Οι ηγέτες τεσσάρων χωρών που επλήγησαν από την καταιγίδα Μπόρις θα συναντηθούν την Πέμπτη στην Πολωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να συζητήσουν τη βοήθεια για την περιοχή που έχει πληγεί από τις πλημμύρες.

Ο αριθμός των νεκρών από την καταιγίδα που έπληξε την κεντρική και ανατολική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες ανήλθε στους 24 την Τετάρτη και ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν την περιοχή από την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους στην Αυστρία, επτά στην Πολωνία, επτά στη Ρουμανία και πέντε ανθρώπους στην Τσεχία.

Η συνάντηση του Πολωνού Πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ, του Τσέχου ομολόγου του, Πετρ Φιάλα, του Σλοβάκου Ρόμπερτ Φίκο και του Αυστριακού Καγκελαρίου, Καρλ Νεχάμερ, θα πραγματοποιηθεί στο Βρότσλαβ, μια ιστορική πόλη 670.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική Πολωνία.

Έχοντας πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες το 1997, οι κάτοικοι του Βρότσλαβ ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς τα νερά ανεβαίνουν και αναμένεται να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους την Πέμπτη.

Αν και το ύψος του νερού αναμένεται να είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν το 1997, τα φράγματα ενδέχεται να κινδυνεύσουν εάν η υψηλή στάθμη του νερού διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αυτή την εβδομάδα ακύρωσε όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις του λόγω της καταιγίδας, δεν θα είναι παρών στη συνάντηση παρόλο που η χώρα του έχει επίσης πληγεί πολύ.

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας θα απουσιάζει επίσης λόγω σύσκεψης για θέματα άμυνας.

Ο κ. Φιάλα ανέφερε σε ανάρτησή του στο X την Τετάρτη ότι οι ηγέτες θα "συζητήσουν τις δυνατότητες για ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Τσεχική Δημοκρατία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης".

"Ακόμα καλύτερος συντονισμός"

-----------------

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αριάννα Ποντέστα, είπε στους δημοσιογράφους ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν «θα επισκεφθεί την περιοχή που κινδυνεύει στο Βρότσλαβ για να αξιολογήσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις πρόσφατες έντονες πλημμύρες και βροχές που έπληξαν την Πολωνία».

«Θα συζητήσει τις ενέργειες που έλαβαν οι αρχές για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης», πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος είπε: "Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να επεκτείνουμε τα μέσα που έχουν δημιουργηθεί για καταστροφές όπως αυτή. Θα ζητήσω από την Πολωνία να ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ".

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει ήδη ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού λήψης βοήθειας.

Ο Νεχάμερ είπε ότι στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί επίσης "ένας ακόμη καλύτερος συντονισμός των μέτρων προστασίας από τις πλημμύρες".

Στην Πολωνία, αρκετές πόλεις και χωριά έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες που κατέστρεψαν σπίτια και γέφυρες και προξένησαν σοβαρές ζημιές στις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές.

Σε ορισμένες περιοχές, οι κάτοικοι εξακολουθούν να στερούνται πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρωτοβουλίες χρηματοδότησης έχουν οργανωθεί σε όλη τη χώρα καθώς οι τοπικές αρχές αρχίζουν να αξιολογούν τις ζημιές που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια ζλότι.

Η πολωνική Κυβέρνηση λέει ότι έχει αποδεσμεύσει 470 εκατομμύρια ευρώ (δύο δισεκατομμύρια ζλότι) ως άμεση βοήθεια σε ανθρώπους και περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Η Αυστρία έχει δηλώσει ότι το ποσό του ταμείου της για την παροχή βοήθειας από καταστροφές θα αυξηθεί στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς.

Διαβάστε επίσης: Ξεχείλισαν οι ποταμοί στην κεντρική Ευρώπη-Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών

Πηγή: ΚΥΠΕ