Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου συμπληρώνει σε λίγες μέρες 80 χρόνιας ζωής. Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορα αρχεία η απόφαση για την ίδρυση της ΚΟΠ προήλθε από μια διαφορά μεταξύ της Ανόρθωσης και της Τραστ. Συγκεκριμένα, πριν το 1934, τα Σωματεία διοργανώνουν κατά σειρά, τα λεγόμενα πρωταθλήματα πόλεων. Το 1934 ήταν σειρά της Ανόρθωσης να διοργανώσει το πρωτάθλημα αλλά επενέβη το Τραστ και προκήρυξε πρωτάθλημα στη Λευκωσία, με την ευκαιρία των εορτασμών της δεκαετηρίδας του.

Το ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΛ επενέβησαν στη διένεξη, με πρόθεση να συμβιβαστούν τα πράγματα και κάλεσαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1934 σύσκεψη, για να λύσουν τη διαφορά. Η σύσκεψη αντί να βρει λύση στη διένεξη, δημιούργησε νέα προβλήματα, καθώς ο Ολυμπιακός και ο Άρης ήγειραν το θέμα της ελεύθερης συμμετοχής ποδοσφαιριστών από το ένα Σωματείο στο άλλο, χωρίς κανέναν προορισμό.

Η σύσκεψη κατέληξε σε αδιέξοδο, αλλά, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα πολύ σύντομα. Έτσι δόθηκε καιρός για διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί κοινό σημείο επαφής. Πράγματι, στις 23 Σεπτεμβρίου 1934, συγκροτείται νέα σύσκεψη στο οίκημα του ΑΠΟΕΛ και ο Γ. Γραμματέας του ΑΠΟΕΛ, μ. Νίκος Στυλιανάκης, υποστηριζόμενος από τον μ. Αναστάση Οικονομίδη της Ανόρθωσης, εισηγείται την εκλογή 5μελούς επιτροπής για τη σύνταξη καταστατικού και κανονισμών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, που θα αναλάμβανε την ευθύνη διοργάνωσης του πρωταθλήματος.

Η εισήγηση έγινε δεκτή και εκλέγεται 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελούσαν οι Φάνος Ιωαννίδης (ΑΠΟΕΛ), Νεόφυτος Μιχαηλίδης (ΤΡΑΣΤ), Κώστας Θεμιστοκλέους (Ολυμπιακός), Αναστάσης Οικονομίδης (Ανόρθωση), Μεχμέτ Ασάφ (Τουρκική Λέσχη Λευκωσίας). Έτσι, μπήκαν τα θεμέλια της ίδρυσης της ΚΟΠ. Τα ιδρυτικά Σωματεία της ΚΟΠ είναι οκτώ: ΑΠΟΕΛ, Τραστ, Ολυμπιακός, Τουρκική Λέσχη, ΑΕΛ, Άρης, Ανόρθωση και ΕΠΑ.

Στον πρώτο χρόνο της υπάρξεως της η ΚΟΠ δεν είχε πρόεδρο. Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε το 1935 και ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο Δ. Ιωαννίδης.

Σε διεθνείς Ομοσπονδίες

Η ΚΟΠ έγινε μέλος της ΦΙΦΑ (Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) το 1948 και της ΟΥΕΦΑ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) το 1962. Παρόλα αυτά, μόλις το 1960 αποφάσισε να αξιοποιήσει και να ανταποκριθεί στα δικαιώματά της. Το πρώτο επίσημο διεθνές παιχνίδι της Εθνικής ήταν στις 13 Νοεμβρίου 1960 με αντίπαλο την Εθνική Ισραήλ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 και έληξε ισόπαλο 1-1.

Σαν μέλος της ΟΥΕΦΑ άρχισε να συμμετέχει στις διάφορες διοργανώσεις από τον επόμενο χρόνο της ένταξής της. Το 1963 η Ανόρθωση λαμβάνει μέρος στο κύπελλο Πρωταθλητριών και το ΑΠΟΕΛ στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Η πρώτη συμμετοχή μας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ έγινε το 1971 με πρώτο εκπρόσωπο τον Διγενή Μόρφου.

Το πρώτο πρωτάθλημα

Το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα της ΚΟΠ έγινε στις 2 Δεκεμβρίου 1934 και τελείωσε στις 6 Ιουνίου 1935. Πήραν μέρος οκτώ ομάδες. Η ομάδα που πήρε τον τίτλο και έκανε την έκπληξη ήταν το Τραστ που πέτυχε 11 νίκες, 2 ισοπαλίες, μια ήττα. Μια ήττα βαριά, όμως, αφού έχασε 9-1 από την Τσεττίν Καγιά. Πέτυχε 45 και δέχθηκε 15 τέρματα. Το τραστ πήρε 24 βαθμούς, έναντι 16 της δεύτερης Τσεττίν Καγιά. Ακολούθησαν ΑΠΟΕΛ με 15, ΑΕΛ 14, Ανόρθωση 13, Άρης και ΕΠΑ με 10, Ολυμπιακός 4. Τρία παιχνίδια είχαν ματαιωθεί (Τσεττίν Καγιά - ΕΠΑ, Ολυμπιακός - ΕΠΑ, Ολυμπιακός - Άρης).

