Ένας Ισραηλινός πολίτης συνελήφθη τον περασμένο μήνα, επειδή φέρεται να είχε στρατολογηθεί από το Ιράν για να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον υπουργό Άμυνας ή τον επικεφαλής της Shin Bet.

Η Shin Bet και η αστυνομία αναφέρουν σε κοινή δήλωση ότι ο ύποπτος εισήχθη λαθραία στο Ιράν δύο φορές και έλαβε πληρωμή για να εκτελέσει τις αποστολές.

Ο ύποπτος, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, κατηγορήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Shin Bet και της αστυνομίας, ο Εβραίος Ισραηλινός πολίτης ήταν επιχειρηματίας που ζούσε στην Τουρκία για μεγάλα χρονικά διαστήματα και εκεί διαχειριζόταν επιχειρηματικές και κοινωνικές σχέσεις με Τούρκους και Ιρανούς υπηκόους.

Τον Απρίλιο του 2024, ο ύποπτος συμφώνησε, με τη μεσολάβηση δύο Τούρκων, του Andrey Farouk Aslan και του Junayd Aslan, να συναντηθεί με έναν πλούσιο επιχειρηματία που ζει στο Ιράν, ονόματι Eddy, για να προωθήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει η Shin Bet.

Ο ύποπτος ταξίδεψε στην τουρκική πόλη Samandag, κοντά στη Συρία, και συναντήθηκε με δύο εκπροσώπους που έστειλε ο Ιρανός επιχειρηματίας, σύμφωνα με την Shin Bet. Στη Samandag, ο Ισραηλινός ύποπτος και ο Ιρανός είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, αφού ο τελευταίος δεν κατάφερε να φύγει από το Ιράν.

Τον Μάιο του 2024, η Shin Bet λέει ότι ο ύποπτος ταξίδεψε στην Τουρκία για να συναντηθεί με τους Andrey, Junayd και τους δύο εκπροσώπους του Eddy.

Αφού ο Ιρανός επιχειρηματίας προφανώς δεν μπόρεσε και πάλι να φύγει από το Ιράν και να ταξιδέψει στην Τουρκία, ο Ισραηλινός μεταφέρθηκε λαθραία στο Ιράν μέσω μιας χερσαίας διάβασης κοντά στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας, αναφέρει η υπηρεσία ασφαλείας.

Μέσα στο Ιράν, ο Ισραηλινός συναντήθηκε με τον Έντι και ένα άλλο άτομο που ονομάζεται Khwaja, το οποίο παρουσιάστηκε ως μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν. Ο Ισραηλινός ύποπτος παρουσιάστηκε επίσης ως Ισραηλινός πολίτης κατά τη διάρκεια συνάντησης στο σπίτι του Έντι στο Ιράν, σύμφωνα με την έρευνα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Έντι πρότεινε στον ισραηλινό ύποπτο να εκτελέσουν διάφορες αποστολές στο Ισραήλ για το ιρανικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής χρημάτων ή ενός όπλου σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, της λήψης φωτογραφιών από πολυσύχναστους δημόσιους χώρους και της απειλής Ισραηλινών αμάχων που λειτουργούν επίσης για λογαριασμό του Ιράν και δεν εκτέλεσαν τις αποστολές τους, διαπίστωσε η Shin Bet.

Ο Ισραηλινός ύποπτος είπε ότι θα το εξετάσει και τον Αύγουστο του 2024 επέστρεψε στο Ιράν. Μεταφέρθηκε λαθραία στο Ιράν μέσω χερσαίας διάβασης ενώ ήταν κρυμμένος μέσα σε ένα φορτηγό, σύμφωνα με την έρευνα.

Η υπηρεσία ασφαλείας αναφέρει ότι στο σπίτι του Έντι, ο Ισραηλινός συναντήθηκε με αξιωματούχους των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι του ζήτησαν να «προωθήσει δολοφονικές επιθέσεις» κατά του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ή του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant ή του επικεφαλής της Shin Bet, Ronen Bar.

 

Οι ιρανοί αξιωματούχοι των πληροφοριών εξέτασαν επίσης την πιθανότητα δολοφονίας άλλων ανώτερων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Naftali Bennett, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Shin Bet αναφέρει ότι τα σχέδια δολοφονίας θεωρήθηκαν από τους Ιρανούς αξιωματούχους ως εκδίκηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, η οποία έχει αποδοθεί στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ισραηλινός ζήτησε προκαταβολικά 1 εκατομμύριο δολάρια πριν εκτελέσει οποιαδήποτε από τις εργασίες.

Την επόμενη μέρα, ο Ισραηλινός ύποπτος συναντήθηκε ξανά με τους αξιωματούχους των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, όπου συζήτησαν ξανά τα σχέδια δολοφονίας ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων, αναφέρει η Shin Bet.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με την έρευνα, προτάθηκε επίσης στον Ισραηλινό να τοποθετήσει χρήματα σε διάφορες τοποθεσίες στο Ισραήλ για άλλους που διαχειρίζεται το Ιράν. Άλλα σχέδια που προτάθηκαν στη συνάντηση ήταν ο Ισραηλινός άνδρας να εντοπίσει Ρώσους ή Αμερικανούς και να τους αναθέσει να δολοφονήσουν Ιρανούς αντιφρονούντες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και να στρατολογήσει ένα μέλος της Μοσάντ ως διπλό πράκτορα.

Επίσης σε αυτή τη συνάντηση, ο Ισραηλινός ζήτησε ένα εκατομμύριο δολάρια προκαταβολικά, αλλά οι ιρανοί πράκτορες πληροφοριών αρνήθηκαν το αίτημά του και είπαν ότι θα επικοινωνήσουν μαζί του στο μέλλον, αναφέρει η Shin Bet.

Σύμφωνα με την έρευνα, πριν φύγει για δεύτερη φορά από το Ιράν, ο Ισραηλινός έλαβε 5.000 ευρώ από έναν από τους πράκτορες των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών για συμμετοχή στις συναντήσεις.