Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικά πλήγματα κατά της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους θα οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο με τη χρήση πυρηνικών όπλων και ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι σκληρή με πιο ισχυρά όπλα.

Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, είπε ότι αν η Δύση δώσει την άδεια για τέτοιους είδους πλήγματα σε βάθος εντός της ρωσικής επικράτειας, τότε αυτό θα οδηγήσει σ’ ένα «παγκόσμιο πόλεμο με χρήση πυρηνικών όπλων».

«Η Ρωσία θα δώσει μια σκληρή απάντηση χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά όπλα» είπε ο Βολόντιν, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συχνά μεταφέρει απόψεις που επικρατούν στα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου.

Οι δηλώσεις του Βολόντιν συνιστούν απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει ρωσικούς στόχους με δυτικά όπλα.

Ο Βολόντιν είπε ότι στη Μόσχα φαίνεται ότι η Δύση έχει ξεχάσει τις τεράστιες θυσίες που έκανε η Σοβιετική Ένωση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat, που είναι γνωστός σε κάποιους ως Satan II, θα χρειαζόταν μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να πλήξει το Στρασβούργο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 - η οποία θεωρείται η εποχή κατά την οποία οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου έφτασαν πιο κοντά από ποτέ σε έναν εσκεμμένο πυρηνικό πόλεμο.

Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα 1.400.000, λέει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) περίπου δέκα φορές φθάνοντας τα 1,4 εκατομμύρια φέτος για να εξασφαλίσει τη νίκη των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Συνολικά, περίπου 140.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων παραδόθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις το 2023», δήλωσε ο Πούτιν. «Φέτος, η παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών σχεδιάζεται να αυξηθεί σημαντικά. Για να είμαστε πιο ακριβείς, σχεδόν 10 φορές».

«Όποιος αντιδρά ταχύτερα σε αυτές τις απαιτήσεις στο πεδίο της μάχης κερδίζει», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη σχετικά με την ανάπτυξη της παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Από τότε που η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο πόλεμος είναι σε μεγάλο βαθμό μια ιστορία πυροβολικού και πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά μήκος ενός βαριά οχυρωμένου μετώπου 1.000 χιλιομέτρων στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εξωτερικό και έχουν αυξήσει τη δική τους παραγωγή για να πλήττουν μια σειρά από στόχους, όπως είναι η καταστροφή του πυροβολικού και των οπλοστασίων, των ενεργειακών υποδομών και των πολεμικών πλοίων.

Διαβάστε επίσης: ΕΚ: Η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters