«Η κλιμάκωση στην περιοχή είναι ανησυχητική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην κρατική τηλεόραση TRT. «Βλέπουμε το Ισραήλ να εξαπλώνει τις επιθέσεις του προς τον Λίβανο βήμα προς βήμα».

Οι εκρήξεις σκότωσαν 32 ανθρώπους μέσα σε δύο ημέρες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, τραυματίζοντας περισσότερους από 3.000 άλλους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε την άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατά την οποία τα walkie-talky και οι τηλεειδοποιητές των χειριστών της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές τις χώρες.

Όμως ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ  Γιόαβ Γκάλαντ, αναφερόμενος στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, είπε την Τετάρτη: «Το κέντρο βάρους κινείται προς τα βόρεια».

Διαβάστε επίσης: Shin Bet: Ισραηλινός στρατολογήθηκε από Ιράν για δολοφονία αξιωματούχων Ισραήλ

Η Τουρκία κατηγόρησε το Ισραήλ για τις εκρήξεις.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου αυτές οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται από το Ισραήλ γίνονται όλο και πιο προκλητικές και σε αντάλλαγμα, το Ιράν, η Χεζμπολάχ και στοιχεία κοντά τους δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν», είπε ο Φιντάν..

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε την Τετάρτη στον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για το κύμα των φονικών εκρήξεων.

Ο Ερντογάν επικρίνει έντονα την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης: Aπό τα τηλέφωνα σε βομβητές και τα γουόκι-τόκι: Η τέχνη παγιδεύσεων της Μοσάντ

Ο Φιντάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Τουρκίας πριν διοριστεί υπουργός Εξωτερικών, είπε για τη μέθοδο των μαζικών εκρήξεων: «Αυτό είναι κάτι που χρησιμοποιούν πολύ συχνά οι οργανώσεις πληροφοριών.

«Αλλά αυτό ήταν σε μεγάλη κλίμακα», πρόσθεσε. Η εκστρατεία του Ισραήλ κινδύνευε να επεκταθεί πέρα ​​από ολόκληρη την περιοχή, προειδοποίησε.

«Ενώ αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε τον Λίβανο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός πολέμου που μπορεί να περιλαμβάνει την Ιορδανία, την Αίγυπτο και ολόκληρη την περιοχή», είπε.

«Το Ισραήλ θέλει μόνιμη ειρήνη ή θέλει να εξαλείψει όλα όσα θεωρεί απειλή χρησιμοποιώντας κλασικές πολεμικές μεθόδους;» διερωτήθηκε.

«Αυτή τη στιγμή, η φανατική κυβέρνηση στο Ισραήλ ακολουθεί μια στρατηγική για την εξάλειψη όλων των απειλών», πρόσθεσε.

«Το διεθνές σύστημα πρέπει να το σταματήσει αυτό πριν να είναι πολύ αργά. Αυτή η τρέλα δεν βλάπτει μόνο τους Παλαιστίνιους αλλά και το μέλλον των Ισραηλινών.»

Σημειώνεται πως ο Φιντάν συμμετείχε σε μια συνάντηση για να συζητήσουν την κρίση στη Γάζα στην Ιορδανία την Τετάρτη.