Ανησυχία για το ποσοστό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε επαναπατρισθέντες, εξέφρασε ο Μοριακός Ιολόγος Λεόντιος Κωστρίκης, μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ. 
 
Ωστόσο, είπε, στα θετικά είναι το γεγονός πως όσα άτομα επαναπατριστούν μεταφέρονται σε καραντίνα. 
 
Όπως είπε, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, φαίνεται πως η καμπύλη οδεύει προς την «πεδιάδα». 
 
Σχετικά με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε δυο μεγάλες επιχειρήσεις, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα σε άλλες ενώ όσον αφορά τον εντοπισμό μαζικών κρουσμάτων σε μια εκ των επιχειρήσεων, σημείωσε πως πρόκειται για άτομα τα οποία διέμεναν και στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων και δεν κρατούσαν αποστάσεις με αποτέλεσμα να ήταν εύκολο να μολυνθούν. 
 
Όσον αφορά την μεταδοτικότητα του ιού, σημείωσε πως με το βήξιμο δημιουργείται ένα «σύννεφο» από ατμούς ή από μικρά σταγονίδια από το στόμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και αυτό αιωρείται για αρκετό καιρό στην ατμόσφαιρα, άρα μπορεί κάποιος να μολυνθεί πρωτίστως από τον βήχα ή εάν μιλάει με κάποιον σε κοντινή απόσταση πέραν των 15 λεπτών.
 
Ωστόσο, τόνισε, είναι ενδεδειγμένο να φοράμε γάντια και μάσκα σε περίπτωση που θα βρεθούμε σε χώρο με αρκετό κόσμο.
 
Όσον αφορά στην άρση των μέτρων, σημείωσε πως για να γίνει αυτό-σταδιακά-θα πρέπει η καμπύλη να πέσει στο επίπεδο που ήταν στην αρχή της επιδημίας. 
Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να σκεφτεί χαλάρωση των μέτρων στις αρχές Μαΐου, εάν όλα πάνε καλά. 
 
 

Διαβάστε επίσης: