Sigmalive

Συν και πλην από «ανταρσίες» και αποσκιρτήσεις στα στρατόπεδα των υποψηφίων


Πόσο επηρεάζουν οι απώλειες; 

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αρκετές ποσοστιαίες μονάδες, που ίσως δεν μπορούν να μετρήσουν οι δημοσκοπήσεις, θα κριθούν από τη δυναμική που θα έχουν οι «ανταρσίες». 

Δεν είναι πάντα βέβαιο ότι οι «ανταρσίες» του ενός ευνοούν σίγουρα τον άλλο υποψήφιο. Οι αναλύσεις λένε ότι συγκοινωνούντα δοχεία είναι όλοι με όλους. Και αυτό είναι μια πρωτοτυπία αυτών των εκλογών.

Λίγο πριν να μπούμε στην τελική φάση, τα επιτελεία των υποψηφίων προσπαθούν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους και να «επιτεθούν» στους αποστασιοποιημένους ψηφοφόρους. Ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας είναι, όμως, εκείνοι που ακόμα δεν έχουν ασχοληθεί με τις εκλογές. Ήδη έχουμε πίσω μερικούς μήνες προεκλογικής. Οι υποψήφιοι μπορεί να μετρούν τη συσπείρωση που πέτυχαν, αλλά αφαιρούν και τις απώλειες. Τι γίνεται με τις «ανταρσίες» σε κάθε στρατόπεδο; Χωρίς μεγάλη ένταση σε αυτόν τον προεκλογικό δεν έλειψαν τα «αντάρτικα». Πόσο όμως θα επηρεάσουν τελικά τα αποτελέσματα; Όσο και αν εντείνουν τις προσπάθειες, όλες οι πλευρές έχουν τις απώλειές τους, για τις οποίες προτιμούν να μην... συζητούν.

Ο Ν. Αναστασιάδης έχει αναλάβει προσωπικά

Ένα είναι σίγουρο. Οι «ανταρσίες», που άλλοτε πλήγωσαν τον χώρο του ΔΗΣΥ, σήμερα μάλλον απασχολούν άλλους. Οι πληροφορίες είναι ότι ο Ν. Αναστασιάδης φρόντισε προσωπικά να «κλειδώσει» κύκλους του ΔΗΣΥ που δεν θα ακολουθούσαν τη σημερινή ηγεσία του κόμματος, η οποία εκτέθηκε πολύ περισσότερο από τον ίδιο σε ό,τι αφορά τη διαλλακτικότητα. Απόδειξη η αναπομπή του νόμου, που προώθησε ο Πρόεδρος του κόμματος μαζί με το ΑΚΕΛ, για να ανατρέψει τα περί ενωτικού δημοψηφίσματος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πληγή της υποψηφιότητάς του ήταν, για παράδειγμα, το πολύκροτο δείπνο του Α. Νεοφύτου με τον Μ. Ακιντζί στο «προεδρικό» των κατεχομένων. Αλλά και οι επιδεικτικές «σέλφι» του Ν. Τορναρίτη στην Κερύνεια καθώς και άλλα ξεσπάσματα. Όμως ο Πρόεδρος φρόντισε να συσπειρώσει ο ίδιος, με προσωπικές επαφές, μάζες συναγερμικών στελεχών που δεν ένιωθαν άνετα με τέτοιες τοποθετήσεις. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει μια «κεντρική» τοποθέτηση, αξιοποιώντας το μήνυμα που στέλνουν δυο βασικοί εκπρόσωποί του. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με το διπλωματικό υπόβαθρο και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος με τα εχέγγυα μιας αξιόπιστης στάσης στο εθνικό και την καθημερινή μαχητική παρουσία του. 

Αυτοί που έφυγαν από τον ΔΗΣΥ

Από τις πρώτες αποσκιρτήσεις ήταν εκείνη της διεθνολόγου Ιωάννας Συγκρασίτη, που σε «ανύποπτο χρόνο» έφυγε, διαφωνώντας, από τον ΔΗΣΥ. Δεν είχε όμως τη συνέχεια που κάποιοι υπέθεταν. Αντίθετα, η μεγάλη «προσθήκη» ήρθε από την Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου, η οποία από την Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ βρέθηκε Εκπρόσωπος του υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου! Άλλες αποσκιρτήσεις που είδαν τη δημοσιότητα ήταν η αναμενόμενη του πρώην βουλευτή Χρίστου Ρότσα, ενώ ο πρώην επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας του ΔΗΣΥ, Σωτήρης Δράκος, βρέθηκε στο πλευρό της Ελένης Θεοχάρους. Οι πληροφορίες είναι ότι στο επιτελείο του Ν. Παπαδόπουλου περίμεναν περισσότερα πράγματα. Όμως υπάρχει ακόμα χρόνος, έστω και αν δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάτι περισσότερο.

Αποσκιρτήσεις υπέρ του Προέδρου από «Αλληλεγγύη»

Μιλώντας όμως για την Ε. Θεοχάρους και την «Αλληλεγγύη», εκεί η «αφαίμαξη» φαίνεται να παίρνει διαστάσεις. Ο ΔΗΣΥ έχασε μερικά στελέχη «δεύτερης» ή και «τρίτης γραμμής». Αλλά πολλές δεκάδες «ανώνυμα» μέλη και στελέχη του κόμματος της «γιάτραινας» έβαλαν υπογραφή αποχώρησης και στηρίζουν τον Ν. Αναστασιάδη. Έτσι κι αλλιώς, οι «συσπειρώσεις» που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν πείθουν ότι η συμφωνία της Ε. Θεοχάρους με τον Ν. Παπαδόπουλο έχει το αντίκρισμα που θα περίμενε ο δεύτερος.

Τα εσωτερικά του ΔΗΚΟ και ο «παράγοντας» Κάρογιαν

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του υποψηφίου και προέδρου του ΔΗΚΟ δεν είναι όμως ούτε οι μεγάλες «απώλειες» από την Αλληλεγγύη ούτε από τους ψηφοφόρους  των Οικολόγων, τους οποίους ήταν γνωστό ότι δεν μπορεί να «μετακινήσει», όπως πιστεύει ο Γ. Περδίκης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι μέσα στο ΔΗΚΟ. Έχοντας ήδη επιτελικούς του Ν. Αναστασιάδη τον Β. Πάλμα και τον Φ. Φωτίου και προβεβλημένο υπουργό τον Γ. Λακκοτρύπη, το επιτελείο Παπαδόπουλου έχει συνέχεια το νου του στις επόμενες κινήσεις του Μ. Κάρογιαν και της πλατφόρμας του.

Για αρκετό καιρό ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ χάθηκε από το προσκήνιο και δεν εκδηλώθηκε. Εμφανίστηκε μόνο μετά που ο αντιπρόεδρος Χ. Πατσαλίδης και μερικοί άλλοι αμφισβήτησαν τη συμμαχία του Νικόλα με αντι-ομοσπονδιακούς, που αλλοιώνουν την εικόνα του ιστορικού ΔΗΚΟ. Τώρα όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση. Πληροφορίες, όμως, λένε ότι ο Μ. Κάρογιαν δεν θα «κάψει» το χαρτί του, αλλά θα περιμένει την έκβαση του πρώτου γύρου. Στο μεταξύ, όμως, δεν υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το τι θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο... Χαρακτηριστική η ατάκα του Γιάννου Λακκοτρύπη, που δήλωσε ότι «εγώ θα ψηφίσω Νικόλα Παπαδόπουλο, όπως ο Νικόλας λέει ότι ψήφισε Αναστασιάδη το 2013»... Πολλά τα προβλήματα στον χώρο του ΔΗΚΟ. Όπως και στην περίπτωση του ΑΚΕΛ στις εκλογές του Ιανουαρίου παίζεται και το μέλλον της ηγεσίας και του μέλλοντος του κόμματος.

Ένα ο Κατσουρίδης, άλλο οι ανώνυμοι «αντάρτες»

Στην περίπτωση όμως του ΑΚΕΛ και του Σταύρου Μαλά δεν υπάρχουν εντυπωσιακές «ανταρσίες». Αντίθετα, η υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού του Δημήτρη Χριστόφια φαίνεται να συσπειρώνει ιστορικά στελέχη της «ευρύτερης αριστεράς», όπως η «παρέα» του πρώην ΑΔΗΣΟΚ που σήμερα θεωρείται ως κληρονομιά των Ενωμένων Δημοκρατών του Γ. Βασιλείου. Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτήν την πλευρά ακούει στο όνομα Νίκος Κατσουρίδης. Αυτό το αίνιγμα δεν απαντήθηκε, όμως, γιατί το ΑΚΕΛ φαίνεται να μην άντεχε την επανένταξη του πρώην «νούμερο δύο». Έτσι ο εκφραστής της κεντροαριστεράς και μιας άλλης γραμμής στο Κυπριακό παραμένει στην εξωτερική «περιφέρεια». Επομένως θα έχει ευχέρεια κινήσεων. Και οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν έχει πεισθεί να κινήσει τα νήματά του υπέρ του Σταύρου Μαλά.

