Έτσι τώρα η Βενεζουέλα έχει δύο Προέδρους και κυρίως δίχασε τη Διεθνή Κοινότητα. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι κύριες χώρες της Λατινικής Αμερικής, εκτός του Μεξικού και της Κούβας, αναγνώρισαν το Guaido. Από την άλλη μεριά, η Σοβιετική Ένωση υποστηρίζει τον Maduro και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν σ’ ένα πραξικόπημα

Τον Μάιο του 2018 ο Nicolas Maduro είχε επανεκλεγεί Πρόεδρος της Βενεζουέλας και στις 10 Ιανουαρίου 2019 έλαβε τον όρκο για μια νέα θητεία 5 χρόνων. Οι εκλογές του Μαΐου 2018 είχαν ανωμαλίες, είχαν μποϊκοταριστεί από την αντιπολίτευση και είχαν κηρυχτεί παράνομες από ένα μέρος της Διεθνούς Κοινότητας (βλ. Marie Delcas, “A Caracas, le Coup de force de l’ opposition”, Le Monde, 25 Ιανουαρίου 2019, σελ. 2-3).

Λόγω αυτού, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αρχηγός της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, 35 ετών, αυτοανακηρύχθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019 προσωρινός Πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Έτσι τώρα η Βενεζουέλα έχει δύο Προέδρους και κυρίως δίχασε τη Διεθνή Κοινότητα. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι κύριες χώρες της Λατινικής Αμερικής, εκτός του Μεξικού και της Κούβας, αναγνώρισαν τον Guaido. Από την άλλη μεριά, η Σοβιετική Ένωση υποστηρίζει τον Maduro και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν σ’ ένα πραξικόπημα. O Maduro διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και στηρίζεται πάνω στον στρατό, που είναι ο κύριός του υποστηρικτής.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη χώρα είναι εκρηκτική, το ΑΕΠ έπεσε κατά 18% το 2018 και η δυστυχία και ο υπερ-πληθωρισμός έκαναν δύο εκατομμύρια κατοίκους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τη χώρα (ενθ.). Εν τω μεταξύ, το ΗΒ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία δήλωσαν ότι, αν σε οκτώ μέρες δεν γίνουν νέες εκλογές, θα αναγνωρίσουν τον Guaido.

Ο μεγάλος αντίπαλος του Maduro ήταν και είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, ο οποίος δήλωσε ότι για μακρό χρόνο οι κάτοικοι της Βενεζουέλας υπέφεραν στα χέρια τού παράνομου καθεστώτος του Maduro. Από την άλλη μεριά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν υποστηρίζει το Maduro, διαμηνύοντάς του ότι «η Τουρκία στέκεται παρά το πλευρόν του», το ίδιο η Κούβα και το Μεξικό, καθώς και η Βολιβία. Η Federica Mogherini της ΕΕ ζήτησε «ελεύθερες εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Είναι φανερό ότι τα συμφέροντα των Δυνάμεων, όπως σε πολλές χώρες του κόσμου, συγκρούονται και στη Βενεζουέλα. Ο κ. Trump και οι Δυτικοί σύμμαχοί του υποστηρίζουν τον Guaido και κυρίως είναι εναντίον του κ. Maduro, η δε Σοβιετική Ένωση, μαζί με την Κούβα, το Μεξικό, τη Βολιβία καθώς και την Τουρκία (!) υποστηρίζουν τον κ. Maduro. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι αντιπαλότητες αυτές φάνηκαν, με την Κίνα επίσης να πηγαίνει στο πλευρό της Ρωσίας.

Η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία. Ελπίζουμε οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτό, όμως, δεν είναι τόσο εύκολο, έχοντας υπ’ όψιν τα χρόνια της διαμάχης και τα συμφέροντα που διακυβεύονται.

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
[email protected]
Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας),
πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