Αρχίζει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 19 Οκτωβρίου στην Κεντρική Πλατεία «Γιώργος Σεφέρης» το 19ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας.

Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα τελέσει στις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου, μπροστά από το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένα Ραουνά. Για οκτώ μέρες οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στη Μεσαιωνική Εποχή και θα ζήσουν ονειρικές βραδιές μαζί με τους ιππότες, τους ακροβάτες, τις πριγκίπισσες, τις μάγισσες, τις νεράϊδες, τους παραμυθένιους ήρωες, αποκομίζοντας μοναδικές μεσαιωνικές εμπειρίες».

Το Φεστιβάλ θα εμπλουτιστεί με μουσικές παραστάσεις πέντε σπουδαίων Ελλαδιτών καλλιτεχνών και πιο συγκεκριμένα των Βασίλη Λέκκα - Βιολέτα Ίκαρη (12/10), Λουδοβίκου των Ανωγείων (13/10), Μιχάλη Χατζημιχαήλ - Άντρης Καραντώνη - Δήμητρας Χατζημιχαήλ (17/10), Χρήστου Θηβαίου (18/10) και Φωτεινής Βελεσιώτου - Σοφίας Παπάζογλου - Μπάμπη Τσέρτου (19/10).

Ακόμα στις 12, 13, 18 και 19 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παρελάσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν γύρω στις είκοσι μεσαιωνικές ομάδες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Παράλληλα θα υπάρχουν μουσικοχορευτικές παραστάσεις από ομάδες και συγκροτήματα προερχόμενα από Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία και Κύπρο.

Συγκεκριμένα «συμμετέχουν οι ιταλικές ομάδες Venice Mask La Bottega Dei Sogni, Gruppo Storico Sbandieratori Di Fivizzano (Massa) Tuscany και Storici Sbandieratori Delle Contrade Di Cori (14-16/10), Dworek Polski Ensemble (14-16/10) από την Πολωνία, οι Ξυλοπόδαροι και καλλιτέχνες του Ολλανδικού θεάτρου δρόμου Pavana (16/10), οι Μεσαιωνικοί Δράκοι της Σχολής Χορού «Ρυθμός» (15/10),  η Σχολή Χορού Paso Libre (14/10) και η Σχολή χορού Evolution Dance Studio (13 & 18/10) από την Κύπρο». 

Προστίθεται ότι «οι ομάδες με τις σημαίες Gruppo Storico Sbandieratori Di Fivizzano (Massa) Tuscany και Storici Sbandieratori Delle Contrade Di Cori, το Dworek Polski Ensemble θα δίνουν παραστάσεις σε διάφορα κεντρικά σημεία της Αγίας Νάπας. Ακόμα οι ομάδες Venice Mask La Bottega Dei Sogni και Pavana μετά τις παρελάσεις και τις παραστάσεις τους θα κυκλοφορούν στους χώρους της κεντρικής πλατείας και θα φωτογραφίζονται με το κοινό».

Ακόμα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει μεσαιωνικά παραμύθια που θα αφηγείται τόσο στη σκηνή (13-17/10) και κάτω από τη γέρικη συκομουριά (νότια είσοδος του Μοναστηριού (12, 18 & 19/10) η αφηγήτρια Ελευθερία Γιωργαλλή, την οποία θα συνοδεύει ο μουσικός Νίκος Νικολάου.

Σημειώνεται ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια των οκταήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα υπάρχουν και εκθέσεις ζωγραφικής των Βασίλη Μίτα, Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου, Σταύρου Βω­νιάτη, Ιωάννας Αριστείδου Φελλά και Τζούλιας Μιχαήλ, 'Η Κύπρος από το 1570-2024' από τη Γκαλερί «Διαχρονική», 'Η έκθεση Μεσαιωνικού οπλισμού' του Σέργιου Σεργίου Κερκουλλά, 'Η Τέχνη της Κεραμικής' του Τάκη Ασκώτη και 'Η τέχνη της παραδοσιακής σιδηρουργίας' από τον παραδοσιακό σιδηρουργό Φάνο Μαχάττο».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.