Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά, «Γιαβόλ» στην Πάτρα.
Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι σε ένα περιβάλλον ευρύτερης αναταραχής, στην Ελλάδα απαιτείται ενότητα, ομοψυχία και συνεννόηση.
«Είναι σε αυτόν τον πολύ δύσκολο και απρόβλεπτο κόσμο που η χώρα μας πρέπει να δώσει τις μάχες της και να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Να συμβάλλει στην αφύπνιση της Ευρώπης, για να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Να πρωταγωνιστήσει στην σταθεροποίηση και την προοπτική ομαλότητας στα Βαλκάνια. Με αυστηρά μηνύματα προς απροκάλυπτους ή και υποκρυπτόμενους μεγαλοϊδεατισμούς. Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού», ανέφερε.
Πρόσθεσε: «Η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση».
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης πως, «η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής».
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην Πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει», εξήγησε.
Την ίδια ώρα πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η φυγή Σαμαρά από την Νέα Δημοκρατία αρχίζει να επηρεάζει την Κυβερνητική παράταξη και πολύ πιθανό αυτό να εκφραστεί και δημοκοπικά με απώλεια ποσοστών.
Δείτε την πολιτική ανάγνωση των δηλώσεων Καραμανλή από τον διευθυντή της εφημερίδας Εστία Μανώλη Κοτάκη.
Διαβάστε επίσης:
Επίσημα εκτός ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς-Ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας
Σαμαράς: Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης χαριεντίζονταν με Ερντογάν και Ράμα