Η Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν επιτρέπεται πλέον η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, εξαιτίας του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι αρχές του Ισραήλ, έχει μετατραπεί σε «τόπο θανάτου», κατήγγειλε χθες Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατηγορία που απέρριψε η ισραηλινή κυβέρνηση, κατά την οποία δεν υπάρχει «καμιά έλλειψη» βοήθειας.

«Εδώ και πάνω από έναν μήνα, ούτε μια σταγόνα βοήθειας δεν έχει μπει στη Γάζα. Ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα, ούτε φάρμακα, ούτε εμπορικά αγαθά. Και καθώς η βοήθεια στέρεψε, οι κρουνοί της φρίκης άνοιξαν ξανά», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταφερόμενος χωρίς περιστροφές εναντίον των ισραηλινών αρχών. «Η Γάζα έχει μετατραπεί σε πεδίο θανάτου — οι άμαχοι είναι παγιδευμένοι σε ατελείωτο κύκλο θανάτου».

«Δεν υπάρχει καμιά έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», αντέτεινε μέσω X ο Όρεν Μαρμοστέιν, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. «Πάνω από 25.000 φορτηγά με βοήθεια» εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και «η Χαμάς χρησιμοποίησε αυτή τη βοήθεια για να ανοικοδομήσει την πολεμική μηχανή της», πρόσθεσε κατηγορώντας τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι επιδίδεται στη διάδοση «συκοφαντιών σε βάρος του Ισραήλ».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε ήδη απορρίψει τον ισχυρισμό πως υπάρχουν άφθονα τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας, που προβάλλουν οι ισραηλινές αρχές, υπενθυμίζοντάς τους τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

«Ως δύναμη κατοχής, το Ισραήλ έχει αναμφίβολες υποχρεώσεις δυνάμει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παραπέμποντας σε άρθρα των Συμβάσεων της Γενεύης, υπογράμμισε ειδικά την υποχρέωση της «δύναμης κατοχής» να εγγυάται τη διάθεση τροφής και ιατρικού υλικού στον πληθυσμό.

«Τίποτε από αυτά δεν γίνεται σήμερα», στηλίτευσε, απορρίπτοντας επίσης νέες ισραηλινές προτάσεις για τη βοήθεια.

«Οι νέοι ‘μηχανισμοί αδειών’ που προτάθηκαν από το Ισραήλ για την παροχή βοήθειας εγείρουν κίνδυνο περαιτέρω ελέγχου και σκληρού περιορισμού της βοήθειας ως την τελευταία θερμίδα και ως το τελευταίο γραμμάριο αλευριού», είπε.

«Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: δεν θα συμμετάσχουμε σε οποιοδήποτε σύστημα που δεν θα σέβεται πλήρως τις ανθρωπιστικές αρχές — την ανθρωπιά, την αμεροληψία, την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα», επέμεινε, ζητώντας εγγυήσεις για την «ανεμπόδιστη πρόσβαση» της βοήθειας.

Οι δηλώσεις του κ. Γκουτέρες αναφέρονται σε προτάσεις που έκαναν τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές αρχές, τονίζοντας στον ΟΗΕ ότι εννοούν να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης καταμέτρησης των θερμίδων που εισέρχονται στον παλαιστινιακό θύλακο, για να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό της Χαμάς, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στον οργανισμό.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε εξάλλου θορυβημένος για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη.

«Ο τρέχων δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο, εντελώς αφόρητο από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου και της ιστορίας. Και ο κίνδυνος η Δυτική Όχθη να μεταμορφωθεί σε άλλη Γάζα κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη», υπογράμμισε.

«Είναι καιρός να τερματιστεί η στέρηση της ανθρώπινης ιδιότητας, να προστατευθούν οι άμαχοι, να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι, να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διανομή βοήθειας που σώζει ζωές και να ανανεωθεί η κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Δυτική Όχθη: 30χρονη Παλαιστίνια νεκρή από πυρά ανδρών του στρατού του Ισραήλ, που μιλά για «τρομοκράτισσα»

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε χθες Τρίτη τον θάνατο Παλαιστίνιας 30 ετών από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη, ενώ από την πλευρά τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό πως άνδρες τους αμύνθηκαν όταν έγιναν στόχος επίθεσης με μαχαίρι.

«Η Αμάνα Ιμπραήμ Μοχάμεντ Γιακούμπ, 30 ετών, σκοτώθηκε από πυρά της κατοχής κοντά στην (κοινότητα) Σαλφίτ», ανάμεσα στη Ραμάλα και στη Νάμπλους, ανακοίνωσε χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες το υπουργείο, που έχει έδρα την παλαιστινιακή περιοχή υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «εξουδετέρωσαν τρομοκράτισσα που πέταξε πέτρες και αποπειράθηκε να μαχαιρώσει στρατιώτες» κοντά σε διασταύρωση, όχι μακριά από το χωριό Χάρες, μερικά χιλιόμετρα από το Σαλφίτ, ανέφερε δική τους ανακοίνωση.

Επιτόπου, φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείο είδε πτώμα να κείτεται στο έδαφος, καλυμμένο με κουβέρτα.

Η Αμάνα Γιακούμπ ήταν δικηγόρος, μητέρα τριών παιδιών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος του Μπίντγια, του χωριού από όπου καταγόταν, μερικά χιλιόμετρα πιο δυτικά, όπου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα αφού «ισραηλινοί πολίτες» έβαλαν φωτιά τη νύχτα της προηγουμένης κοινοτική αίθουσα.

Οπτικό υλικό AFP εικονίζει το κτίριο να έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τις φλόγες. Σε κοντινούς τοίχους ήταν ορατά γκραφίτι με μαύρα γράμματα στα εβραϊκά.

Το Μπίντγια και κοντινά χωριά σχηματίζουν θύλακο περικυκλωμένο από ισραηλινούς οικισμούς.

Έπειτα από δυο εξαιρετικά πολύνεκρες χρονιές, η βία στη Δυτική Όχθη εξερράγη αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Τουλάχιστον 919 Παλαιστίνιοι, μαχητές και πολίτες, έχουν σκοτωθεί έκτοτε, από πυρά είτε ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων, σύμφωνα με δεδομένα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Παράλληλα, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα, τουλάχιστον 33 Ισραηλινοί, στρατιωτικοί και πολίτες, έχουν σκοτωθεί είτε σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή κατά τη διάρκεια εφόδων του ισραηλινού στρατού.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Αιχμαλώτισε δύο Κινέζους που πολεμούσαν στο πλευρό της Ρωσίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP