Με το σχέδιο της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες, πιθανόν φορείς του κορωνοϊού, για εκ νέου άσκηση πίεσης κατά Ελλάδας και Ευρώπης, καταπιάνεται το «Voice of America». 
 
 
Το αμερικανικό μέσο αναφέρει πως επικοινώνησε με αξιωματούχους στην Αθήνα οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες πως πρόσφυγες οι οποίοι έχουν μολυνθεί με κορωνοϊού μπορεί να βρίσκονται στο επόμενο κύμα αιτητών ασύλου. 
 
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ελλαδικής κυβέρνησης που μίλησα στο «Voice of America», «υπάρχει έντονη εγρήγορση λόγω εκθέσεων πληροφοριών που δείχνουν πως οι τουρκικές αρχές μετακινούν ομάδες προσφύγων από απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας στις δυτικές ακτές της Τουρκίας, όπου οι λαθρέμποροι μπορούν να τους μεταφέρουν κρυφά στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται μόνο μερικά χιλιόμετρα μακριά». 
 
Η Ελληνική Ακτοφυλακή, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό αυξάνουν τις περιπολίες τους στο Αιγαίο και αναμένουν «αυτό που ονομάζουν οργανωμένη προσπάθεια της Άγκυρας να ωθήσει χιλιάδες αιτητές ασύλου στην Ευρώπη». 
 
«Κατά πόσο αυτή η ώθηση θα περιλαμβάνει και μετανάστες μολυσμένους με κορωνοϊό παραμένει ασαφές», είπαν στο «Voice of America» οι Ελλαδίτες αξιωματούχοι. 
 
Η Τουρκία απομάκρυνε τους μετανάστες από τα σύνορα στον Έβρο στα τέλη Μαρτίου λόγω ανησυχίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.  Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν στις 27 Μαρτίου ότι 2 κρούσματα κορωνοϊού είχαν εντοπιστεί μεταξύ των μεταναστών/προσφύγων στο Παζάρκουλε.
 
Αναφορικά με τα σενάρια για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να «σπρώξει» στα ελληνικά νησιά πλήθος από παράτυπους μετανάστες, μεταξύ άλλων που είναι και φορείς κορωνοϊού, ο Ελλαδίτης ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι φαίνεται πως υπάρχει τακτική της Άγκυρας για «χτυπήματα» σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές. 
 
Πληροφορίες για προώθηση παράτυπων μεταναστών με κορωνοϊό στις ελληνικές ακτές δημοσίευσε από τις 30 Μαρτίου η αθηναϊκή «Εστία». Δυο βδομάδες μετά, άλλα ελλαδικά ΜΜΕ, έκαναν αναφορές για συγκεντρώσεις μεταναστών, ασθενών με κορωνοϊό στα τουρκικά παράλια.