Για το επιτελείο ΑΚΕΛ-Μαλά «ανταρσίες» μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι οι πολλοί ανώνυμοι ψηφοφόροι. Το στοίχημα είναι ότι αν στις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες μπορέσουν να τους μαζέψουν, θα έχουν βάσιμες ελπίδες για τον δεύτερο γύρο. Διότι μέχρι τώρα δεν έχουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΕΛ, προσπαθώντας να ψαλιδίσουν την... ψαλίδα που χωρίζει τον υποψήφιό τους από τον Νικόλα, αναγνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα μπορούν να πείσουν ψηφοφόρους που εμφανίζονται να μην ψηφίζουν Μαλά, επειδή θέλουν να «τιμωρήσουν» την ηγεσία του κόμματος. Δεν είναι σίγουρο πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η άποψη. Πάντως είναι ένα μεγάλο μείον στις προσπάθειες του ΑΚΕΛ για συσπείρωση. Όσο συμπαθής παρουσία και αν είναι ο Σταύρος Μαλάς, δεν μπορεί να απορροφήσει όλη την ένταση και τα κομματικά πάθη.

Ο Γ. Λιλλήκας επιμένει, παρά την πιο μεγάλη «ανταρσία»

Ο άλλος χώρος που διεκδικεί κάποιους δυσαρεστημένους του ΑΚΕΛ είναι η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα. Όμως ο άλλοτε αγαπημένος υπουργός του Τάσσου Παπαδόπουλου, που τώρα βρέθηκε αντιμέτωπος με τον γιο του, διαπίστωσε πόσο εύθραυστη ήταν η κομματική κατασκευή του. Τη μεγαλύτερη «ανταρσία» γνώρισε αναλογικά ο Γ. Λιλλήκας. Έχοντας σχηματίσει κόμμα που ο πρώτος βουλευτής του ήταν κάποτε ο Ν. Κουτσού, θα έπρεπε να περιμένει ότι το κομμάτι «Νέων Οριζόντων», που φιλοξένησε στη φιλόδοξη Συμμαχία του, θα αποσκιρτούσε υπέρ του «ενδιάμεσου» και του Νικόλα. Έτσι έγινε. Όμως ο ίδιος ο Γ. Λιλλήκας δείχνει μεγάλη κράση και επιμένει, ελπίζοντας στην ανώνυμη μάζα των πολιτών και ψηφοφόρων που θα θελήσουν να απελευθερωθούν από κομματικές οδηγίες.

Δεν έχει τέτοια προβλήματα το ΕΛΑΜ

Σίγουρα είναι πολύ περίπλοκο το κομματικό μωσαϊκό σε σχέση με τις Προεδρικές. Αλλά αυτό δεν αφορά τον Χ. Χρίστου και το ΕΛΑΜ, που θα σταθεί πίσω του. Το θέμα είναι όμως πόσες από τις ψήφους που θα συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο αφαιρούνται από τον Ν. Παπαδόπουλου. Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κυρίως αυτόν τον ρόλο παίζει η υποψηφιότητα του ΕΛΑΜ. Από το επιτελείο Ν. Αναστασιάδη και το περιβάλλον του Α. Νεοφύτου έτριβαν τα χέρια την ώρα που εξαγγέλθηκε η υποψηφιότητα του ηγέτη του ΕΛΑΜ. Από την άλλη πλευρά,  όμως, από το ΑΚΕΛ υπολόγιζαν ότι θα εκμεταλλευτούν τη σχέση «συγκοινωνούντων δοχείων» μεταξύ Ν. Παπαδόπουλου και ΕΛΑΜ. Όμως η εξέλιξη του προεκλογικού δεν άφησε τέτοια περιθώρια μέχρι τώρα.

Δεν θα ήταν, όμως, υπερβολή να πούμε ότι αρκετές ποσοστιαίες μονάδες, που ίσως δεν μπορούν να μετρήσουν οι δημοσκοπήσεις, θα κριθούν από τη δυναμική που θα έχουν οι «ανταρσίες». Ενώ δεν είναι πάντα βέβαιο ότι οι «ανταρσίες» του ενός ευνοούν σίγουρα τον άλλο υποψήφιο. Οι αναλύσεις λένε ότι συγκοινωνούντα δοχεία είναι όλοι με όλους. Και αυτό είναι μια πρωτοτυπία αυτών των εκλογών.

Τα ακίνητα της εβδομάδας

Altamira doValue Group
Youtube logo

SigmaLive App

Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

AppStore App LinkGoogle PlayStore App Link

Ακολουθήστε μας

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσω των social media του SigmaLive


Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter και μείνετε πάντα ενήμεροι!

Εγγραφή στο Newsletter