Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) συνεχίζουν να νοσηλεύονται εννέα ασθενείς, οι οποίοι νοσούν σοβαρά λόγω των ιώσεων που επηρεάζουν σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην Κύπρο εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. Σημείωσε ότι δύο εξ αυτών, των οποίων η κατάσταση κρίνεται σοβαρή από τους θεράποντες ιατρούς, είναι κάτω των 40 ετών, και κάλεσε το κοινό να προφυλάσσεται και να συμβουλεύεται τους προσωπικούς ιατρούς, μόλις εμφανίζονται συμπτώματα.
Ο κ. Χαριλάου σημείωσε πως οι δύο νεότεροι ασθενείς, ηλικίας 36 και 38 ετών, που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ, δεν έχουν συννοσηρότητες. «Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι επιπλοκές μίας γρίπης, ενός ιού RSV ή COVID, δεν αφορούν μόνο ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες», είπε ο κ. Χαριλάου. Ανέφερε, ακόμα, ότι μεταξύ των υπόλοιπων εφτά ασθενών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ, υπάρχουν και άτομα μεταξύ των 50 και 60 ετών.
Σε ερώτηση αν εξετάζονται ειδικά μέτρα και περιορισμοί στην επισκεψιμότητα σε νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, ο κ. Χαριλάου είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στο παρόν στάδιο και ότι η κατάσταση κρίνεται ως διαχειρίσιμη, καθώς και η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών έχει βοηθήσει, προσφέροντας μια ανάσα στην πίεση που δέχονται τα νοσηλευτήρια.
Πάντως, ο κ. Χαριλάου εξήγησε ότι ο ΟΚΥπΥ συνεχίζει με το πλάνο που έχει θέσει σε εφαρμογή, ώστε να διατεθούν περισσότερες κλίνες για ασθενείς των παθολογικών κλινικών σε όλη την Κύπρο, καθώς, όπως είπε, η αυξημένη ροή ασθενών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) συνεχίζει και υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε νοσοκομειακές κλίνες, για εισαγωγή ασθενών.
«Ο Οργανισμός έχει πάρει αρκετά μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή τη εποχιακή έξαρση διαφόρων ιών, έχει αναπροσαρμόσει τα πλάνα του και έχει αναπτύξει περισσότερες κλίνες παθολογίας και πνευμονολογίας», εξήγησε ο κ. Χαριλάου και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδίδουν».
Διευκρίνισε, ακόμα, ότι οι ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα, που έχουν εισαχθεί λόγω του έκτακτου πλάνου σε άλλες κλινικές, νοσηλεύονται κάτω από ειδικές συνθήκες απομόνωσης, λόγω της μολυσματικής φύσης των νοσημάτων αυτών. «Η προσπάθειά μας είναι να έχουμε πάντα διαθέσιμες κλίνες», είπε ο κ. Χαριλάου, προσθέτοντας ότι και τα εξιτήρια δίνονται γρήγορα, σε συνεννόηση με τους διευθυντές των κλινικών.
Ο κ. Χαριλάου συνέστησε υπομονή στο κοινό, λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασθενών στα ΤΑΕΠ που έχει ως συνέπεια να καθυστερεί η εξέταση μη επειγόντων περιστατικών. «Τέτοιου είδους περιστατικά θα ήταν προτιμότερο να πηγαίνουν στους προσωπικούς ιατρούς και στα εφημερεύοντα ιατρεία, παρά να πηγαίνουν στα ΤΑΕΠ και να ταλαιπωρούνται», σημείωσε ο κ. Χαριλάου.
Διαβάστε επίσης: Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας εφημερίας προσωπικών ιατρών-Δείτε αναλυτικά
Πηγή: ΚΥΠΕ