάνο, τον Ίον Βασίλι, ξεκίνησαν εκ νέου τις ληστείες. Την περίοδο 1999–2000 οι τρεις τους πραγματοποίησαν σειρά ένοπλων ληστειών σε ξενοδοχεία, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και ταξιδιωτικά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2000. οι τρεις ληστές εντοπίστηκαν από την αστυνομία στην Πλατεία Βάθης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο αστυνομικοί και να σκοτωθεί ο Ίον Bασίλι. Ο Πάσσαρης και ο Γκόρεα κατάφεραν να διαφύγουν. Ο Πάσσαρης μετά την συμπλοκή είχε τηλεφωνήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και είχε απειλήσει την αστυνομία με αντίποινα, δηλώνοντας, «θα σκοτώσω τρεις αστυνομικούς για να εκδικηθώ».
Τρεις ημέρες αργότερα η Ασφάλεια Αττικής καταφέρνει και συλλαμβάνει τον Πάσσαρη στην Πλατεία Αμερικής. Πάνω του είχε ένα πιστόλι και μια χειροβομβίδα. Το ίδιο απόγευμα, αστυνομικοί σκοτώνουν τον Νικολάε Γκόρεα σε ένοπλη συμπλοκή στην Πετρούπολη, αφού πρώτα είχε αρνηθεί να παραδοθεί. Έτσι, και οι δύο φίλοι και συνεργοί του Πάσσαρη ήταν πλέον νεκροί από τα πυρά αστυνομικών. Ο Πάσσαρης οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.
Μετά από παράπονά του για κρίσεις επιληψίας, στις 7 Φεβρουαρίου 2001 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ενέκρινε την μεταγωγή του Πάσσαρη στο νοσοκομείο, σε συνεννόηση με το Τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομίας. Στις 16 του ίδιου μήνα δύο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, οι Aθανάσιος Δρακόπουλος (47 ετών) και Διονύσιος Aλεβιζόπουλος (49 ετών) και ο σωφρονιστικός υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Φυσέκης (33 ετών) ανέλαβαν να συνοδεύσουν τον Πάσσαρη από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γ. Γεννηματάς: Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας. Άγνωστο πώς, ο Πάσσαρης είχε καταφέρει να προμηθευτεί ένα πιστόλι. Με την είσοδό στο νοσοκομείο, και ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε με γρήγορες κινήσεις να πυροβολήσει και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς, καθώς και να τραυματίσει σοβαρά τον Φυσέκη, ο οποίος τελικά κατάφερε να επιζήσει.
Ο Πάσσαρης δραπέτευσε, εκμεταλλευόμενος την σύγχυση και τον πανικό, και συνέχισε την εγκληματική του δράση με νέες ληστείες, αλλά και με την δολοφονία της Βουλγάρας ιερόδουλης Μπλάνκα Σλάβτσεβα, αφού πρώτα είχαν συνευρεθεί ερωτικά.
Διαφεύγοντας την σύλληψη, ο Πάσσαρης βγήκε από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2001 με πλαστό διαβατήριο και κατέφυγε στην Ρουμανία, συνεχίζοντας τις ληστείες. Τα ξημερώματα της 25ης Nοεμβρίου του 2001, κατά την διάρκεια μιας ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, σκότωσε τον ιδιοκτήτη κι έναν υπάλληλο και αφαίρεσε 16.000 δολάρια. Η ρουμανική αστυνομία, σε συνεργασία με την ελληνική, συνέλαβε έναν συνεργό του, εμπλεκόμενο σε κυκλώματα μαστροπείας, ο οποίος τους οδήγησε στον Πάσσαρη, τον οποίο συνέλαβαν με έφοδο. Αφού συνελήφθη και παρέμεινε υπόδικος για αρκετούς μήνες, τελικά οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Bουκουρεστίου και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την ληστεία και την διπλή ανθρωποκτονία στο ανταλλακτήριο του Βουκουρεστίου. Μέχρι σήμερα κρατείται στις ρουμανικές φυλακές της Κραϊόβα.
Διαβάστε επίσης: Χρονικό: Οι αποδράσεις κρατουμένων που άφησαν εποχή στην Κύπρο
Με πληροφορίες από Σημερινή, Έθνος, news247.gr, in.gr