Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) κατέγραψε άλλη μια νίκη και βρίσκεται πλέον στον δρόμο για να ανατρέψει την πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του BBC,  τις επόμενες μέρες θα γίνει πολύς λόγος για τους κεντρώους και αριστερούς υποψηφίους που θα αποσυρθούν στον δεύτερο γύρο για να συγκεντρώσουν τις αντι-RN ψήφους – και για την εξαφάνιση του παλιού Μετώπου Ρεπουμπλικάνων).

Ωστόσο θα χρειαστεί μια ανατροπή τεραστίων διαστάσεων προκειμένου  να ανατραπεί το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να συναχθεί από αυτόν τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, το οποίο είναι ότι η RN είναι πλέον αδιαμφισβήτητα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Γαλλία.

Παρά ταύτα, αυτό που μένει να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα είναι ακόμη αρκετά σημαντικό.

Είναι η διαφορά μεταξύ μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που έχει ελεύθερο χέρι λόγω της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση και μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα λόγω του διχασμού στην Εθνοσυνέλευση.

Αυτή τη στιγμή, οι προβλέψεις εδρών δίνουν στη RN από 260 έως 310. Δεδομένου ότι οι 289 έδρες αποτελούν απόλυτη πλειοψηφία, προφανώς υπάρχει ακόμα πολύς αγώνας.

Για να περιορίσουν τη ζημιά, οι κεντρώοι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και η αριστερή συμμαχία Νέα Λαϊκή Ενότητα θα καλέσουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν στρατηγικά στον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου. Ακόμα κι αν ο δικός τους υποψήφιος έχει αποκλειστεί, οι ψηφοφόροι θα παροτρυνθούν να ψηφίσουν όποιον είναι απέναντι στη RN στην περιφέρειά τους.

Όμως, το πρόβλημα με αυτού του είδους τις εντολές του κόμματος είναι ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι τις ακούν πια.

Μετά από μια μακρά διαδικασία οι ψηφοφόροι δεν ντρέπονται πλέον να ψηφίζουν πλέον RN και αυτή η διαδικασία έχει πλέον ολοκληρωθεί

Η άλλη δυσκολία για τους αντιπάλους της RN είναι ο υψηλός αριθμός των λεγόμενων τριγωνικών ψηφοφοριών στον δεύτερο γύρο – δηλαδή, περιφέρειες όπου όχι δύο αλλά τρεις υποψήφιοι θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή. Συνήθως, ένας από το κέντρο, ένας από την ακροδεξιά και ένας από την αριστερά.

Ο λόγος για τον υψηλό αριθμό των τριγωνικών είναι η υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων, που είναι αποτέλεσμα των υψηλών διακυβεύσεων.

Οφείλεται επίσης στις στην απότομη και σύντομη προεκλογική εκστρατεία που έκανε αδύνατο για τα μικρά κόμματα να οργανωθούν, έτσι η ψήφος συγκεντρώθηκε στα τρία μπλοκ.

Προφανώς, αν υπάρχουν τρία κόμματα που ανταγωνίζονται σε μια περιφέρεια, είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθεί  αντι-RN ψήφος. Σε πολλά μέρη θα υπάρχουν κεντρώοι ή αριστεροί υποψήφιοι που θα αποσυρθούν - αλλά όχι παντού.

«Γενικά, η χώρα φαίνεται να είναι τώρα κατεχόμενη από την αίσθηση της αναπόφευκτης νίκης της ακροδεξιάς. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν τεράστιο και αδιανόητο, τώρα είναι ένα απτό γεγονός που αναμένει.

Αυτό καταθλίβει και εξοργίζει πάρα πολλούς ανθρώπους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, όπου κατεβαίνει ένα πέπλο σκοτεινιάς», σημειώνει το BBC.