Έντονη ανησυχία προκάλεσε το ζήτημα των αερόσακων Takata οι οποίοι φαίνεται πως ευθύνονται τουλάχιστον για 1 θανατηφόρο στην Κύπρο ενώ ελέγχονται και για ακόμη ένα θανατηφόρο και έναν σοβαρό τραυματισμό οδηγού. Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα με αφορμή την παρουσία της μητέρας του αδικοχαμένου Κυριάκου στην επιτροπή εμπορίου της Βουλής όπου ειπώθηκε πως υπάρχουν χιλιάδες οχήματα στην Κύπρο που έχουν τους συγκεκριμένους αερόσακους και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν ιδέα γι’ αυτό. 

Τις τελευταίες μέρες επίσης τον γύρο του διαδικτύου κάνουν σελίδες μέσα από τις οποίες ένας ιδιοκτήτητης αυτοκινήτου μπορεί να ελέγξει αν έχει τους εν λόγω αερόσακους. 

Διαβάστε επίσης: Μητέρα Κυριάκου για Takata: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έξω κυκλοφορούν βόμβες

Στην εκπομπή Πρωινάδικο του Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ο οποίος είπε πως χθες το ΤΟΜ έστειλε χθες επιστολή σε όλες τις αντιπροσωπείες στην Κύπρο να δώσουν τους ιστότοπους που μπορεί κάποιος να ελέγξει τα οχήματά του αν είναι τουλάχιστον από ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί που είναι κάτοχοι οχημάτων από τρίτες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με τις αντιπροσωπείες στην Κύπρο οι οποίες θα τους κατευθύνουν για το πώς θα μάθουν αν έχουν αερόσακους Τakata. 

«Με ένα τηλέφωνο στον αντιπρόσωπο θα του πει. Όταν μπείτε στις ιστοσελίδες των αντιπροσώπων στην Κύπρο οι περισσότεροι έχουν αναφορά για τους ΤΑΚΑΤΑ και σε καθοδηγούν μέσω σελίδων». 

Ο κ.Λουκά είπε πως υπάρχουν δυο κατηγορίες οχημάτων, 

-          Αυτά που αγοράστηκαν καινούργια στην Κύπρο από αντιπροσωπείες. Γι’ αυτά η ΕΕ έχει δίκτυο ενημέρωσης από τον κατασκευαστή. Η ανάκληση γι’ αυτά τα οχήματα ανεβαίνει στην ιστοσελίδα Rapex/Safety Gate. Η ευρωπαϊκή έγκριση και ενημέρωση υπάρχει και για οχήματα από Αγγλία. 

-          Το πρόβλημα όπως είπε είναι με τα αυτοκίνητα από τρίτες χώρες. Ο κατασκευαστής δεν είναι στο δίκτυο ενημέρωσης του αντιπροσώπου που είναι στην Κύπρο και άρα δεν φτάνει ποτέ η ενημέρωση στον ιδιοκτήτη. Εδώ η πιο έγκυρη ενημέρωση είναι να πάρει τηλέφωνο στον αντιπρόσωπο και αυτός θα τον κατευθύνει. 

Η αντικατάσταση και για τις δυο κατηγορίες είναι δωρεάν. Οι εταιρείες αφού λάβουν τον αριθμό θα κάνουν την ιχνηλάτηση. Εταιρείες που χρεώνουν δεν είναι παράνομο αλλά ισχυρίζονται ότι χρεώνουν τη διαδικασία επικοινωνίας με κατασκευαστή, ανέφερε ο Διευθυντής του ΤΟΜ. 

«Η εταιρεία ΤΑΚΑΤΑ που έκλεισε από το 2018 είχε το 20% της παγκόσμιας αγοράς. Αφορούν όλες τις μάρκες και όλες τις χρονολογίας και αφορούν παρτίδες των ΤΑΚΑΤΑ και όχι όλους τους ΤΑΚΑΤΑ», εξήγησε. 

«Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης και μεγάλο κενό. Είναι οχήματα όμως εισαγωγής από διάφορες χώρες και αυτό το κενό δεν πρόκειται να κλείσει μια και έξω. Γίνονται προσπάθειες αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι μπορεί να κλείσει ένα κομμάτι αλλά όχι όλο. Οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν σε καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού για να απευθυνθεί ο κόσμος να ψάξει αν ανακλήθηκε το όχημά του», συμπλήρωσε ο κ.Λουκά.