Μια νέα Μη Κερδοσκοπική- Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Περιβαλλοντική Οργάνωση, «Οι Πρεσβυτέρες» δημιουργούν «Πράσινες Κοινότητες», συστάθηκε τον Σεπτέμβριο, η οποία σε ανακοίνωσή της δίνει στοιχεία για τον πληθυσμό των κοινοτήτων και αναφέρουν τους στόχους τους.

Αναφέρονται σε τραγική μείωση του πληθυσμού 250 κοινοτήτων στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την τουρκική εισβολή, η οποία αντιστοιχεί στο 64% του συνολικού αριθμού των κοινοτήτων στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου.

Σύμφωνα με την καταγραφή του 1973, οι επηρεαζόμενες κοινότητες είχαν 94.000 κατοίκους, ενώ στην καταγραφή του 2021 42.500 κατοίκους, αναφέρουν, σημειώνοντας πως υπήρξε μια μείωση 51.500 κατοίκων, που αντιστοιχεί σε μια μείωση 55% του πληθυσμού.

Εξάλλου, κάνουν λόγο για «πολύ τραγικότερη κατάσταση» σε σχέση με τα δημοτικά σχολεία, εξηγώντας ότι στις επηρεαζόμενες 250 κοινότητες έχουν κλείσει 227 σχολεία, τα οποία αντιστοιχούν στο 91%.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Οι Πρεσβυτέρες» δημιουργούν «Πράσινες Κοινότητες» έχει στόχο την στήριξη Κοινοτικών Συμβουλίων και Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών Κοινοτήτων στην Προσαρμογή των στην “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία“.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Οι Πρεσβυτέρες» αναφέρουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία  είναι «ένα ενιαίο οικοσύστημα», προσθέτοντας πως «η συνεχιζόμενη- παράνομη και ανεξέλεγκτη ρύπανση του περιβάλλοντος στα κατεχόμενα, θα πρέπει να συνυπολογίζεται- καταγράφεται ως συνολικό φορτίο έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απαιτείται από την κυπριακή Κυβέρνηση η αντίστοιχη αποζημίωση σε ευρώ από την κατοχική Τουρκία, όπως πληρώνουμε οι καταναλωτές που διαμένουμε στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίες τους ρύπους της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου».

Εξάλλου, αναφέρονται στην ανακοίνωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 29 Ιανουαρίου του 2024, για τον θεσμό «Πράσινης Κοινότητας», με στόχο εντός του 2024 κοινότητες ή/και συμπλέγματα κοινοτήτων, με τη συμβολή του κράτους, να καταστούν όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητες αλλά να εξυπηρετούν και άλλους περιβαλλοντικούς στόχους, μας προσφέρει το κίνητρο στην επίσπευση για την υλοποίηση του πρώτιστου στόχου: την Πληθυσμιακή Ανάπτυξη Απομακρυσμένων Κοινοτήτων, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με την Δημιουργία «Πράσινων Κοινοτήτων».

Πηγή: ΚΥΠΕ