Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Ιταλοί παραδοσιακοί χρυσοχόοι εν μέσω της έκρηξης του μη εποπτευόμενου τομέα αγοράς χρυσού, η οποία, εν ,μέσω οικονομικής κρίσης και στενότητας, εξασφαλίζει δισεκατομμύρια για την ιταλική Μαφία.
Τους τελευταίους μήνες οι δρόμοι της Ιταλίας έχουν γεμίσει με καταστήματα αγοράς χρυσού, ενώ επαναλαμβανόμενες διαφημίσεις σε τηλεοπτικά κανάλια παροτρύνουν τους Ιταλούς να πωλήσουν τα κοσμήματά τους για γρήγορο χρήμα. Το περισσότερο από το χρυσάφι όμως καταλήγει στην Ελβετία, είτε νόμιμα είτε παράνομα, καθιστώντας τον χρυσό τον πιο ραγδαία αυξανόμενο τομέα εξαγωγών της Ιταλίας.
Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι κατασχέσεις χρυσού από τις ιταλικές τελωνειακές αρχές έχουν αυξηθεί κατά 50%, με την τελευταία περίπτωση να αφορά μια υπόθεση πατέρα και κόρης, οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να φυγαδεύουν 50 κιλά χρυσού αξίας πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ σε αμαρκάριστες ράβδους.
"Πρόκειται για ένα ραγδαία αυξανόμενο τομέα για εγκληματικές οργανώσεις. Ο λαθραίος χρυσός καταλήγει σε όλο τον κόσμο σε χώρες όπου ανταλλάζεται με όπλα, ναρκωτικά, ή οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς," δήλωσε ο Ρανιέρ Ραζάντε, επικεφαλής της υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Οι νόμιμες πωλήσεις χρυσού στην Ελβετία έφτασαν τους 120 τόνους πέρσι, σε σύγκριση με 73 τόνους το 2010 και 64 τόνους το 2008.
Σύμφωνα με την συντεχνία των εργαζομένων στον τομέα της χρυσοχοΐας (ANOPO) η ολότητα σχεδόν των πωλήσεων χρυσού προέρχεται από τα καταστήματα αγοράς χρυσού, επιφέροντας δισεκατομμύρια στο οργανωμένο έγκλημα. "Η Ιταλία έχει καταστεί ένα πραγματικό χρυσορυχείο", δηλώνει η Ιβάνα Τζιαμπάτι, Πρόεδρος Χρυσοχοΐας και Αργυροχοΐας με έδρα το Αζέρο, την πρωτεύουσα της παραγωγής χρυσού στην Ιταλία και προσθέτει ότι πρόκειται για έναν αγώνα κατά των εγκληματικών στοιχείων του τομέα.
Η παράνομη αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενη αυτή βιομηχανία αγγίζει τα 14 δισεκατομμύρια, εκτιμά η ΑΝΟΡΟ, η οποία διενεργεί εκστρατεία για τροποποιήσεις στη νομοθεσία προκειμένου να σταματήσει η μαφία να διεισδύει στον κλάδο.
Από τα 28.000 καταστήματα αγοράς χρυσού στην Ιταλία, μόνο μερικές εκατοντάδες έχουν εγγραφεί στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας και οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι υποστηρίζουν πως το 80% του χρυσού που πωλείται σε αυτά καταλήγει στη Ελβετία.
Ιστορικά, η Ιταλία έχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας χρυσαφικών στον κόσμο λόγω πολιτισμικών παραδόσεων παροχής δώρων όπως χρυσές αλυσίδες, αλλά και λόγω του ότι η ιδιοκτησία ράβδων χρυσού ήταν παράνομη μέχρι και πριν δέκα χρόνια. "Τα χρυσαφικά είναι η μόνο μορφή επένδυσης σε χρυσό που επιτρέπεται και οι ιταλικές οικογένειες κατέχουν σημαντικές ποσότητες", εξηγά η Αλεσάντρα Πιλόνι αναλύτρια για μια εταιρεία ανταλλαγής χρυσού με έδρα το Λονδίνο και προσθέτει: "οι οικογένειες με οικονομικά προβλήματα μπορούν πλέον να πωλήσουν τα κοσμήματα που δεν επιθυμούν και ενώ η οικονομική κρίση βαθαίνει".
Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε από τα 300 δολάρια ευρώ την ουγγία, που ήταν το 2002 στα 1,660 δολάρια σήμερα, μια αύξηση που πυροδότησε την αύξηση στις πωλήσεις.
"Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν τουλάχιστον το 50% των καταστημάτων αγοράς χρυσού. Χρησιμοποιούν ψεύτικες σφραγίδες για να καλύψουν τα ίχνη τους και λειτουργούν παράνομα χυτήρια στους πίσω δρόμους πόλεων όπως η Νάπολη", δήλωσε ο Ραζάντε.
Το Μάρτιο, η Υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ανα Μαρία Καντζιλιέρι δήλωσε ότι ο τομέας δημιούργησε μια "μαύρη αγορά, η οποία επιβάλλει τη συνεχή παρακολούθηση όλων των παράνομων κύκλων που σχετίζονται με την τοκογλυφία και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", ενώ βουλευτής του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος παρουσίασε πρόταση νόμου που θα επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους και πρόστιμα στα καταστήματα αγοράς χρυσού.