Το μαχαλεπί το πολύ δροσιστικό και νηστίσιμο γλυκό της Κύπρου που προσφέρεται σε όλη την επαρχία Πάφου, στα παραδοσιακά καφενεδάκια αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο, έχει τον τίτλο «το γλυκό των φτωχών», σύμφωνα με την μελετήτρια της παράδοσης Άννα Τσέλεπου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Τσέλεπου ανέφερε πως πρόκειται για ένα κατ' εξοχήν καλοκαιρινό γλυκό του τόπου μας που μας συνδέει με την παράδοση της Κύπρου και με τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων ωστόσο η κατανάλωσή του συνεχίζεται και το φθινόπωρο.

Είναι ένα γλυκό, συνέχισε η κ. Τσέλεπου, σε μορφή κρέμας με άρωμα τριαντάφυλλο (σιρόπι τριανταφύλλου) που του δίνει αυτό το υπέροχο κόκκινο χρώμα. Βασικό συστατικό του  το ροδόστεμα (ανθόνερο) τριανταφύλλου, ενώ παρασκευάζεται με άμυλο αραβοσίτου νερό και ζάχαρη.

Όπως ανέφερε η κ. Τσέλεπου τα  πολύ παλιά χρόνια οι πρώτες νοικοκυρές της Κύπρου για να το παρασκευάσουν άλεθαν κόκκους από ρύζι. 

Είναι, σημείωσε, ένα γλυκό που κατασκευάζεται με φθηνά υλικά, και έχει τον τίτλο το «γλυκό των φτωχών». Είναι όμως ίσως το πιο "ακριβό" γλυκό της καρδιάς μας αν αναπολήσει κάνεις τα παιδικά του χρόνια. 

Πηγή: ΚΥΠΕ