Πριν το πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί το Κύπελλο και έτσι, ιστορικά ο πρώτος γύρος του θριάμβου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1934, με το Τραστ να κατακτά, μπροστά από 4,000 κόσμο, το πρώτο Κύπελλο κερδίζοντας στο ΓΣΠ σε επαναληπτικό τελικό το μεγάλο του «εχθρό», το ΑΠΟΕΛ 1-0 με τέρμα του Τσίγκη (55’). Ο πρώτος αγώνας έληξε 0-0.

Τραστ: Καλησπέρας, Χαμπής, Κουλουμάς, Βότσης, Μάλλιος, Ιωνίδης, Τήλλυρος, Ακόπ, Αράμ, Φενέκ, Τσίγκης.

ΑΠΟΕΛ: Κυρίου, Χ΄΄Ιωσήφ, Κραμβής, Ψύλλος, Κοκής, Φυτής, Νάταρ, Αρχοντίδης, Γαβριηλίδης, Συμεωνίδης, Μοιρής.

* Προπονητής του Τραστ ήταν ο ποδοσφαιριστής του Μάλλιος, ενώ πέραν αυτών που αγωνίστηκαν στον τελικό, στην ομάδα ήταν και οι Τράντας, Σαλλακιάν, Λούθερ, Θεόφιλος, Χασαπάκης, Ανδρέας. Πρώτος σκόρερ της και του πρωταθλήματος ήταν ο Τσίγκης που πέτυχε 17 τέρματα. Τα υπόλοιπα πέτυχαν οι Αράμ (8), Φενσκ (7), Ακόπ (6), Σαλλακιάν (6), Τήλλυρος (4), Μάλλιος (3), Ανδρέας (2) και Βότσης ένα.

* Τους αγώνες διαιτήτευσαν οι Α. Οικονομίδης, Άλφρετ Κινγκ, Βύρων Χαχολιάδης, Χριστάκης Συμεωνίδης, Γιουσούφ Ζια Καπταΐν, Διομήδης Συμεωνίδης, Άχμετ Τσιαρμούς, Φαΐζ Μπέι.

Σημαντικοί σταθμοί του ποδοσφαίρου μας

Να δούμε κάποιους σημαντικούς σταθμούς του κυπριακού ποδοσφαίρου.

8 Σεπτεμβρίου 1900: Ιδρύθηκε το πρώτο κυπριακό Σωματείο που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, με την ονομασία «Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος».

18 Νοεμβρίου 1900: Διεξήχθη ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στην Κύπρο ανάμεσα στον Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο και επίλεκτη ομάδα Άγγλων.

1914: Απόφοιτοι της Αγγλικής Σχολής ίδρυσαν την ΠΟΠ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος τα Παγκύπρια), το πρώτο καθαρά ποδοσφαιρικό σωματείο της Κύπρου.

1924: Μετά από διαφωνία στους κόλπους του ΠΟΠ, ιδρύθηκαν ο Πανεργιακός και το Τραστ.

1926: Μετά από πρωτοβουλία του Γεώργιου Πούλια ιδρύθηκε ο ΠΟΕΛ, που μετονομάστηκε σε ΑΠΟΕΛ δύο χρόνια αργότερα.

1931: Με διοργανωτή τον Πεζοπορικό, προκηρύχθηκε το πρώτο ανεπίσημο πρωτάθλημα.

23 Σεπτεμβρίου 1934: Ιδρύθηκε η ΚΟΠ.

1938: Αναστολή του ποδοσφαιρικού τμήματος του Τραστ.

1948: Οι πολιτικές διαφορές μεταφέρθηκαν στον αθλητισμό, με συνέπεια να επέλθει σχίσμα στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

1948: Ιδρύθηκε η Νέα Σαλαμίνα. Ακολούθησε και η Ομόνοια από δυσαρεστημένους και τιμωρημένους από το ΑΠΟΕΛ παράγοντες και αθλητές.

5 Δεκεμβρίου 1948: Ιδρύθηκε η Κυπριακή Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΕΠΟ), οργανωτικός φορέας των Αριστερών Σωματείων.

19 Σεπτεμβρίου 1953: Η ΚΟΠ έκανε δεκτό το αίτημα της Ομόνοιας, της Σαλαμίνας και του Ανταίου για ένταξή τους στην ομοσπονδία. Η ενοποίηση του Κυπριακού ποδοσφαίρου ήταν γεγονός.

1976: Ο επιθετικός της Ομόνοιας, Σωτήρης Καϊάφας αναδείχθηκε σε κορυφαίο σκόρερ της Ευρώπης με 39 τέρματα.

1985: Δημιουργήθηκε η Δ’ Κατηγορία.