Το ζήτημα των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στην Αθήνα.
 
Κατά τις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Άγκυρα μέσα από μια σειρά παράνομων και προκλητικών ενεργειών αρνείται «να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό με τη γαλλική φρεγάτα αλλά και στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες συμπεριφορές υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Ο ‘Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι, κατά την τελευταία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η «προετοιμασία ενός κειμένου επιλογών, το οποίο θα περιέχει μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εις βάρος της Τουρκίας αν αυτή συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της».
 
«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας. Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται», υπογράμμισε ο ίδιος.
 
Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της Άγκυρας για μετατροπή της σε τζαμί συνιστά «πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και διαφορετικότητας».
 
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά αφορά την παγκόσμια κοινότητα, η οποία καλείται να ευαισθητοποιηθεί για την προστασία του μνημειακού χαρακτήρα της.
 
Αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «μόνο μια λύση λιβυκής ιδιοκτησίας που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι βιώσιμη», προσθέτοντας ότι οι εξωτερικές επεμβάσεις δυσχεραίνουν αυτήν την προοπτική. Όπως επισήμανε, η Ευρώπη έχει καλέσει την Τουρκία να τηρήσει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων.
 
«Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ και τα συμπεράσματα του Βερολίνου για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο διάλογο», τόνισε ο κ. Δένδιας.
 
Τέλος, χαιρέτισε τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί να αντιδρά με θετικό τρόπο στις προκλήσεις.
 
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σημείωσε ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες είναι σαφής.
 
«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Μάας.
 
Όπως είπε, αναμένεται «οι γεωτρήσεις αυτές που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες».
 
Ταυτόχρονα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην αναγκαιότητα ύπαρξης διαλόγου με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε ως μια στρατηγικά σημαντική χώρα τόσο  στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και στο ζήτημα του μεταναστευτικού.
 
Αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μάας τη χαρακτήρισε ως «έναν ιστορικό συμβιβασμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
«Παρά τις Κασσάνδρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχουμε βιώσει, κατάφερε να βρει το δρόμο προς την αλληλεγγύη, κάτι που κάποιοι δεν θεωρούσαν ικανή την Ευρώπη να το πετύχει», ανέφερε ο ίδιος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